Την έγκριση των μετόχων τους θα λάβουν σήμερα η Attica Bank και η Παγκρήτια με στόχο τη συγχώνευσή τους με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη και με σχέση ανταλλαγής μετά τη συγχώνευση 1 μετοχή της Attica Βank για κάθε 34,23 μετοχές της Παγκρήτιας.
Το επόμενο βήμα μετά τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων αφορά την κατάθεση των φακέλων από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών για την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την Attica Bank και 1,4 δισ. ευρώ για την Παγκρήτια στον μηχανισμό στήριξης με κρατικές εγγυήσεις Ηρακλής ΙΙΙ.
Το τελικό, αλλά ουσιαστικό βήμα της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο. Οι μέτοχοι της ενιαίας τράπεζας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εισφέρουν:
- Περίπου 475 εκατ ευρώ το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)
- Ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ,
- Η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας, και
- Το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) 12 εκατ. ευρώ.
Σήμερα το πρωί θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Βank με θέμα την έγκριση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Παγκρήτιας στο Ηράκλειο της Κρήτης με θέματα όπως η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων αλλά και η συγχώνευσης μετ` απορροφήσεως της τράπεζας από την Attica Bank.
Έχει προηγηθεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η έγκριση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η ενιαία τράπεζα που θα προκύψει θα φέρει νέα επωνυμία και θα μετρά ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καταθέσεις 9,4 δισ. ευρώ. Με βάση το 10ετές business plan (2023-2034)η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoA) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14% και τα κέρδη μετά φόρων να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.