Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Εν όψει η πώληση μετοχών από το Δημόσιο

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ληφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η απόφαση για το αν θα προχωρήσει στην πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Νέα εθελούσια για μείωση του κόστους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Εν όψει η πώληση μετοχών από το Δημόσιο
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ληφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η απόφαση για το αν θα προχωρήσει στην πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

Στην συμφωνία που υπέγραψαν τον προηγούμενο χρόνο οι δύο πλευρές προβλέπεται ότι εάν το ελληνικό δημόσιο αποφασίσει εως τον Οκτώβριο του 2009 να διαθέσει στην γερμανική εταιρεία ποσοστό εως 5% από τις μετοχές που κατέχει στον ΟΤΕ, τότε για το ποσοστό αυτό θα εισπράξει την προσυμφωνημένη τιμή των 27,50 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης στην συμφωνία προβλέπεται και δεύτερη option σύμφωνα με την οποία αν το δημόσιο εως το 2011 να προχωρήσει σε πώληση επιπλέον 10% του ποσοστού μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ τότε διασφαλίζει ένα ποσοστό υπερτιμήματος. Ενώ για την πρώτη option το τίμημα είναι προσυμφωνημένο για την δεύτερη θα υπολογιστεί βάσει της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής του Οργανισμού, σε προκαθορισμένο χρόνο, ενώ θα υπάρξει και premium το οποίο θα κυμαίνεται από 15% εως 20% ανάλογα με τον χρόνο εξάσκησης του δικαιώματος προαίρεσης.

Το πλέον πιθανό είναι ότι τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην μείωση του ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή συντείνουν οι πιεστικές ανάγκες του δημοσίου για την εξεύρεση φρέσκου χρήματος.

Εξάλλου πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως προβλέπει η συμφωνία, τα δικαιώματα της ελληνικής πλευράς στην διοίκηση του Οργανισμού διασφαλίζονται πλήρως εφόσον αυτή δεν μειώσει το ποσοστό της κάτω από το 10%. Μόνον στην τελευταία περίπτωση το δημόσιο θα έχει απώλεια δικαιωμάτων ενώ να σημειωθεί ότι, όπως είχε δεσμευθεί ο τότε υπουργός Οικονομίας – Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, για να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου κάτω από το 10% θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η γερμανική εταιρεία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι την ενδιαφέρει να προχωρήσει η ενεργοποίηση της πρώτης option που υπάρχει στην σύμβαση και προβλέπει εξαγορά επιπλέον ποσοστό 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που σήμερα βρίσκεται στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου.

Νέα εθελούσια για μείωση του κόστους

Εν τω μεταξύ μέσα στον Μάιο, μετά την ολοκλήρωση των συνδικαλιστικών αρχαιρεσιών, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στην διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΟΤΕ για περίπου 2.000 εργαζόμενους ενώ στόχος της κίνησης αυτής είναι ο Οργανισμός να τιθασεύσει το υψηλό κόστος προσωπικού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κόστος προσωπικού για τον ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει την επόμενη διετία στο 40% της ετήσιας δαπάνης του Οργανισμού την ώρα που το κόστος σε αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού βρίσκεται λίγο υψηλότερα από το 20%. Το 2005 μετά την εθελούσια έξοδο 5.230 υπαλλήλων του ΟΤΕ το κόστος προσωπικού μειώθηκε στο 24%, όμως το όφελος αυτό ήταν παροδικό και εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα αφού το προηγούμενο έτος η δαπάνη του ΟΤΕ για το προσωπικό ήταν της τάξης του 30%.

Η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μείωσης τους προσωπικού το οποίο θα είναι απολύτως στοχευμένο, προκειμένου να μην υπάρξει αποχώρηση προσωπικού που είναι απαραίτητο στον ΟΤΕ αλλά περιορισμός του προσωπικού σε διευθύνσεις που υπάρχει πλεόνασμα. 

Η μείωση του προσωπικού λοιπόν αυτή τη φορά δεν θα είναι μαζική καθώς δεν θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια αλλά με καθαρά οικονομικά κίνητρα και χωρίς, για όσους εργαζόμενους επιλέξουν την έξοδο, να υπάρχει προοπτική πρόωρης συνταξιοδότησης.

Με τον αυτόν τον τρόπο η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι θα καταφέρει να μειώσει το προσωπικό ακριβώς στους τομείς που έχει πλεόνασμα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει εργαζόμενους που της είναι χρήσιμοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v