Γρηγόρης: Η δ.π. και τα κίνητρα των μετόχων

Οι βασικοί μέτοχοι της Γρηγόρης -οικογένεια Γεωργάτου- αποφάσισαν χθες να προβούν σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτό.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Γρηγόρης: Η δ.π. και τα κίνητρα των μετόχων
Θετικές ταμειακές ροές, μείωση του δανεισμού, μικρές μελλοντικές επενδύσεις αλλά και EBITDA που δεν δείχνουν ακόμη ικανά να σηκώσουν τον δανεισμό που θα αντληθεί για τη χρηματοδότηση των 12,6 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν για την εξαγορά του 100% των μετοχών της.

Οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης Γρηγόρης Μικρογεύματα -οικογένεια Γεωργάτου- αποφάσισαν χθες να προβούν σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Μια προσφορά που στην ουσία είναι προαιρετική καθώς η υποχρέωση προκύπτει μόνο από την απόφαση της οικογένειας να δηλώσει ότι ενεργεί από κοινού και συντονισμένα. Οι βασικοί μέτοχοι της Γρηγόρης αποφάσισαν να αποκτήσουν το 100% της εταιρίας τους. Και το θέμα είναι γιατί…

Ειδικότερα ο κ. Βλάσης Γεωργάτος και οι κ. Άρτεμις Γεωργάτου και Ασανία Γεωργάτου, μέτοχοι της Γρηγόρης Μικρογεύματα με ποσοστά 26,29%, 18,44% και 2,26% αντίστοιχα, ενημέρωσαν χθες το επενδυτικό κοινό για τη σύναψη μεταξύ τους συμφωνίας με την οποία λειτουργούν πλέον από κοινού και συντονισμένα.

Η δήλωσή τους συνεπάγεται αυτόματα την υποχρέωση δημόσιας πρότασης καθώς το αθροιστικό ποσοστό τους φτάνει στο 46,9% και υπερβαίνει το 33,4%. Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Βλάσης Γεωργάτος και η κ. Άρτεμις Γεωργάτου ασκούσαν και ασκούν διοίκηση στη Γρηγόρης.

Βάσει της παραπάνω υποχρέωσης, η Prime Κέφαλος Α.Ε., εταιρία που ελέγχεται από την οικογένεια Γεωργάτου, προχώρησε στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς στην τιμή του 1,05 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 100% των μετοχών της Γρηγόρης Μικρογεύματα, διευκρινίζοντας ότι εφόσον δεν φτάσουν σε επίπεδα (άνω του 90%) που να ενεργοποιούν το squeeze-out θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε συγχώνευση της Γρηγόρης με την Prime.

Γιατί η οικογένεια Γεωργάτου αποφασίζει να λειτουργήσει ως private equity και να δανειστεί για να εξαγάγει την εταιρία της από το ταμπλό σε μια περίοδο μάλιστα όπου το κόστος δανεισμού είναι αλμυρό;

H απάντηση δεν προκύπτει αυτόματα από τα μεγέθη της Γρηγόρης. Στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 1,6 εκατ. ευρώ και μείωσε τον καθαρό δανεισμό του στα 9,7 εκατ. ευρώ.

Με EBITDA 9μήνου 4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής και με μέσο όρο ετήσιων επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια που δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, η Γρηγόρης θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να γεννήσει free cash flow που να κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση άμεσα ή έμμεσα (μέσω μερισμάτων) του επιπλέον δανεισμού.

Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει περαιτέρω βελτίωση των EBITDA. Στη μητρική αποτυπώνονται ήδη τα πρώτα ικανοποιητικά δείγματα της αναδιάρθρωσης, όχι όμως και στις θυγατρικές, καθώς η Ρουμανία βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης, ενώ επιβαρύνεται και από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές.

Η μητρική εμφάνισε κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ και οι θυγατρικές παρουσιάζουν ζημίες και έτσι τα μετά φόρων κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στο 1,2 εκατ. ευρώ.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα 33,7 εκατ. ευρώ από 32 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2007 σημειώνοντας αύξηση κατά 5,3%, με το μικτό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 55,8% χαμηλότερα από το αντίστοιχο του περσινού 9μήνου.

Η συγκράτηση στον ρυθμό αύξησης των λειτουργικών εξόδων και τα αυξημένα κατά 500 χιλ. ευρώ άλλα λειτουργικά έσοδα είχαν ως αποτέλεσμα τα κέρδη EBITDA να διαμορφωθούν στα 4 εκατ. ευρώ έναντι 3,78 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στο 1,26 εκατ ευρώ έναντι 1,29 εκατ. ευρώ πέρυσι

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ενδεχόμενη περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας μέσω της συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να ανεβάσει σταδιακά τα EBITDA χρήσης στην περιοχή των 8 - 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων λόγω μείωσης του δανεισμού θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους.

Η Γρηγόρης έχει επιτύχει την τελευταία διετία να μειώσει το δανεισμό της. Ειδικότερα τα μακροπρόθεσμα δάνειά του ομίλου μειώθηκαν στα 5,9 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2007, με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό να αυξάνεται στα 5 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός είναι ακόμη μικρότερος αν αφαιρεθούν και τα ταμειακά διαθέσιμα 1,2 εκατ. ευρώ.

Η Γρηγόρης στις 30/9/08 διέθετε 211 καταστήματα "Γρηγόρης - Cofferight", εκ των οποίων τα 33 είναι ιδιόκτητα, 7 ανήκουν σε θυγατρικές, 165 σε αδειούχους δικαιόχρησης (franchisees) 8 βρίσκονται στη Ρουμανία, 7 στην Κύπρο και 1 στην Αλβανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v