Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τα συμπεράσματα από ημερίδα για ενέργεια

Συνταγή για καταστροφή είναι η έλλειψη σύνδεσης ανάμεσα στη χονδρεμπορική και στη λιανεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό υποστήριξε ο δρ Αλέξης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECCO International.

ΔΕΗ: Τα συμπεράσματα από ημερίδα για ενέργεια
Συνταγή για καταστροφή είναι η έλλειψη σύνδεσης ανάμεσα στη χονδρεμπορική και στη λιανεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό υποστήριξε ο δρ Αλέξης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECCO International, σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΕΗ με θέμα "Ενεργειακή κρίση της Καλιφόρνιας το 2001: Τι συνέβη, ποιος φταίει και χρήσιμα συμπεράσματα".

Όπως τόνισε ο ίδιος, όταν σε μία αγορά οι τιμές πώλησης της ενέργειας στους καταναλωτές είναι μικρότερες από τις τιμές με τις οποίες οι ηλεκτρικές εταιρίες αγοράζουν ενέργεια στη χονδρεμπορική αγορά, αυτό και μόνο μπορεί να οδηγήσει ολόκληρη την αγορά σε κρίση ανάλογη με αυτήν που εκδηλώθηκε στην Καλιφόρνια.

Η κρίση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να πτωχεύσουν οι μεγαλύτερες ηλεκτρικές εταιρίες, εκατομμύρια καταναλωτών να υποστούν μεγάλες διακοπές ρεύματος και να κινδυνεύσει ακόμη και το τραπεζικό σύστημα της Πολιτείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να λαμβάνονται μέτρα τα οποία μπορούν να οδηγούν είτε απελευθέρωση των τιμών της λιανεμπορικής αγοράς, είτε σε άλλες διοικητικές ρυθμίσεις.

Ανέφερε συγκεκριμένα ως παράδειγμα τη ρύθμιση που έκανε η ισπανική κυβέρνηση για κάλυψη του οικονομικού ελλείμματος, που προκύπτει από τις υψηλότερες τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς σε σχέση με αυτές της λιανεμπορικής.
Οποιοδήποτε μοντέλο αγοράς και αν επιλεγεί, δεν πρόκειται να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει επάρκεια παραγωγής ενέργειας, ήταν η δεύτερη σημαντική παρατήρηση του κ. Παπαλεξόπουλου.

Μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας, μάλιστα, εμφανίζουν τα ηλεκτρικά συστήματα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και από πηγές που επηρεάζονται από κλιματικές συνθήκες (υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές).

Κλείνοντας, ο κ. Παπαλεξόπουλος, με βάση την πολύ μεγάλη πείρα του από αγορές τόσο ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν αποτελεσματικά όσο και από άλλες που έχουν αποτύχει, διατύπωσε συγκεκριμένα κριτήρια για το κατά πόσον ένα ηλεκτρικό σύστημα κινδυνεύει να μπει σε μακρά περίοδο βαθιάς κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, καθηγητής Νίκος Χατζηαργυρίου, διατύπωσε την άποψη ότι, αν και το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής αγοράς μοιάζει με αυτό που περιέγραψε ο δρ Παπαλεξόπουλος και υπάρχουν πολλά κοινά στη λειτουργία τους, αποτελεί ευτυχή συγκυρία το ότι η γνώση του κινδύνου μπορεί σίγουρα να λειτουργήσει υπέρ μας, αφού μπορούμε να τον προβλέψουμε και να αντιδράσουμε έγκαιρα. Και αυτή η παράμετρος λαμβάνεται υπόψη από τη ΔΕΗ στην κατάρτιση του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Επισήμανε ότι η ΔΕΗ, αν και είναι βέβαια ο βασικός φορέας υλοποίησης της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, δεν είναι ο μόνος συμμετέχων σε αυτή. Υπάρχει και θεσμικό πλαίσιο, είπε, υπάρχουν και οι υπόλοιποι παραγωγοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v