Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΡΙΓΟ: Η επιστροφή & οι ανάγκες μετόχων

Το αξιοσημείωτο ποσό των 60,3 εκατ. ευρώ προτίθεται να διανείμει στους μετόχους της η Frigoglass μέσω επιστροφής κεφαλαίου και προμερίσματος. Ωστόσο, η κίνησή της γεννά ερωτήματα για το θέμα της επέκτασης στις ΗΠΑ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΦΡΙΓΟ: Η επιστροφή & οι ανάγκες μετόχων
Το αξιοσημείωτο -ακόμη και για εταιρία που γεννά παραδοσιακά υψηλές ταμειακές ροές- ποσό των 60,3 εκατ. ευρώ προτίθεται να διανείμει στους μετόχους της η Frigoglass μέσω επιστροφής κεφαλαίου 0,90 ευρώ ανά μετοχή και διανομής προμερίσματος χρήσης 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Αν συνυπολογιστεί ότι πέρυσι οι λειτουργικές ταμειακές ροές της Frigoglass -προ αναγκών κεφαλαίου κίνησης -ανήλθαν στα 53 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη προτίθεται να διανείμει στους μετόχους της το σύνολο των ταμειακών ροών της φετινής χρήσης και κάτι παραπάνω.

Το 2008, όμως, δεν είναι ίδιο με το 2007. Η Frigoglass σε επίπεδο ομίλου διέθετε στις 30/6 στο ταμείο της 20,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημερομηνία ο συνολικός δανεισμός της -λόγω της εξαγοράς της SFA και της εποχιακής ανάγκης για υψηλό κεφάλαιο κίνησης- ανερχόταν στα 168,7 εκατ. ευρώ, ενώ στις 31/12/07 έφτανε μόλις σε 65 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον για φέτος προβλέπονται επενδύσεις 27 - 28 εκατ. ευρώ. Το ύψος του καθαρού δανεισμού της παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα EBITDA και επομένως η μόχλευση την οποία θα εξασφαλίσει η επιστροφή κεφαλαίου και το προμέρισμα είναι μάλλον καλοδεχούμενη.

Το ερώτημα είναι αν εξυπηρετεί την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου υπάρχουν πλέον ελκυστικότερες αποτιμήσεις για εξαγορές. Και ο στόχος επέκτασης των εργασιών της στην αγορά της Αμερικής παραμένει σε ισχύ.

Σηματοδοτεί η απόφαση χρηματοδοτούμενης κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης (leveraged recapitalisation) την αναστολή για μερικούς μήνες των υπερατλαντικών ονείρων;

Το τμήμα ανάλυσης της Deutsche Bank σε έκθεσή του, μετά τα αποτελέσματα 9μήνου του 2007 της Frigoglass, είχε επισημάνει ότι, εφόσον η στρατηγική επέκτασης στην Αμερική δεν υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η διοίκησή της θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών ή επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους.

Η «προφητεία» αποδείχτηκε αληθινή πριν κλείσει χρόνος. Και ο προφήτης επιβραβεύεται καθώς θα εισπράξει τουλάχιστον 5,1 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί στις 30/6, κόντρα στη μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής (από τα 25 ευρώ στα 15 ευρώ), η Deutsche Bank διατηρούσε το 8,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Frigoglass. Στον επόμενο γύρο πίεσης, μάλιστα, από τα 15 ευρώ στα 11,5 ευρώ (28/7), οι χρηματιστές την είδαν να αγοράζει…

Παρά την απόφαση επιστροφής, όμως, κύκλοι της εταιρίας αφήνουν να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο επέκτασης της παραγωγικής δραστηριότητάς της στην Αμερική συνεχίζει να εξετάζεται. Ποιον επομένως εξυπηρετεί η επιστροφή;

Προφανώς, τους μετόχους. Και δη τους βασικούς μετόχους, οικογένειες Δαυίδ και Λεβέντη, οι οποίοι θα εισπράξουν περί τα 26,5 εκατ. ευρώ μια και κατέχουν το 44% του μετοχικού κεφαλαίου της Frigoglass. Γιατί σε αυτό το timing;

Είτε γιατί θα πρέπει να καλυφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου σε Plias (42,4 εκατ. ευρώ) και Αλλατίνη (35 εκατ. ευρώ), εταιρίες συμφερόντων των βασικών μετόχων της Frigoglass, είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων (κανονικών και πρόσθετων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v