Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστήρ Παλάς: Τα «ντεσού» της αύξησης κεφαλαίου

Με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι σαφώς υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της ΕΤΕ στον Αστέρα.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Αστήρ Παλάς: Τα «ντεσού» της αύξησης κεφαλαίου
Με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι σαφώς υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή (4,68 έναντι 3,10 ευρώ με βάση το κλείσιμο της 31ης/10/08), το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στον Αστέρα Βουλιαγμένης, μετά τη λήξη της δρομολογούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Σήμερα, το ποσοστό της Εθνικής ανέρχεται σε 78,06% και η μητρική τράπεζα έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει όχι μόνο το ποσοστό που της αναλογεί στην ΑΜΚ του Αστέρα, αλλά και το όποιο ενδεχόμενο τμήμα της έκδοσης δεν καλυφτεί.

Με δεδομένο ότι θα εκδοθούν 21.300.000 νέες μετοχές (1ν/2π προς 4,68 ευρώ), το ποσοστό της Εθνικής θα αυξηθεί έως και το 85,4% στην περίπτωση όπου ουδείς άλλος επενδυτής συμμετάσχει στην αύξηση.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει ο Αστέρας ανέρχονται σε 99,68 εκατ. και θα διατεθούν ως εξής:
• 84,73 εκατ. για την εξόφληση δανείων προς την Εθνική Τράπεζα. Δηλαδή, η ΕΤΕ θα πάρει πίσω τουλάχιστον το 85% των κεφαλαίων που θα εισφέρει.
• 4,8 εκατ. για κεφάλαια κίνησης.
• Και το υπόλοιπο ποσό για επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών μονάδων της εισηγμένης.

Με βάση το «κλείσιμο» της Παρασκευής και τον αριθμό των μετοχών της εισηγμένης που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ (63.900.000), η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης υπολογίζεται στα 198,1 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή θέση της θα ανέρχεται στα 209 εκατ. ευρώ και μάλιστα με αποτιμημένη την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία σε τιμές κτήσης...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v