Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο χαμηλό της ΕΧΑΕ και η επόμενη ημέρα

Πάνω από 20% οι απώλειες φέτος για τον τίτλο, κόντρα στην αύξηση της αξίας των συναλλαγών στο πρώτο δεκάμηνο. Οι προβλέψεις για τη μερισματική απόδοση και τι εκτιμά η αγορά.

Το νέο χαμηλό της ΕΧΑΕ και η επόμενη ημέρα

Σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου υποχρεώθηκε χθες η μετοχή της ΕΧΑΕ υποαποδίδοντας φέτος έναντι του Γενικού Δείκτη, με τον τίτλο να κλείνει τελικά στα 4,23 ευρώ, δηλαδή 20,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με την αρχή της τρέχουσας χρήσης (5,33 ευρώ στις 2/1/2024).

Από την άλλη πλευρά, η φετινή πορεία της αξίας των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται μέχρι τώρα σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα και μάλιστα αυξημένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, η αξία των συναλλαγών στο πρώτο φετινό δεκάμηνο έχει ήδη πιάσει το σύνολο ολόκληρης της προηγούμενης χρονιάς, με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς να εκτιμούν ότι το 2024 το ποσοστό αύξησης θα διαμορφωθεί κοντά στο 20%.

Επιπλέον, τόσο τα placements σε Εθνική και Πειραιώς, όσο και μια σειρά από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που είτε υλοποιήθηκαν-υλοποιούνται αυτή την περίοδο (π.χ. Cenergy ύψους 200 εκατ. ευρώ, Attica Bank 735 εκατ. ευρώ) είτε προγραμματίζονται (π.χ. όμιλος Aktor 200 εκατ. ευρώ, Trastor ΑΕΕΑΠ 150 εκατ. ευρώ), θα έπρεπε θεωρητικά να επηρεάσουν θετικά την αντίληψη των επενδυτών για τον τίτλο.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα έπρεπε να συμβάλλουν και οι όποιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και placements λάβουν χώρα μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, από όσες εισηγμένες εταιρείες θελήσουν να προσαρμοστούν στα ελάχιστα όρια διασποράς που απαιτεί ο νέος κανονισμός του ΧΑ. Ωστόσο, δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα τη διαμόρφωση μιας τέτοιας θετικής αντίληψης.

Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι πως η χρηματιστηριακή αγορά δεν φαίνεται να συγκινείται ούτε από τη μερισματική απόδοση της μετοχής. Με δηλωμένη την πρόθεση της διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας να μοιράζει το σύνολο σχεδόν των ετήσιων κερδών και με δεδομένο ότι το καθαρό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 9,37 εκατ. ευρώ, προκύπτει μια απόδοση γύρω στο 3,6% μόνο με βάση τα αποτελέσματα της μισής χρονιάς!

Όσο και αν η επίδοση της ΕΧΑΕ κατά το δεύτερο μισό του έτους προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από αυτή του πρώτου εξαμήνου, είναι προφανές πως για το σύνολο της χρήσης θα προκύψει μια σαφώς υψηλή μερισματική απόδοση (διανομή εντός του 2025) και μάλιστα σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια της ΕΚΤ προβλέπεται να ακολουθήσουν πτωτική πορεία (με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αποδόσεις ανταγωνιστικών τοποθετήσεων, όπως των καταθέσεων και των ομολόγων).

Κύκλοι προσκείμενοι στην ΕΧΑΕ είχαν δηλώσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς πως αρκετές φορές έχει παρατηρηθεί κατά διαστήματα μια διαφοροποίηση της πορείας της συγκεκριμένης μετοχής σε σύγκριση με το Γενικό Δείκτη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες από την πλευρά τους -μιλώντας στο Euro2day.gr- παραθέτουν διάφορους λόγους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ερμηνεύσουν την υποαπόδοση του τίτλου, όπως για παράδειγμα την αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά τα τελευταία χρόνια, τα φτωχά -και με καθυστέρηση- κίνητρα που σχεδιάζονται για την εγχώρια κεφαλαιαγορά από την κυβέρνηση, αλλά και την ύπαρξη ενός κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για την «επόμενη μέρα».

Συνολικότερα, ορισμένοι εξ’ αυτών αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα μπορέσουν να επαναληφθούν οι φετινές οικονομικές επιδόσεις το 2025, όταν δεν θα υπάρχουν τα placements των τραπεζών (αποεπένδυση ΤΧΣ) και μια μεγάλη δημόσια εγγραφή όπως αυτή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για να στηρίξουν την κατάσταση. Οι περισσότερο αισιόδοξοι αποδίδουν την εικόνα της μετοχής της ΕΧΑΕ στην εκτίμησή τους ότι η αγορά είναι υποτιμημένη στο σύνολό της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το παρελθόν μάς έχει διδάξει ότι οι προσδοκίες γύρω από την οικονομία -και πόσο μάλλον γύρω από το χρηματιστήριο- μπορούν να διαφοροποιηθούν δραστικά από μέρα σε μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v