Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ημερίδα στη Κύθνο για ΑΠΕ

Η ΔΕΗ μαζί με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΚΑΠΕ οργανώνουν Ημερίδα στην Κύθνο και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του πρώτου Αιολικού Πάρκου της Ευρώπης.

ΔΕΗ: Ημερίδα στη Κύθνο για ΑΠΕ
Η ΔΕΗ μαζί με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΚΑΠΕ οργανώνουν Ημερίδα στην Κύθνο και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του πρώτου Αιολικού Πάρκου της Ευρώπης, του υβριδικού αυτόνομου συστήματος της Κύθνου και του μικροδικτύου της Γαϊδουρομάντρας, στις 31 Μαϊου και 1 Ιουνίου.

Τα υβριδικά συστήματα και τα μικροδίκτυα έχουν σκοπό τη μεγάλη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα ηλεκτρικά δίκτυα. Ιδιαίτερα στην χώρα μας, η εφαρμογή αυτών των συστημάτων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
 
Η αξιοποίηση του υψηλού δυναμικού αιολικής και ηλιακής ενέργειας στα νησιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση και υψηλή προτεραιότητα σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή και Εθνική πολιτική για την ενέργεια και το περιβάλλον. Απώτερος στόχος είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών των νησιών σε ενέργεια και νερό με την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον.

Η Κύθνος αποτελεί διεθνώς σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Η ΔΕΗ, η οποία δραστηριοποιείται σήμερα στις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπήρξε πρωτοπόρος στην Ευρώπη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά με την εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου Αιολικού Πάρκου της Ευρώπης στις 15 Απριλίου 1982. Παράλληλα με το Αιολικό Πάρκο της Κύθνου η ΔΕΗ ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός Υβριδικού (αιολικού-ηλιακού) συστήματος στο νησί, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουλίου 1983.

Το 2001 το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Δήμο Κύθνου και Γερμανούς κατασκευαστές εγκατέστησε και λειτουργεί αυτόνομο μικροδίκτυο στην θέση Γαιδουρομάντρα, το οποίο ηλεκτροδοτεί 12 κατοικίες με διεσπαρμένα φωτοβολταϊκά συστήματα και μπαταρίες μέσω αμφίδρομων μετατροπέων ισχύος καλύπτοντας όλες τις ανάγκες τους σε φωτισμό, λειτουργία ψυγείου, τηλεόρασης και άλλων μικρών ηλεκτρικών συσκευών κ.α.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα φάση εγκατάστασης της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας στο μικροδίκτυο της Γαϊδουρόμαντρας υπό την επιστημονική ευθύνη του ΕΜΠ.

Με την τοποθέτηση ευφυών ελεγκτών φορτίων, οι οποίοι διαχειρίζονται μη κρίσιμα φορτία, όπως αντλίες άρδευσης ή συσκευές θέρμανσης νερού, επιτυγχάνεται βέλτιστη διαχείριση της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς κεντρικό έλεγχο.

Η τεχνολογία αυτή έχει εξαιρετική σημασία για την εφαρμογή εξελιγμένων τεχνικών διαχείρισης της ζήτησης και εξοικονόμησης ενέργειας, όχι μόνο για τα ελληνικά νησιά αλλά και τα ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος, τα οποία προβλέπεται να περιλάβουν μεγάλη διείσδυση διεσπαρμένης παραγωγής.

Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται στις 31 Μαίου και 1 Ιουνίου με την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής της Κύθνου έχουν ως στόχο την παρουσίαση και προβολή των τεχνολογικών αυτών επιτευγμάτων στον χώρο των ΑΠΕ και υβριδικών συστημάτων και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής αυτών των εκδηλώσεων είναι ο καθηγητής ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΔΕΗ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Νίκος Χατζηαργυρίου.

Η Κύθνος έγινε γνωστή παγκόσμια για την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την ευρύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ στον νησιωτικό χώρο προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και του οικολογικού τουρισμού που αποτελεί την μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v