Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τα φθηνά τιμολόγια στρεβλώνουν την αγορά

Η ΔΕΗ φαίνεται αποφασισμένη να συντηρήσει το ζήτημα που άνοιξε ο πρόεδρός της κ. Π. Αθανασόπουλος, χαρακτηρίζοντας στρεβλό το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού.  

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Τα φθηνά τιμολόγια στρεβλώνουν την αγορά
Η ΔΕΗ φαίνεται αποφασισμένη να συντηρήσει το ζήτημα που άνοιξε ο πρόεδρός της κ. Π. Αθανασόπουλος στη γενική συνέλευση των μετόχων, χαρακτηρίζοντας στρεβλό το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο καταλήγει, όπως υποστήριξε, στην απαξίωση και στη συρρίκνωση της Επιχείρησης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι προετοιμάζεται να προσφύγει κατά της υποχρέωσης του "τελικού καταφυγίου", δηλαδή να προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τους καταναλωτές στην περίπτωση που κάποιος άλλος ανεξάρτητος παραγωγός αρνείται να το κάνει. Επί της ουσίας, ωστόσο, η ΔΕΗ επιμένει για ένα ζήτημα: για την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και τη μετακύλιση του κόστους των ρύπων στους καταναλωτές.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ καθηγητής κ. Ν. Χατζηαργυρίου, σε άρθρο του το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης, επιχειρηματολογεί υπέρ της στρέβλωσης της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια, όπως υποστηρίζει, η ΔΕΗ να επιβαρύνεται με μια σειρά παραγόντων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την έλλειψη συσχέτισης μεταξύ χονδρεμπορικής και λιανικής αγοράς.

Η ΔΕΗ, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηαργυρίου, δεν έχει κανέναν λόγο να διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά που την καθιστά μονοπώλιο, με το οποίο από τη μία "σηκώνει το βάρος της ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα μας" και από την άλλη "υποχρεώνεται να αγοράζει ακριβά στη χονδρική αγορά και να πουλά φθηνά στη λιανική, επιδοτώντας επί ζημία τους άμεσα εμπλεκομένους".

Σήμερα στη χονδρεμπορική αγορά δραστηριοποιούνται τρεις ανεξάρτητοι παραγωγοί, εκτός της ΔΕΗ, η Ήρων Θερμοηλεκτρική, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, των ΕΛΠΕ και η μονάδα της ΑτΕ, καθώς και αρκετοί εισαγωγείς, ενώ στη λιανική δεν υπάρχει κανείς προμηθευτής πλην της ΔΕΗ. Αιτία για το γεγονός αυτό ο κ. Χατζηαργυρίου θεωρεί "τα χαμηλά ρυθμιζόμενα τιμολόγια τα οποία δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής".

Με αιχμή την πετρελαϊκή κρίση, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 1998 έως σήμερα οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 18% - 20% ετησίως, ενώ τα τιμολόγια του ρεύματος 3,7% κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, από την 1η/12/2007 έως τέλη Απριλίου 2008 το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 64%, περισσότερο από την αύξηση του μέσου εσόδου της ΔΕΗ. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, πάντα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα μισά έσοδα της Επιχείρησης διατέθηκαν για υγρά καύσιμα, για φυσικό αέριο, για αγορές ενέργειας και για δικαιώματα ρύπων.

Η ΔΕΗ, συνηγορεί και ο κ. Χατζηαργυρίου, κινδυνεύει με απαξίωση και συρρίκνωση καθώς απορροφά το κόστος αυξήσεων από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι τα καύσιμα, ενώ τα χαμηλά τιμολόγια δεν της επιτρέπουν να σχηματίσει αποθεματικά προκειμένου να προβεί σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού και εξασφάλισης επάρκειας ισχύος.

Ο κ. Χατζηαργυρίου προειδοποιεί ότι εφόσον συνεχιστεί το μοντέλο αυτό υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτων και ραγδαίων αυξήσεων του ρεύματος στο μέλλον και υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα της ενέργειας πρέπει να λάβει υπόψη της και τις τρεις συνιστώσες, το κόστος παραγωγής, την επάρκεια και την ασφάλεια τροφοδοσίας, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Χατζηαργυρίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v