Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ανεκδιήγητο το πρόστιμο της ΕΕΤΤ

Ελάχιστες ημέρες αφότου ο ΟΤΕ διαμαρτυρήθηκε δημόσια για τις καθυστερήσεις της ΕΕΤΤ στην έγκριση εκπτωτικών προγραμμάτων μας, η ΕΕΤΤ «εκδικείται» με την επιβολή ενός ανεκδιήγητου προστίμου, αναφέρει ο ΟΤΕ.

ΟΤΕ: Ανεκδιήγητο το πρόστιμο της ΕΕΤΤ
Ελάχιστες ημέρες αφότου ο ΟΤΕ διαμαρτυρήθηκε δημόσια για τις καθυστερήσεις της ΕΕΤΤ στην έγκριση εκπτωτικών προγραμμάτων μας προς όφελος δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών, η ΕΕΤΤ «εκδικείται» με την επιβολή ενός ανεκδιήγητου προστίμου ύψους 2.000.000 €, για δήθεν «μη παροχή στοιχείων», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΟΤΕ.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς γνώστης των λεπτομερειών της υπόθεσης για να αντιληφθεί τον υστερόβουλο χαρακτήρα λειτουργίας του Ρυθμιστή, που τελικά αποβαίνει σε βάρος όλων των χρηστών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε πλήρη αντίθεση με το ρόλο που του έχει αναθέσει η Πολιτεία. Παραθέτουμε απλά τα παρακάτω:

1. Στις αρχές του 2008, η ΕΕΤΤ, επικαλούμενη τον ετήσιο κοστολογικό έλεγχο που διεξήγαγε τότε, ζήτησε από τον ΟΤΕ στοιχεία, τα οποία ήδη επί μακρόν της παρείχε αλλά σε διαφορετική μορφή.
2. Ο ΟΤΕ ενημέρωσε εγκαίρως την ΕΕΤΤ για την τεχνική αδυναμία της παράδοσης των στοιχείων με τη συγκεκριμένη μορφή.
3. Την άνοιξη του 2008, η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε τον έλεγχο χωρίς να αναφέρει πουθενά ότι τα στοιχεία που είχε από τον ΟΤΕ ήταν ελλιπή.
4. Στη συνέχεια, η ΕΕΤΤ, χωρίς και πάλι να εμποδίζεται από την οποιαδήποτε έλλειψη στοιχείων, ενέκρινε, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, τα οικονομικά προγράμματα του ΟΤΕ (αναβαθμισμένα ΟΤΕtalk, conn-x talk, OTE 120 & OTE 240, καθώς και OTE Mobile).
5. Σημειώνεται ότι η επίμαχη ακρόαση που σχετίζεται με το πρόστιμο έγινε μετά την έγκριση των οικονομικών προγραμμάτων του ΟΤΕ, που σημαίνει ότι είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία ο «έλεγχος συμπίεσης περιθωρίου τιμών» για τα προγράμματα αυτά.
6. Τον Οκτώβριο του 2008, ο ΟΤΕ επανήλθε με αναλυτική επιστολή, παραθέτοντας το σύνολο των στοιχείων που τακτικά υποβάλει στην ΕΕΤΤ και ζητώντας συνάντηση για να αποσαφηνίσει τι ακριβώς παραπάνω ζητά. Εδώ και 4 μήνες, η ΕΕΤΤ, κώφευε, μέχρι χθες που επέβαλε ένα ακόμα πρόστιμο.

Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την απόφασή της για την επιβολή του προστίμου, η ΕΕΤΤ αναφέρεται στο θέμα «ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου τιμών», που βασίζεται όμως σε ένα μοντέλο «φάντασμα», καθώς:

• Δεν έχει εγκριθεί από την ολομέλεια της ΕΕΤΤ,
• Δεν έχει γνωστοποιηθεί στον ΟΤΕ (γεγονός που αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία),
• Αλλάζει διαρκώς ανάλογα με τα προγράμματα που υποβάλλουμε και τις διαθέσεις της ΕΕΤΤ,
• Συνεχώς αλλάζουν και τα στοιχεία που ζητάει η ΕΕΤΤ για να το τροφοδοτήσει,
• Μόλις τον Δεκέμβριο του 2008, με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση, έγινε παρουσίαση στον ΟΤΕ των «βασικών αρχών» του μοντέλου, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή νομολογία και πρακτική και προκάλεσαν άμεσα την έγγραφη αντίδραση του ΟΤΕ. Από τότε η ΕΕΤΤ κωφεύει.

Δεν χωράει πια αμφιβολία ότι η ΕΕΤΤ εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου έχει παρέμβει ουσιαστικά στην εμπορική πολιτική του ΟΤΕ, με στόχο να υποχρεώσει τα εκατομμύρια των πελατών μας να πληρώνουν για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες περισσότερο από όσο θα έπρεπε (και θα ήθελε η εταιρεία μας), μέχρι να «εξαναγκαστούν» να μετακινηθούν σε εναλλακτικούς παρόχους, αναφέρει ο ΟΤΕ.

Σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία του ΟΤΕ, η ΕΕΤΤ επιβάλλει πρόστιμα με οποιαδήποτε δικαιολογία.

Ο ΟΤΕ καλεί την ΕΕΤΤ:

- Να δημοσιοποιήσει κάθε έγγραφο που σχετίζεται με τη ανεκδιήγητη απόφαση που μας κοινοποιήθηκε σήμερα, και ιδιαίτερα την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, ώστε να φανεί ποια ήταν η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων.
- Να εγκρίνει και να του κοινοποιήσει άμεσα το μοντέλο και τη μεθοδολογία ελέγχου των τιμολογίων του, τερματίζοντας τη σκανδαλώδη αυτή αδιαφάνεια.
- Να τερματίσει τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έγκριση των οικονομικών προγραμμάτων του οργανισμού, που μέχρι σήμερα διαρκούν από 2 έως 6 μήνες.
- Να σταματήσει να επιβαρύνει τους καταναλωτές, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στα «πορτοφόλια» τους.

Ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v