Επίπτωση της τάξης του 2,5% στα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2025 των συστημικών τραπεζών θα έχει, σύμφωνα με την Eurobank Equities, η δέσμη παρεμβάσεων, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Η κατάργηση των προμηθειών στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συναλλαγές (πληρωμές ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρείες ενέργειας, ασφαλιστικές) και το πλαφόν 0,5 ευρώ στα εμβάσματα ως 5000 ευρώ, αποτελούν μέτρα με επίπτωση, σε επαναλαμβανόμενη βάση, στα έσοδα προμηθειών και τα καθαρά έσοδα από τόκους.
Η επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω της κατάργησης χρεώσεων σε σειρά συναλλαγών, θα είναι, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση της χρηματιστηριακής, μικρότερη του 1,5%. Στο σκέλος των προμηθειών, ο μηδενισμός χρεώσεων θα έχει επίπτωση της τάξης των 20 με 25 εκατ. ευρώ σε κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες καθώς φαίνεται να επηρεάζει το 13% των εσόδων από προμήθειες.
Αχαρτογράφητη παραμένει η επίπτωση από την επιβολή πλαφόν χρέωσης ( σ.σ. 0,5 ευρώ) σε εισερχόμενα, εξερχόμενα εμβάσματα ως 5.000 ευρώ και τη διεύρυνση της χρήσης IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές ως 500 ευρώ ημερησίως μεταξύ φυσικών προσώπων, πέραν των 500 ευρώ ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικέ επιχειρήσεις. Και αυτό επειδή είναι δυσχερές να μετρηθεί η έκταση των αλλαγών, που θα επέλθουν στις συναλλαγές.
Ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα έχει επιπρόσθετο κόστος της τάξης των 10 με 20 εκατ. ευρώ, αλλά από το 2026, ενώ η χρηματοδότηση του Φορέα Ακινήτων με 100 εκατ. ευρώ δεν θα έχει καμία επίπτωση στα αποτελέσματα.
Τέλος η δωρεά 100 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση/ανέγερση σχολικών μονάδων θα έχει μικρότερο κόστος αφενός επειδή εντάσσεται στις ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μέρος της δωρεάς θα εξοικονομηθεί από άλλα κονδύλια, αφετέρου επειδή θα διενεργηθεί σε βάθος μερικών ετών και επομένως δεν θα επιβαρύνει εφάπαξ τα αποτελέσματα μιας χρήσης.