Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κοινοτικό "μπλόκο" για είσοδο στη ΔΕΠΑ

Στο κοινοτικό κατεστημένο φαίνεται ότι θα "σκοντάψει" η πρόθεση της ΔΕΗ να αποκτήσει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Κοινοτικό μπλόκο για είσοδο στη ΔΕΠΑ
Στο κοινοτικό κατεστημένο φαίνεται ότι θα "σκοντάψει" η πρόθεση της ΔΕΗ να αποκτήσει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να εισέλθει στην αγορά του φυσικού αερίου, ασκώντας την οψιόν για το 30% της ΔΕΠΑ, με βάση το δικαίωμα που της έχει παράσχει ο νόμος από το 1997.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεπίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρά στην προοπτική αυτή, με το σκεπτικό ότι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Επισήμως, βέβαια, δεν έχει κινηθεί καμιά διαδικασία από την πλευρά της Ε.Ε., ωστόσο, κύκλοι της ΔΕΠΑ διατυπώνουν προβληματισμό για τη σκοπιμότητα άσκησης της οψιόν που διαθέτει η ΔΕΗ, δεδομένου, όπως υποστηρίζεται, η τελευταία, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι μέτοχος σε μια εταιρία στην οποία θα συνυπάρχει με ανταγωνιστές της στην ενεργειακή αγορά (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), ενώ θα καλείται να διαπραγματευτεί την προμήθεια φυσικού αερίου και με άλλους ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Η ΔΕΗ βεβαίως νομίμως μέχρι τώρα διεκδικεί την οψιόν του 30% της ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι αυτό έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά από το 1997 ως αντάλλαγμα για την προμήθεια από τη ΔΕΠΑ φυσικού αερίου σε τιμές υψηλότερες της αγοράς, ώστε να υποστηριχτεί οικονομικά η νεοσύστατη τότε κρατική εταιρία φυσικού αερίου.

Το θέμα είναι εάν τελικά προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματός της η ΔΕΗ τι στάση θα τηρήσει το δημόσιο (κατέχει το 65%), ενόψει μάλιστα και της προοπτικής, η ΔΕΠΑ να εισαχθεί στο Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση ΔΕΠΑ και ΔΕΗ έχουν κι άλλα "κάστανα να βγάλουν από τη φωτιά". Πρόκειται για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου για την οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Σήμερα κάθονται γι' άλλη μία φορά στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορετικές απόψεις που υποστηρίζει η κάθε πλευρά. Πηγές της ΔΕΠΑ εκτιμούν ότι έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία με καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της σύμβασης στις 15/1/2009.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει παραιτηθεί από την αξίωσή της να συμπεριληφθεί ρήτρα προτιμώμενου πελάτη, ζητεί, ωστόσο, μεγαλύτερη ευελιξία στην απορρόφηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου, θέση με την οποία αντιδρά η ΔΕΠΑ. Υπό συζήτηση είναι, επίσης, ο τρόπος τιμολόγησης του αερίου και το μείγμα το οποίο θα περιλαμβάνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v