Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ εορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα της Γης»

Η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στο σημερινό εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γης», καθώς αυτή αποτέλεσε βασική πηγή ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας με την αξιοποίηση των εγχωρίων κοιτασμάτων λιγνίτη.

Η ΔΕΗ εορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα της Γης»
Η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στο σημερινό εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γης», καθώς αυτή αποτέλεσε βασική πηγή ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας με την αξιοποίηση των εγχωρίων κοιτασμάτων λιγνίτη που επέτρεψαν τον πλήρη εξηλεκτρισμό της χώρας και την εξασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλές τιμές για όλους τους καταναλωτές.

Για 50 και πλέον χρόνια, ο λιγνίτης αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ηλεκτροπαραγωγής, εξασφαλίζοντας στο παρελθόν μέχρι και το 65% της παραγόμενης ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας. Η ανάπτυξη των λιγνιτωρυχείων έδωσε τη δυνατότητα για σημαντικό περιορισμό των εισαγωγών ενεργειακών πρώτων υλών και την στήριξη του εξωτερικού ισοζυγίου με την εξοικονόμηση συναλλάγματος περίπου 1 δις. δολαρίων ετησίως.

Με μια ετήσια παραγωγή άνω των 60 εκατ. τόννων ετησίως τα ορυχεία της ΔΕΗ ανέδειξαν την Ελλάδα σε κορυφαία δύναμη μεταξύ των λιγνιτοπαραγωγών χωρών: δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό το «εθνικό καύσιμο» εξορύσσεται σήμερα από τα έγκατα του υπεδάφους στα δυο υπαίθρια Λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, με πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική Οικονομία, αφού επιτυγχάνει: 

* Σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. 
* Σταθερότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
* Χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

* Περιορισμένες επιπτώσεις στην Εθνική Οικονομία από τις έντονες διακυμάνσεις των διεθνών τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών. 

* Ενίσχυση της απασχόλησης, αφού σήμερα η ΔΕΗ απασχολεί άμεσα πάνω από 10.000 άτομα για τις δραστηριότητές της στα Ενεργειακά Κέντρα Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. 

* Στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης με εισροές άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως – για μισθοδοσίες, εργολαβίες, μισθώσεις μηχανημάτων – στις περιοχές στις οποίες η ΔΕΗ αναπτύσσει λιγνιτικές δραστηριότητες. 

* Εξασφάλιση σημαντικών παροχών προς τις Τοπικές Κοινωνίες από τη ΔΕΗ με την εκτέλεση διαφόρων έργων και προσφορά υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα: διάθεση μηχανημάτων για κατασκευή οδικών δικτύων, εξασφάλιση ύδρευσης και άρδευσης, πραγματοποίηση δημοτικών έργων, δενδροφυτεύσεων, κλπ.

* Εξασφάλιση ενός σημαντικού ποσού, που αντιστοιχεί στο 0,4% του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ, από το τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών στους Νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας. Τα σχετικά κονδύλια χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής, ανάπτυξης, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος των ανωτέρω Νομών. Μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπεται να διατεθεί ποσό άνω των 18 εκατομμυρίων Ευρώ.

Στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού η ΔΕΗ προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των λιγνιτικών δραστηριοτήτων της με την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων και την ανάπτυξη σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα ενσωματώνουν τις πλέον φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Περιβαλλοντική πολιτική

Οι δραστηριότητες εξόρυξης του λιγνίτη αναπόφευκτα επέφεραν αλλαγές στο περιβάλλον: άλλαξε το τοπίο, διαφοροποίησαν την ισορροπία στη χλωρίδα και την πανίδα και επιβάρυναν την ατμόσφαιρα.

Η ΔΕΗ έχει ως βασικό στόχο τον περιορισμό στο ελάχιστο δυνατό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εξόρυξη του λιγνίτη και τη λειτουργία των Ορυχείων με τη συστηματική αποκατάστασή του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη έργων που να συμβάλλουν στην ανάπλαση των εξαντλημένων εδαφών έτσι ώστε το τοπίο να είναι αισθητικά εναρμονισμένο με το υπόλοιπο περιβάλλον.

