Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

T.T.: Η ΑΜΚ και η εφεδρεία των ταμείων

Η αύξηση κεφαλαίου έως 526 εκατ. ευρώ του Τ.Τ. αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αγορά να τεστάρει από τη μια τον κυβερνητικό σχεδιασμό και από την άλλη τη στρατηγική των ομίλων Εθνικής και EFG Eurobank.

  • του Χρήστου Κίτσιου
T.T.: Η ΑΜΚ και η εφεδρεία των ταμείων
Η ίδια η προαναγγελία της αύξησης κεφαλαίου πέρασε στα «ψιλά». Παρά το γεγονός ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί την πρώτη -μετά το ξέσπασμα της κρίσης- ελληνική τράπεζα που καλεί τους μετόχους της να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Η ίδια η αύξηση κεφαλαίου έως 526 εκατ. ευρώ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αγορά να τεστάρει από τη μια τον κυβερνητικό σχεδιασμό και από την άλλη τη στρατηγική που (επανα)χαράζουν οι όμιλοι Εθνικής και EFG Eurobank

Σε Σύνταγμα, Πεσμαζόγλου, Μέγαρο Μελά και Μέγαρο Μποδοσάκη τα επιτελεία προετοιμάζονται πυρετωδώς. Εθνική και EFG Eurobank περιμένουν να δουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και βάσει αυτών να καθορίσουν και τη δική τους στάση. Άλλωστε υπάρχει σειρά από αναπάντητα ερωτήματα.

Το κεντρικό ερώτημα είναι τι θα αποφασιστεί για τυχόν αδιάθετες μετοχές. Περί το 41% του μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Τ. βρίσκεται σε χέρια εγχώριων και ξένων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών (χωρίς να υπολογίζονται τα ποσοστά που κατέχουν οι όμιλοι ΕΤΕ και EFG Eurobank).

Οι όροι με τους οποίους θα διατεθούν τυχόν αδιάθετες μετοχές θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις νέες μετοχικές ισορροπίες. Τον πρώτο λόγο έχει βέβαια η κυβέρνηση. Το Δημόσιο κατέχει απευθείας το 34,04% του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμιευτηρίου, ενώ μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων ελέγχει επιπλέον 9,96%. Με 44% υπό τον άμεσο έλεγχό του το Δημόσιο δείχνει να κρατάει και το καρπούζι και το μαχαίρι.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δημόσιο έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αδιάθετων μετοχών κρατώντας σε ετοιμότητα σειρά ταμείων. «Η αύξηση πρέπει να θεωρείται ήδη καλυμμένη» δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.

Τι στάση θα κρατήσουν οι όμιλοι EFG Eurobank και Εθνική Τράπεζα που κατέχουν έκαστος το 6,07% του μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Τ.;

Η πρώτη δεν είχε κρύψει τα προηγούμενα χρόνια το ενδιαφέρον της για το Τ.Τ. Η συμπαγής καταθετική του βάση και ο χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις θα βελτίωναν τους σχετικούς δείκτες της. Η δημιουργία θέσης στο μετοχικό του κεφάλαιο ανακόπηκε από την παρέμβαση της Εθνικής καθ' υπόδειξη, όπως πλειστάκις γράφτηκε και ποτέ δεν διαψεύστηκε, του τότε υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Η όξυνση της κρίσης, το τσουνάμι των επισφαλειών και η ανάγκη προστασίας της κεφαλαιακής βάσης αποτελούν ικανούς λόγους για επαναξιολόγηση της παραπάνω στάσης. Ανεπισήμως στελέχη του ομίλου δηλώνουν ότι η τράπεζα και τα χαρτοφυλάκιά της θα ασκήσουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν.

Η αγορά εκτιμά ότι η στάση της EFG Eurobank θα κριθεί από την αντίστοιχη της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική ανακτά τον ρόλο του βασικού εργαλείου της κυβέρνησης για την προώθηση μέτρων στήριξης κοινωνικών και οικονομικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση. Ρόλο που επιδίωξε εναλλακτικά να παίξει το Τ.Τ. Προοιωνίζονται τα παραπάνω αναβάθμισή της από «σωματοφύλακα» σε… κηδεμόνα του Τ.Τ.;

Προς το παρόν όχι, απαντούν στο Σύνταγμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τόσο η διοίκηση της Εθνικής όσο και της EFG Eurobank αιφνιδιάστηκαν με την εισήγηση της διοίκησης Φιλιππίδη για αύξηση κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους.

Εισήγηση που έγινε αποδεκτή στο Σύνταγμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση του Τ.Τ. είτε για να χορηγήσει ρευστότητα είτε για να κρατικοποιήσει ιδιωτικές τράπεζες στην περίπτωση που εμφανίσουν αδυναμία κεφαλαιακής ενίσχυσης απέναντι σε ενδεχόμενο τσουνάμι επισφαλειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v