Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Δρομολογείται το πρώτο έργο ΑΠΕ με την S&B

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την S&B, ενώ αντιθέτως τηρούνται χαμηλοί τόνοι για τη συνεργασία με την RWE. Στην τελική ευθεία το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη. 

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Δρομολογείται το πρώτο έργο ΑΠΕ με την S&B
Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την S&B, ενώ αντίθετα με την RWE φαίνεται να κινείται ακόμη σε στάδιο διερεύνησης. Την ίδια στιγμή η θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη γενναία χρηματοδότηση του έργου κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη, του δεύτερου σε μέγεθος στην Ευρώπη, ισχύος 50 MW.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υπογράψει MoU με την S&B για την από κοινού έρευνα, διαχείριση και εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου - Κιμώλου - Πολυαίγου. Σε έναν μήνα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το μακροχρόνιο επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησής του, το οποίο θα υποβληθεί στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και της S&B προκειμένου να εγκριθεί.

Αμέσως μετά προβλέπεται η σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν η S&B και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με ποσοστά που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, στα άμεσα σχέδια της εταιρίας που θα δημιουργηθεί είναι η κατασκευή καταρχήν ενός πιλοτικού σταθμού 5 MW στη Μήλο, που θα αξιοποιεί τα γεωθερμικά κοιτάσματα της περιοχής. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη μονάδα του είδους που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και θα συνιστά «γενική δοκιμή» της συνεργασίας των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και S&B, προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω.

Οι δύο πλευρές επιθυμούν να κινηθούν με μικρά βήματα, τουλάχιστον στην αρχή, τόσο για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα παρόμοιων έργων όσο και για να μην προκληθούν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Πάντως, πρόθεση των συνεργαζόμενων εταιριών είναι να υπάρξει εκτεταμένη ενημέρωση των κατοίκων της Μήλου για τη συνεργασία και προς τον σκοπό αυτόν σχεδιάζεται και σχετική καμπάνια.

Από την άλλη πλευρά, η επιδιωκόμενη συνεργασία με τη γερμανική RWE είναι ακόμη σε διερευνητικό στάδιο. Ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις έως τώρα προκειμένου να εντοπιστούν κοινά σημεία ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη έργων στον τομέα των ΑΠΕ.

Αρμόδια πηγή που μίλησε στο euro2day διαβεβαίωσε ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να αποκτήσει «σάρκα και οστά» η συνεργασία αυτή, ωστόσο σε αυτή τη φάση, όπως υποστηρίχτηκε, «γίνονται απλώς συζητήσεις». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day από αξιόπιστη πηγή, έχει εντοπιστεί ήδη νησί στη Βόρεια Ελλάδα από όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η συνεργασία των δύο πλευρών. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν δίνεται καμία άλλη πληροφορία, ενδεχομένως από τον φόβο νέων αντιδράσεων και μόνον στο άκουσμα της RWE.

Παράλληλα με αυτά, η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΤΕπ, η οποία ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει την επένδυση για το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη. Αρμόδια πηγή που μίλησε στο euro2day ανέφερε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει στο ποσό, πάντως δεν αποκλείεται να πλησιάζει το 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης, που υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έκδοση της άδειας εγκατάστασης και εντός του Ιουλίου εκτιμάται ότι θα δημοσιευτεί η προκήρυξη του έργου. Η οριστικοποίηση της συμμετοχής της ΕΤΕπ θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Εκτός από την ιδία συμμετοχή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσδοκάται και σημαντική επιδότηση, που δεν αποκλείεται να φτάσει το 40%.

Η κατασκευή του σταθμού υπολογίζεται να ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, στο τελευταίο τρίμηνο του 2008. Θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο που θα καλύπτει τις ανάγκες 28.000 νοικοκυριών στον νομό Αρκαδίας, ήτοι το 42% του συνόλου της κατανάλωσης. Το πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.100 στρεμμάτων από τα οποία τα 1.350 θα αφορούν στον χώρο εγκατάστασής του, ενώ στα υπόλοιπα θα γίνουν δεντροφυτεύσεις. Επίσης, θα κατασκευαστούν δύο λίμνες χωρητικότητας 100.000 κ.μ. και γύρω από αυτές θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου 25 στρ. που θα λειτουργεί ως υγροβιότοπος.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει σε λειτουργία αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα συνολικής ισχύος 92 MW, υπό κατασκευή βρίσκονται άλλα 84 MW από αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά, ενώ σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης και ανάπτυξης βρίσκονται 540 MW από ΑΠΕ. Για το 2008 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προϋπολογίσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ώριμων projects.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v