Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

Τις επενδυτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της υλοποίησης του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

ΕΛΠΕ: Παρουσίαση στην  Ένωση Θεσμικών Επενδυτών
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών παρουσίαση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αθανάσιο Καραχάλιο και τον κ. Ι. Γρηγορίου, αναπληρωτή διευθυντή επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Καραχάλιος αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2003, τα οποία ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα προ φόρων κέρδη του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ήταν 99,8 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 45,9 εκατ. ευρώ το 2002, αυξημένα κατά 117,4%, ενώ ήταν υψηλότερα από τα αποτελέσματα του συνόλου του έτους 2001 (97,7 εκατ. ευρώ).

Όπως τόνισε ο κ. Καραχάλιος, τα αποτελέσματα αυτά δεν ήταν τυχαία. Kατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, η εταιρία αξιοποίησε τη σημαντική αύξηση των περιθωρίων που υπήρξε σε όλη την γκάμα των προϊόντων, αυξάνοντας την παραγωγή των βιομηχανικών μονάδων της στο μέγιστο δυνατό, ενώ παράλληλα αύξησε και τις πωλήσεις της, έχοντας ήδη δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις στην αγορά.

Τομείς που συνεισέφεραν σημαντικά στην αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας και του ομίλου ήταν ο κλάδος διύλισης, λόγω αύξησης του όγκου των πωλήσεων και βελτίωσης των διεθνών περιθωρίων, ο τομέας των χημικών, με σημαντική αύξηση των πωλήσεων και των περιθωρίων, ιδιαίτερα στο πολυπροπυλένιο και το ΒΟΡΡ φιλμ, και η εμπορική δραστηριότητα, τόσο στο εσωτερικό λόγω μεγάλης αύξησης του όγκου των πωλήσεων, βελτίωσης των περιθωρίων και συγκράτησης των δαπανών, όσο και στο εξωτερικό με τη δραστηριοποίηση του ομίλου.

Η δραστηριότητα της εταιρίας στους επιμέρους τομείς εξελίχθηκε ως ακολούθως:

* Στον τομέα της διύλισης, η καθαρή παραγωγή των διυλιστηρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2003 παρουσίασε αύξηση 8,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002.

* Οι πωλήσεις της διύλισης στο πρώτο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν κατά 14,4%, του τομέα των χημικών κατά 34,7% και της εμπορίας κατά 30,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2002.

* Στην εσωτερική αγορά οι πωλήσεις της ΕΚΟ – ΕΛΔΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 22,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

* Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη συνεισφορά των θυγατρικών του εξωτερικού, ιδιαίτερα με την ένταξη της Jugopetrol και της Hellenic Petroleum Cyprus, είχε ως αποτέλεσμα ο τομέας της λιανικής εμπορίας στο σύνολό του να συνεισφέρει στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου 8,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 4,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Στη συνέχεια ο κ. Καραχάλιος ανέλυσε τις πρόσφατες επενδυτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της υλοποίησης του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος, επισημαίνοντας ότι:

* Είναι γνωστό ότι ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια δραστηριοποιείται σήμερα σε επτά χώρες εκτός Ελλάδος (Κύπρος, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Γεωργία), όπου διαθέτει τον έλεγχο ενός διυλιστηρίου και δίκτυο 140 ιδιόκτητων πρατηρίων (το πρώτο τρίμηνο του 2003 ετέθησαν σε λειτουργία επτά νέα πρατήρια στη Σερβία).

Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών από το δίκτυο του ομίλου στο εξωτερικό υπερβαίνουν σήμερα τα 1,5 εκατ. τόνους ετησίως, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τις εγκαταστάσεις διύλισης του ομίλου. Άμεσος στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση αυτών των πωλήσεων στους 2,0 εκατ. τόνους.

* Στον κλάδο των πετροχημικών με στόχο την παραγωγή συνθέτων προϊόντων, που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά τα διατιθέμενα προϊόντα και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία του κλάδου, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες για την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής μεταλλοποιημένου φιλμ (metaliser). Τα νέα προϊόντα θα αυξήσουν κατά 300 ευρώ την προστιθέμενη αξία σε κάθε τόνο προϊόντος, ανεβάζοντάς τη συνολικά σε 1.550 περίπου ευρώ.

* Στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου εκπονείται η μελέτη ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος με στόχο την αύξηση της παραγωγής προπυλενίου και επομένως την αντίστοιχη μείωση των εισαγομένων ποσοτήτων που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής του εργοστασίου πολυπροπυλενίου.

Τελικός στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι η περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας της καθετοποιημένης αλυσίδας παραγωγής πετροχημικών προϊόντων.

* Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο τμήμα της κατασκευής του αγωγού Ασπροπύργου – Αεροδρομίου ”Ελ. Βενιζέλος” για τη μεταφορά αεροπορικών καυσίμων. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού αναμένεται εντός του Ιουνίου 2003.

* Προωθείται το πρόγραμμα ένταξης και άλλων πλοίων μεταφοράς πετρελαιοειδών προϊόντων, τα οποία θα καλύψουν σημαντικό ποσοστό των αναγκών μεταφοράς προϊόντων εντός του ομίλου.

* Στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για την προμήθεια εξοπλισμού και ανέγερση μονάδας ισχύος 390 μεγαβάτ στη Θεσσαλονίκη.

Έχουν ήδη συμφωνηθεί οι όροι της σύμβασης με την επιλεγείσα αυστριακή εταιρία VATECH HYDRO (τεχνολογία κατασκευής αεροστροβίλων General Electric), σύμφωνα με τους οποίους η εμπορική λειτουργία του εργοστασίου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο 2005.

Σημειώνεται ότι το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, το οποίο έχει προταθεί από τη χρηματοδοτική εταιρία του μειοδότη (VATECH FINANCE) με την εγγύηση του οργανισμού προώθησης εξαγωγών της Αυστρίας και έχει συμφωνηθεί, καλύπτει πάνω από το 80% της επένδυσης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι βελτιώνουν σημαντικά την οικονομική απόδοση του έργου.

* Ξεκίνησε ήδη (29 Απριλίου 2003) γεώτρηση στην περιοχή Paliokastra στην Αλβανία για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων από την κοινοπραξία της OMV (51%) και της Ελληνικά Πετρέλαια (49%). Στην κοινοπραξία έχουν παραχωρηθεί 3 χερσαίες πετρελαιοπιθανές περιοχές στην Αλβανία.

Μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει και δεύτερη γεώτρηση σε άλλο πετρελαιοπιθανό στόχο, ενώ οι προβλεπόμενες επενδύσεις μέχρι το 2006 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 60 εκατ. δολάρια περίπου.

* Η κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (37,5%), SIPETROL U.K. (37,5%) και OIL SEARCH Australia (25,0%), στο πλαίσιο του Γύρου Παραχωρήσεων της Λιβύης ”NEW EPSA ROUND 2000”, έχει υποβάλει προσφορά για 4 ερευνητικές περιοχές.

Συνεχίσθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι διαπραγματεύσεις με την NOC, για την οριστικοποίηση των περιοχών και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Για την επόμενη 5ετία προβλέπονται ερευνητικές επενδύσεις από την Ελληνικά Πετρέλαια της τάξης των 20 εκατ. δολαρίων, εφόσον προχωρήσει το έργο.

* Η Ελληνικά Πετρέλαια με την εξαγορά της Jugopetrol AD Kotor απέκτησε δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε 3 πετρελαιοπιθανές θαλάσσιες περιοχές του Μαυροβουνίου.

Και οι τρεις περιοχές βρίσκονται σε στάδιο έρευνας από κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν η Jugopetrol (49%) και η αγγλική εταιρία Ramco (51% σε μία περιοχή) και η αυστραλιανών συμφερόντων Global (51% σε δύο περιοχές).

Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις η Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσε συμφωνία με τη Ramco (Ιανουάριος 2003), για την άμεση συνέχιση των ερευνών. Με βάση τη συμφωνία η Ramco θα προχωρήσει με δικές της δαπάνες σε προηγμένες γεωφυσικές έρευνες 3D και στη συνέχεια σε γεώτρηση για τον εντοπισμό κοιτάσματος υδρογονανθράκων.

Η Ελληνικά Πετρέλαια θα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, δεδομένου ότι σε περίπτωση ανακάλυψης υδρογονανθράκων θα διαχειρίζεται από κοινού με τη Ramco (co-operator) τις εργασίες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

* Η Ελληνικά Πετρέλαια αξιολογεί επιχειρηματικές ευκαιρίες ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων στη Ρωσία και στο Καζακστάν, σε συνεργασία με άλλες δυτικές ή/και τοπικές εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v