Η Επιχείρηση για την ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας, διάνοιξη νέων ορυχείων, κατασκευή έργων, εγκατάσταση σταθμών παραγωγής κ.λ.π., σχεδιάζει, μελετά και εφαρμόζει με συνέπεια μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική στρατηγική, πλήρως εναρμονισμένη με την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν προβεί στην εκπόνηση μελετών εφαρμογής, προς έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και έκδοση σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, ως «Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Οι σχετικές μελέτες αντιμετωπίζουν διάφορα περιβαλλοντικά θέματα που έχουν σχέση με την,  χρήση γης, διαμόρφωση των τοπίων,  αξιοποίηση της φυτικής γης (συμπεριλαμβανομένων πειραματικών καλλιεργειών, προστασία των υδάτων και της πανίδας, και τη δημιουργία κατάλληλων έργων υποδομής (λιμνών και υδροβιοτόπων) και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση προβλημάτων από ρύπους, σκόνη, θόρυβο, στερεά και υγρά απόβλητα.

Έτσι, σήμερα όλα τα ορυχεία της ΔΕΗ λειτουργούν με βάση εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους.

Στα εξαντλημένα ορυχεία έχει αποκατασταθεί σχεδόν το 100% των τελικών επιφανειών απόθεσης, με αποτέλεσμα έως σήμερα να έχουν αποκατασταθεί περίπου 40.000 στρέμματα, έχουν φυτευθεί 10 εκατ. δέντρα και δημιουργήθηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οπωρώνες και πειραματικές καλλιέργειες.

Εκτός από τα έργα αποκατάστασης νέων εδαφών, στα δυο Λιγνιτικά Κέντρα έχει υλοποιηθεί σειρά ειδικών έργων και παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη παραγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως: 

* κατασκευή θερμοκηπίου, εκθεσιακού κέντρου, υπαίθριου θεάτρου, πάρκου αναψυχής, δασοπονικού πάρκου και καταφυγίου αγρίων ζώων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Επιπρόσθετα, με βάση το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, πρόκειται να διατεθεί σημαντική έκταση αποκατεστημένων εδαφών για τη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 35 MW. 

*  πάρκο αναψυχής, πίστα moto cross και αεροδιάδρομος στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Επιπλέον, πρόκειται να διατεθεί σημαντική έκταση αποκατεστημένων εδαφών για τη δημιουργία εγκαταστάσεων Φωτοβολταικού Πάρκου ισχύος 50 MW .

Πέραν αυτών και στο πλαίσιο των εντεινόμενων προσπαθειών για την περιβαλλοντική προστασία, από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2007, σε όλα τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001. Ανάλογο έργο έχει αρχίσει να προετοιμάζεται και στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης

Στις νέες εκτάσεις που δημιουργούνται μετά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και την αποκατάσταση των εδαφών παρέχονται οι εξής δυνατότητες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους με τις Τοπικές Κοινωνίες: 

* Μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης εδαφών και των λοιπών περιβαλλοντικών έργων παραχωρείται μέρος αυτών με ένα συμβολικό μίσθωμα σε αγρότες για την πραγματοποίηση καλλιεργειών, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση των αγροτικών εισοδημάτων.

* Παραχώρηση εκτάσεων με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η παραχώρηση 6.650 στρεμμάτων γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη δημιουργία εναλλακτικών δυνατοτήτων ανάπτυξης. Επίσης, στη Μεγαλόπολη προωθείται η παραχώρηση περίπου 400 στρεμμάτων για τη δημιουργία Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Περιοχής (ΒΕΠΕ).

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες η ΔΕΗ εορτάζει τη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα της Γης» συμβάλλοντας ενεργά ΚΑΙ στην Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη ΚΑΙ στην αποτελεσματική Προστασία του Περιβάλλοντος .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v