Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Συνεργασία σε 3 άξονες με τη RWE

Το νέο μνημόνιο συνεργασίας με τη RWE εγκρίθηκε από τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ καθιστώντας με τον τρόπο αυτό τη γερμανική εταιρία στρατηγικό και προνομιακό συνομιλητή της Επιχείρησης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Συνεργασία σε 3 άξονες με τη RWE
Ομόφωνα και με την ψήφο των εκπροσώπων των εργαζομένων εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας με την RWE.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr η μόνη επιφύλαξη που εκφράσθηκε από την πλευρά των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο δ.σ. ήταν μήπως η συνεργασία με την RWE στον τομέα του φυσικού αερίου πλήξει τη ΔΕΠΑ.

Μετά την έγκριση του Μνημονίου αποφασίσθηκε να εκπονηθούν μελέτες για την προώθηση της συνεργασίας με βάση καταρχήν τους τρεις άξονες που περιγράφει το κείμενο, ήτοι, λιθανθρακική μονάδα στην Αλβανία, φυσικό αέριο στην Ελλάδα και αιολικά πάρκα με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Οι αντίστοιχες ομάδες εργασίας που θα συσταθούν επιφορτίζονται να καταθέσουν τις ολοκληρωμένες επιχειρηματικές προτάσεις τους στο δ.σ. της ΔΕΗ, για την Αλβανία στα τέλη Ιουλίου, για το φυσικό αέριο τον Οκτώβριο και για τα αιολικά το Νοέμβριο.

Το θέμα της έγκρισης του Μνημονίου ολοκληρώθηκε σε πολύ λίγο χρόνο, καθώς δεν έγινε διεξοδική συζήτηση, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για αποδοχή πλαισίου συνεργασίας. Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας θα καταγραφούν στις επιχειρηματικές προτάσεις που θα φέρουν οι ομάδες εργασίας στο δ.σ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συζήτηση και για τη σύνδεση στο σύστημα της μονάδος της Αλουμίνιον της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η τελική απόφαση του ΥΠΑΝ.


---Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε., κατά τη συνεδρίασή του της 22 Απριλίου 2008, ενέκρινε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Επιχείρησης και της RWE.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αναφέρεται στη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας στους τομείς:

1. Ανάπτυξης στην Αλβανία ενός ανθρακικού σταθμού ισχύος 500-800 MW. Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει, αν η εν λόγω επένδυση αξιολογηθεί ως βιώσιμη, τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εταιρείας που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται, το σχετικό έργο με την RWE να κατέχει το 51%, τη ΔΕΗ το 39% και την ΤΙΤΑΝ το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της.

2. Φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

3. Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γι' αυτά τα έργα το Μνημόνιο προβλέπει ότι η RWE θα κατέχει το 51% ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες - κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ - θα κατέχει το 49%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v