Στο προσκήνιο η ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Στον «αφρό» βγαίνει, μετά τον ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων εταιριών υδάτων της χώρας, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, η οποία φαίνεται ότι είναι συνδυασμός τριών παραγόντων.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Στο προσκήνιο η ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
Στον «αφρό» βγαίνει, μετά τον ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων εταιριών υδάτων της χώρας, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Η επαναφορά στο προσκήνιο της αποκρατικοποίησης των δύο εταιριών είναι συνδυασμός τριών παραγόντων, που θεωρείται ότι καθιστούν βάσιμη την προώθηση του θέματος αυτού.

Πρώτον, γιατί υπάρχει τώρα σαφής πολιτική βούληση, δεύτερον, διότι υφίσταται επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία και τρίτον, γιατί ευνοεί και η χρηματιστηριακή συγκυρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σενάριο αυτό είδε το φως της δημοσιότητας. Και παλαιότερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «ζυγίστηκε» το πολιτικό κόστος, αλλά τελικά δεν έγινε καμία κίνηση.
 
Άλλωστε, εκτός όλων των άλλων, υπήρχε σφοδρή αντίδραση του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος άφηνε να διαρρεύσει ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Ο ίδιος εξάλλου αντέδρασε και για την περίπτωση του ΟΤΕ, αλλά τελικά, όπως έδειξαν τα πράγματα, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε ακάθεκτο στον σχεδιασμό του.

Τώρα φαίνεται ότι το γενικότερο timing θεωρείται καλό, με δεδομένο ότι και ο κ. Σουφλιάς εμφανίζεται αποδυναμωμένος στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, ενώ παραμένει «ζεστό» και το ενδιαφέρον αρκετών υποψηφίων επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, με τη γαλλική Suez να έχει το προβάδισμα, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η ιδιωτικοποίηση τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και της ΕΥΑΘ θα προχωρήσει ταυτόχρονα και όχι ξεχωριστά. Ήδη, η Suez διαθέτει περί το 5% στην ΕΥΑΘ και έχει εκδηλώσει επίσημα την πρόθεσή της να αποκτήσει το 20%, ενώ ο αντιπρόεδρος διεθνούς ανάπτυξης της γαλλικής εταιρίας κ. Ε. Γκεμπαλί είχε αποκαλύψει ο ίδιος ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Το υπουργείο Οικονομίας φέρεται αποφασισμένο να περιορίσει το ποσοστό που διαθέτει το Δημόσιο στην ΕΥΔΑΠ (60% και 10% ελέγχει η ΑΤΕ) και στην ΕΥΑΘ (πάνω από 70%). Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι τα ποσοστά αυτά να περιοριστούν σε 35% -40%, χωρίς να συνοδεύονται απαραίτητα με την εκχώρηση του μάνατζμεντ.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει «αναίμακτα» στην ΕΥΑΘ για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί προϊσταμένη αρχή της εταιρίας είναι το ΥΠΟΙΚ και δεύτερον, επειδή το υπουργείο ελέγχει απόλυτα τη διοίκησή της. Αντίθετα, στην ΕΥΔΑΠ προϊσταμένη αρχή είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η διοίκηση, πάντως, της ΕΥΔΑΠ αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά έχει δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία για την επιχείρηση, γεγονός που αποτυπώνεται στα μεγέθη του 2007, με υψηλή κερδοφορία (+30%) και κύκλο εργασιών (+7,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v