Β. Καυκάς: Τζίρος και κέρδη μπήκαν για τα καλά στην... πρίζα

Πώς καρπώνεται την έκρηξη στον κλάδο των κατασκευών η αλυσίδα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Διπλασίασε τις πωλήσεις της σε μια τριετία. Οι επενδύσεις της διετίας 2023-24.

Β. Καυκάς: Τζίρος και κέρδη μπήκαν για τα καλά στην... πρίζα

Growth story και επιδόσεις, που θα ζήλευαν αρκετές εισηγμένες στο ΧΑ, έχει να επιδείξει η αλυσίδα πώλησης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φωτισμού και αυτοματισμών Β. Καυκάς ΑΕ, καθώς καρπώνεται τη σημαντική άνοδο των εργασιών του κλάδου κατασκευών που ξεκίνησε μετά το πέρας της πανδημίας.

Με δίκτυο 76 καταστημάτων, δύο μονάδες κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων και άλλα έξι business units, η «Καυκάς» κάλυψε μέρος τής εκρηκτικής ζήτησης για ηλεκτρολογικά υλικά και συναφή εμπορεύματα, που επέφεραν οι νέες κατασκευές κάθε κλίμακας καθώς και οι εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης κατοικιών, τουριστικών και επαγγελματικών χώρων. Αποτέλεσμα ήταν, κατά την τριετία 2021-23, οι πωλήσεις της να αυξηθούν, σωρευτικά, κατά 187%, χωρίς σημαντική επέκταση του δικτύου καταστημάτων.

Μέρος της πραναφερθείσας αύξησης ήρθε από τον πληθωρισμό (σ.σ. αύξηση τιμών κατά τη διετία 2021-22), παράγοντας που δεν είχε καθόλου επίδραση στα μεγέθη της περσινής χρονιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας πέτυχε διεύρυνση μεριδίου αγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο (τρία καταστήματα).

Ο όμιλος έκλεισε το 2023 με κύκλο εργασιών 309,17 εκατ. ευρώ (+18,1%), EBITDA 35,15 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 19,2 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για υλικά ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φωτισμού και αυτοματισμών, εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του κατασκευαστικού κλάδου.

Τζίρος και κέρδη

Το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε ελαφρώς (27,7%), σε σχέση με το 2022 (28%), όπως και το περιθώριο καθαρού κέρδους (6,2% από 6,5%). Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 85,6 εκατ. ευρώ από 73,3 εκατ. ευρώ πέρσι, τα EBITDA σε 35,15 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 19,2 εκατ. ευρώ από 17,12 εκατ. ευρώ.

Με καθαρό δανεισμό 51,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 35,15 εκατ. ευρώ, η σχέση net debt/EBITDA διαμορφώνεται στα χαμηλά επίπεδα του 1,61x, ο δε δείκτης κάλυψης καθαρών χρεωστικών τόκων (σ.σ. ανήλθαν πέρσι σε 3,8 εκατ. ευρώ) από τα EBITDA διαμορφώθηκε σε 9,08x. Η καθαρή θέση της 31ης Δεκεμβρίου σε 80,9 εκατ. ευρώ, ενώ το Return on Equity ανήλθε στο εντυπωσιακό 31,1%.

Η «Καυκάς» αύξησε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς τα αποθέματά της (63,8 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023), επιδιώκοντας να καλύψει τις ανάγκες κυρίως των επαγγελματιών πελατών της, κίνηση που προς το παρόν δεν έχει επιφέρει θέματα χαμηλής κινητικότητας εμπορευμάτων, όπως σημειώνει η διοίκηση. Η κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων ανήλθε πέρσι σε 3,5x από 3,04x το 2022.

Επενδύσεις 19,35 εκατ. ευρώ

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ολοκληρώθηκε η κατασκευή ιδιόκτητου κέντρου αποθήκευσης (16.000 τ.μ.) και διανομής στον Ασπρόπυργο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές της φετινής χρονιάς, ενώ ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού 2 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 19,35 εκατ. ευρώ και καλύφθηκαν από τις λειτουργικές ταμειακές ροές και δανεισμό (σ.σ. ο όμιλος αύξησε τον δανεισμό του κατά περίπου 6,3 εκατ. ευρώ).

Μετεγκατάσταση μονάδας πινάκων

Η μητρική προγραμματίζει τη μετεγκατάσταση της μονάδας κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων της Αθήνας καθώς έχει εξαντληθεί η παραγωγική δυναμικότητα της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις στον χρόνο υλοποίησης παραγγελιών. Επικρατέστερο σενάριο αποτελεί η κατασκευή νέας μονάδας σε κτίριο, το οποίο θα σχεδιαστεί εξ αρχής  ειδικά για αυτήν τη χρήση.

Χωνεύει… το νέο μέγεθος

Για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις ότι αναμένει αύξηση πωλήσεων με ρυθμό χαμηλότερο του 15% και κάμψη της κερδοφορίας, λόγω της αύξησης των επενδύσεων και της μικρότερης οργανικής ανάπτυξης, εξέλιξη που δεν θα επιφέρει, όπως τονίζει, σημαντική διαφοροποίηση στους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες.

Η «Καυκάς» υλοποιεί εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα σε logistics και συστήματα μηχανογράφησης, μέρος του οποίου χρηματοδοτείται με δανεισμό, αυξάνοντας έτσι και το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος.

Ταυτόχρονα, η άνοδος του κύκλου εργασιών και η λειτουργία του νέου logistic center αύξησε προσωπικό, πάγιες δαπάνες και κεφάλαιο κίνησης (αποθέματα, απαιτήσεις). Οι προοπτικές, όμως, παραμένουν, σύμφωνα με την εταιρεία, ισχυρές καθώς ο κλάδος των κατασκευών έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

«Γκρίζο» σημείο η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που προκαλεί προβληματισμό ως προς την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος των έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v