«Στα χαρτιά» η μεγάλη αύξηση για τις ασφαλίσεις υγείας

Ακυρώθηκαν πάνω από 100.000 συμβόλαια. Περισσότερες άδειες για κλινικές στην Αττική ζητούν οι εταιρείες. ΣΔΙΤ προτείνει το υπ. Υγείας και ανάληψη τμημάτων σε κρατικά νοσοκομεία από ασφαλιστικές.

«Στα χαρτιά» η μεγάλη αύξηση για τις ασφαλίσεις υγείας

Αυξημένη κατά 10% ήταν το 2023 η παραγωγή του κλάδου υγείας (+9% στα ατομικά συμβόλαια και +11% στα ομαδικά), σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που δημοσιεύθηκε χθες.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη παραγωγή διαμορφώθηκε πέρυσι σε 1,047 δισ. ευρώ, έναντι 956 εκατ. το 2022, 892 εκατ. το 2021, 833 εκατ. το 2020 και 799 εκατ. ευρώ το 2019. Συνολικά, κατά την τετραετία 2020-2023 η παραγωγή του κλάδου υγείας κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 31%.

Παρόλα αυτά, όπως έχει και κατά το παρελθόν επισημάνει το Euro2day.gr έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς η όποια άνοδος της παραγωγής αποτελεί ουσιαστικά αποτέλεσμα της διόγκωσης των τιμολογίων και μάλιστα όσο τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα, τόσο περισσότερα νοικοκυριά αποφασίζουν είτε να διακόψουν τα συμβόλαιά τους, είτε να τα ανταλλάξουν με άλλα χαμηλότερων καλύψεων.

Κύκλοι της αγοράς μιλούν για ακυρώσεις συμβολαίων που έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τις εκατό χιλιάδες, ενώ η κατάσταση φαίνεται να έχει επιδεινωθεί μέσα στο 2024 όπου ενώ τα τιμολόγια έχουν αυξηθεί κατά 14% (βλέπε στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) το ποσοστό ανόδου της παραγωγής στο πρώτο οκτάμηνο περιορίστηκε μόλις στο 8,5%.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών υποστηρίζουν ότι από τον κλάδο καταγράφουν ζημιά άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως (και πώς αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση), οι ιδιωτικές κλινικές τα ρίχνουν στον πληθωρισμό και σε κρατικές παρεμβάσεις όπως η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 24% και ο συνδυασμός claw-back και rebate, ενώ οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές βλέπουν τους πελάτες τους να ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους και το εισόδημά τους να ψαλιδίζεται.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν το άνοιγμα και νέων ιδιωτικών κλινικών (τουλάχιστον στην Αττική) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της περιορισμένης προσφοράς κλινών, ενώ το Υπουργείο Υγείας συζητά με τις ασφαλιστικές εταιρείες το ενδεχόμενο ΣΔΙΤ, έτσι ώστε αυτές να αναλάβουν τη διαχείριση τμημάτων των κρατικών νοσοκομείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v