Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκτοί από τη Βουλή οι διορισμοί σε ΕΛΠΕ - ΔΕΗ

Δεκτοί έγιναν από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής οι διορισμοί του Τίμου Χριστοδούλου ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, και του Ι. Παλαιοκρασσά, ως προέδρου της ΔΕΗ.

Δεκτοί από τη Βουλή οι διορισμοί σε ΕΛΠΕ - ΔΕΗ
Δεκτοί έγιναν από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής οι διορισμοί του Τίμου Χριστοδούλου ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, και του Ι. Παλαιοκρασσά, ως προέδρου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Τ. Χριστοδούλου, σε ερωτήσεις βουλευτών απάντησε ότι στόχος του είναι ένας μεγαλύτερος ρόλος για τα ΕΛΠΕ, στη λογική της αναζωογόνησης του Χρηματιστηρίου και μία εσωτερική αναδιοργάνωση των ΕΛΠΕ.

Όσον αφορά στο προσωπικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συρρίκνωση παρά μόνο ανακατανομή, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ερωτήσεις βουλευτών για το αν θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΛΠΕ, όπου το 48% των μετοχών έχει το ελληνικό δημόσιο ο κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι ”ο λόγος για την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή δεν ήταν μόνο ταμειακός, αλλά και θεσμικός, αλλιώς θα δημιουργηθεί κακό όνομα για τη χώρα, όσον αφορά άλλους πιθανούς ξένους επενδυτές”.

Ο ίδιος εξάλλου επισήμανε ότι είναι εφικτός ο έλεγχος εκ μέρους του δημοσίου, ώστε να μην υπάρχει ασυδοσία των ιδιωτών επενδυτών, ακόμα και αν το δημόσιο έχει μόνο το 5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή Δ. Ρέππα για το αν πρόκειται το μάνατζμεντ της επιχείρησης να δοθεί σε ιδιώτη, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε ”την δική σας κίνηση ερμήνευσα ως σταδιακή παραχώρηση του μάνατζμεντ και ως άνοιγμα και σε άλλους μετόχους. Το θέμα του μάνατζμεντ βρίσκεται στην κρίση της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ”.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Ι. Παλαιοκρασσάς, αναφερόμενος στους βασικούς άξονες της πολιτικής του, τόνισε ότι τα τιμολόγια είναι θέμα της ΡΑΕ και της κυβέρνησης και ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η τιμαριθμική αύξηση των τιμολογίων ως είθισται.

Εξάλλου για το θέμα των προσλήψεων, είπε ότι θα ακολουθήσει ”πολιτική σφιχτή”, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης όσο αφορά στη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Ακόμη, ανέφερε ότι μερικοί παλιοί σταθμοί της ΔΕΗ μπορεί να αντικατασταθούν με σταθμούς νεώτερης τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ρύπων και υπογράμμισε ότι ”δεν υπάρχει θέμα επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τα προσεχή δύο με τρία χρόνια, συμπληρώνοντας ότι μετά θα εξαρτηθεί από την απελευθέρωση της αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια.

Σε ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν θα συνεχίσει το δημόσιο να κατέχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ, ο κ. Παλαιοκρασσάς τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 51%, ενώ σε ερωτήσεις του βουλευτή του Συνασπισμού Γ. Δραγασάκη και του ΠΑΣΟΚ Α. Κακλαμάνη σχετικά με το τι γίνεται όσον αφορά στις νέες μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες ενώ έχουν δοθεί άδειες δεν προχωράει η κατασκευή τους, ο κ. Παλαιοκρασσάς δήλωσε ”δεν γνωρίζω γιατί δεν γίνονται οι επενδύσεις.

Πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Αν δημιουργηθεί ενεργειακό έλλειμμα ως ΔΕΗ μπορούμε να καλύψουμε το κενό” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την δεσπόζουσα θέση της στην ενεργειακή αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος σε ερώτηση του Γ. Δραγασάκη (ΣΥΝ) για την απόσυρση των συσκευών ΚΛΟΦΕΝ, για την τοποθέτηση ηλεκτροστατικών φίλτρων στην Πτολεμαϊδα και για το θέμα της κατάρτισης εθνικού σχεδίου για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Παλαιοκρασσάς απάντησε υπέρ των δύο πρώτων θεμάτων, ενώ για το εθνικό σχέδιο ανέφερε ότι δεν έχει προχωρήσει και ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα σ’ αυτόν τον τομέα, αλλιώς τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v