Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Επενδύσεις σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς

Νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής της από υδροηλεκτρικούς σταθμούς έχει σε εξέλιξη η ΔΕΗ. Έως το 2013 θα διαθέτει άλλα 631 MW, αξιοποιώντας σε μεγαλύτερο βαθμό τους υδατικούς πόρους της χώρας.

ΔΕΗ: Επενδύσεις σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς
Νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής της από υδροηλεκτρικούς σταθμούς έχει σε εξέλιξη η ΔΕΗ. Έως το 2013 θα διαθέτει άλλα 631 MW, αξιοποιώντας σε μεγαλύτερο βαθμό τους υδατικούς πόρους της χώρας.

Παράλληλα, με τη θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων τα οποία εντάσσονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της ΔΕΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που παρατίθεται στη συνέχεια.

Η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου 2008, αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα για τη ΔΕΗ Α.Ε., η οποία έχει μια μοναδική συμβολή στην αξιοποίηση των υδατικών πόρων της χώρας με πολλαπλά οφέλη για την Εθνική Οικονομία και την Ελληνική Κοινωνία.

Η ΔΕΗ από την ίδρυσή της είχε ως σκοπό τον εξηλεκτρισμό της χώρας αξιοποιώντας τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους, το Υδροδυναμικό και τον Λιγνίτη.

Τα φράγματα που κατασκεύασε στους κυριότερους ποταμούς της χώρας σχημάτισαν μεγάλους και αξιόλογους Ταμιευτήρες νερού που αποτελούν τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Από το 1954 μέχρι σήμερα η Επιχείρηση έχει δημιουργήσει 24 Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς, ενώ άλλοι 9 πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημά της.

Εκτός της εκμετάλλευσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, τα έργα αυτά της ΔΕΗ εξυπηρετούν βασικές ανάγκες των περιοχών που τα φιλοξενούν όπως:

• ύδρευση πολλών πόλεων,
• άρδευση αγροτικών εκτάσεων,
• αντιπλημμυρική προστασία,
• δημιουργία ιδανικού περιβάλλοντος για την πανίδα και τη χλωρίδα,
• ανάπτυξη οικοτουριστικών δραστηριοτήτων με σημαντική αναβάθμιση του τοπίου κλπ.

Πιο συγκεκριμένα στους μεγάλους ποταμούς όπως Αχελώο, Άραχθο, Αλιάκμονα, Νέστο, Λάδωνα, Αώο, κλπ. η ΔΕΗ μελέτησε, κατασκεύασε και λειτουργεί μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα όπως: Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος στον Αχελώο, Πουρνάρι Ι και Πουρνάρι ΙΙ στον Άραχθο, Πηγές Αώου στον Αώο, Ν. Πλαστήρα στον Ταυρωπό, Πολύφυτο, Σφηκιά, Ασώματα στον Αλιάκμονα, Θησαυρό, Πλατανόβρυση στο Νέστο κ.τ.λ..

Επίσης είναι στο στάδιο της μελέτης, κατασκευής και ολοκλήρωσης τα Υδροηλεκτρικά Έργα της Μεσοχώρας και Συκιάς στον Αχελώο, Ιλαρίωνα στον Αλιάκμονα και άλλα πολλά μικρά Υδροηλεκτρικά σε όλη τη χώρα.

Η ωφέλιμη χωρητικότητα των Ταμιευτήρων της Επιχείρησης ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με την οποία γίνεται διαχείριση των ετήσιων εισροών που είναι της τάξεως των 7 δισεκ. κυβικών μέτρων νερού.

Τα Υδροηλεκτρικά Έργα είναι έργα πολλαπλού σκοπού με τα οποία, πέραν των άλλων, μετριάζονται οι επιπτώσεις από την ξηρασία, σε μία χώρα μεσογειακή όπως η Ελλάδα στην οποία οι βροχές είναι περιορισμένες. Επίσης, με τα έργα αυτά παρέχεται προστασία κατά των πλημμύρων, στήριξη του εισοδήματος των τοπικών κοινωνιών, με την άρδευση εκτεταμένων περιοχών στα κατάντη των φραγμάτων (περίπου 5 εκατ. στρέμματα).

Στον τομέα της ύδρευσης εξασφαλίζουν μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού σε 2,5 εκατ. πολίτες, ενώ παράλληλα δημιουργούν δυνατότητες για οικοτουριστική ανάπτυξη (π.χ. τεχνητή λίμνη Ν. Πλαστήρα).

Η ΔΕΗ με τους υγροβιότοπους που δημιουργούνται από τα φράγματά της αποδεικνύει διαχρονικά ότι οι τεχνολογικές παρεμβάσεις στη φύση, όταν γίνονται με σωστή μέριμνα, όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον αλλά οδηγούν και στην αναβάθμισή του.

Μετά τις δυσκολίες της περασμένης χρονιάς, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει με πλήρη υπευθυνότητα τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει και κατά την τρέχουσα περίοδο από τα περιορισμένα υδατικά αποθέματα. Η ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η χρήση υδατικών πόρων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι ανάγκες της θερινής περιόδου τόσο για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για υδρεύσεις, αρδεύσεις κλπ.

Μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές η ΔΕΗ, μέσα από τις νέες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη θα εξασφαλίσει άλλα 631 MW μέχρι το 2013, αξιοποιώντας σε μεγαλύτερο βαθμό τους υδατικούς πόρους της χώρας. Παράλληλα, με τη θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων τα οποία εντάσσονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v