Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ενστάσεις Κομισιόν για συμφωνία Δημοσίου-DT

Αντίθετη προς το κοινοτικό δίκαιο σε 4 σημεία βρίσκει η Ε.Ε. τη συμφωνία ελληνικού δημοσίου - DT για τον ΟΤΕ. Πιθανή η παραπομπή στο ευρωπαικό δικαστήριο. Παράθυρο από τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω του 5%.

ΟΤΕ: Ενστάσεις Κομισιόν για συμφωνία Δημοσίου-DT
Ισχυρές ενστάσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις διατυπώνει για τη συμφωνία του ελληνικού δημοσίου  και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς κ. Τσαρλς Μακρίβι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", ο αρμόδιος επίτροπος απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση στις 14 Απριλίου, στην οποία αναφέρει ότι η συμφωνία για τον ΟΤΕ παραβιάζει τη συνθήκη των ευρωπαϊκών κοινοτήτων σε 4 σημεία.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής" η συμφωνία-νόμος για τον ΟΤΕ πάσχει τόσο στον ορισμό των μελών του Δ.Σ. από τις δύο πλευρές (άρθρα 4, 6 και 7) όσο και στα δικαιώματα αρνησικυρίας που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο (άρθρο 9.1).

Επίσης, αντιρρήσεις για τη νομιμότητά τους έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους περιορισμούς που τίθενται στις μεταβιβάσεις μετοχών του ΟΤΕ από την D.T. (άρθρο 12.2).
Τέλος, ο επίτροπος κ. Μακρίβι αμφισβητεί τη νομιμότητα της ρήτρας "αλλαγής ελέγχου της D.T." (άρθρο 14.1).

Ο κ. Μακρίβι ουσιαστικά εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση για τους όρους της συμφωνίας που επιτρέπουν:

1. Στους δύο μετόχους να ορίζουν το 100% των μελών του Δ.Σ. στον ΟΤΕ, αφήνοντας τη μειοψηφία του 50% (μείον δύο μετοχές) χωρίς εκπροσώπηση στο Δ.Σ.

2. Τα δικαιώματα αρνησικυρίας (veto) στο ελληνικό δημόσιο σε αποφάσεις μείζονος σημασίας για τον ΟΤΕ.

3. Τους περιορισμούς στην πώληση μετοχών από την D.T., καθώς η σχετική συμφωνία επιβάλλει ο αγοραστής να είναι της "αρεσκείας" του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 14/6/2009.

Εάν η απάντηση δεν ικανοποιήσει, θα ακολουθήσει η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης και αν και η νέα απάντηση δεν είναι εφικτή, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο ΔΕΚ.

Η δεύτερη λύση, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο του ΔΕΚ, είναι η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου να κατέλθει του 5%, οπότε και δεν ισχύει η συμφωνία των δύο μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v