Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Δεν επείγει η νέα μονάδα στα Μέγαρα

Μία δεύτερη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξασφάλισε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Πρόκειται για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, ισχύος 390 MW, στο Πέραμα Μεγάρων.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΠΕ: Δεν επείγει η νέα μονάδα στα Μέγαρα
Μία δεύτερη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξασφάλισε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Πρόκειται για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, ισχύος 390 MW, στο Πέραμα Μεγάρων.

Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για την άδεια παραγωγής τον περασμένο Φεβρουάριο και ήδη έχει δοθεί και η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός ότι η ΡΑΕ προδιαγράφει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης, το οποίο όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση της, ο κάτοχος της άδειας «υποχρεούται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την τήρηση του», εντούτοις από την πλευρά των ΕΛ.ΠΕ. εκφράζεται η άποψη ότι «δεν εμπίπτει στις άμεσες προτεραιότητες του η επένδυση αυτή».

Μία εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία αντιδρά στην εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας, έχοντας μάλιστα υποβάλει και σχετικές ενστάσεις στη ΡΑΕ, οι οποίες βέβαια απορρίφθηκαν.

Δεν είναι άμοιρο άλλωστε το γεγονός ότι εκπρόσωπος του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. που μίλησε στο euro2day ανέφερε ότι «όταν αποφασισθεί η επένδυση θα γίνει σύμφωνα με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας».

Προφανώς, ο όμιλος, των ΕΛ.ΠΕ. υπό το νέο μάνατζμεντ (η γνωμοδότηση της ΡΑΕ έγινε επί Καβουλάκου) έχοντας ήδη ανοικτό ένα μέτωπο με την τοπική κοινωνία της Ελευσίνας, που αντιδρά στην επένδυση αναβάθμισης του διυλιστηρίου της πρώην Πετρόλα, δεν επιθυμεί να ανοίξει άλλο ένα, προτού λυθούν οριστικά τα προβλήματα με την πρώτη επένδυση.

Είναι ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αίτηση των ΕΛ.ΠΕ. για τη μονάδα στο Πέραμα Μεγάρων είχε υποβληθεί το 2001 και συμπληρώθηκε το 2005. Από τη ΡΑΕ έγινε γνωστό ότι ο όμιλος επικαιροποίησε σχετικά πρόσφατα την αίτηση του, αν και από την πλευρά των ΕΛ.ΠΕ. υποστηρίζεται ότι «μας το ζήτησε η ΡΑΕ», αιτιολογώντας το πώς είναι δυνατόν να επικαιροποιείται μία αίτηση όταν η επένδυση δεν συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες του ομίλου.

Να σημειωθεί ότι ενστάσεις κατά της συγκεκριμένης επένδυσης είχαν υποβάλει και οι εταιρίες Enelco και Ήρων Θερμοηλεκτρική, οι οποίες απορρίφθηκαν επίσης από τη ΡΑΕ.

Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η μονάδα αυτή μπορεί να συνδεθεί με το Σύστημα Ηλεκτροδότησης της χώρας. Ο σταθμός, συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, θα αποτελείται, από έναν αεριοστρόβιλο ισχύος 252 MW, ένα λέβητα ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων και έναν ατμοστρόβιλο ισχύος 148 MW.

Το χρονοδιάγραμμα που θέτει η ΡΑΕ για την υλοποίηση του έργου προβλέπει, την έκδοση άδειας εγκατάστασης εντός του 2008, την προμήθεια του κύριου εξοπλισμού από τον Ιανουάριο του 2009 έως το Μάιο του 2010, την κατασκευή του σταθμού από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Απρίλιο του 2011 και την έναρξη εμπορικής λειτουργίας τον Ιούλιο του 2011.

Επισημαίνει ακόμη στη γνωμοδότηση της ότι «εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν σοβαρές και μη δικαιολογημένες αποκλίσεις και γενικότερα διαπιστώνει αδυναμία υλοποιήσεως του έργου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο συνημμένο χρονοδιάγραμμα και τα λοιπά στοιχεία της Άδειας Παραγωγής, καλεί τον αδειοδοτούμενο να παράσχει σχετικές διευκρινίσεις».

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί «αδυναμία έγκαιρης πραγματοποιήσεως του έργου για την οποία αποκλειστικός υπαίτιος είναι ο κάτοχος της άδειας, η ΡΑΕ μπορεί με αιτιολογημένη γνώμη, να εισηγηθεί στον Υπουργό Ανάπτυξης την ανάκληση της άδειας παραγωγής».

Πηγές του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. που μίλησαν στο euro2day επέμειναν στην άποψη ότι η επένδυση δεν συμπεριλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του, ενώ δεν διευκρινίσθηκε αν ο Σταθμός όποτε και αν γίνει θα εισφερθεί στην κοινοπραξία με την Edison, η συμφωνία με την οποία ολοκληρώνεται εντός του Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται συνεπώς το έργο να αναλάβει να προωθήσει η κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.-Edison, αποδεσμεύοντας έτσι τον ελληνικό όμιλο από έναν ακόμη «πονοκέφαλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v