Στο παιχνίδι των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μπαίνει ο όμιλος Βαρδινογιάννη, μέσω της More, ενώνοντας τις δυνάμεις του με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για να κάνουν από κοινού το πιλοτικό offshore στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 485 MW, το πρώτο του είδους στην Ελλάδα.
Το όχημα για την είσοδο του ομίλου Βαρδινογιάννη στον χώρο θα είναι η εταιρεία Αιολική Προβατά, σήμερα κατά 100% στην ΤΕΡΝΑ, και στην οποία ανήκει μία από τις δύο πρώτες άδειες έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, More και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή γνωστοποίησαν τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι πρόκειται να αποκτήσουν κοινό έλεγχο επί της συγκεκριμένης εταιρείας.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουν από κοινού το πρώτο από τα δύο πιλοτικά θαλάσσια αιολικά πάρκα στο Θρακικό Πέλαγος, όπου έχει άδεια και η ΔΕΗΔΕΗ +1,60% για ένα δεύτερο πάρκο, ισχύος 216 MW. Είναι η άδεια που είχε αγοράσει τον Δεκέμβριο του 2023 από τον όμιλο Κοπελούζου.
Εδώ και καιρό, οι υποψήφιοι επενδυτές των δύο θαλάσσιων αιολικών πάρκων έχουν συνεννοηθεί να συνεργαστούν στις έρευνες, δηλαδή να κάνουν από κοινού ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες για να κερδίσουν χρόνο και κόστος, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον και μια ευρύτερη συνεργασία. Δηλαδή μια συνένωση των δύο πάρκων, για την οποία έχουν κατά καιρούς υπάρξει διάφορα σενάρια, χωρίς ωστόσο να έχουν ωριμάσει ακόμη οι συζητήσεις.
Απόφαση για κάτι τέτοιο, πέρα από το στάδιο των μελετών, δεν έχει ακόμη ληφθεί, ωστόσο εφόσον συμβεί, θα μιλάμε για την πρώτη μεγάλη σύμπραξη στις ΑΠΕ τεσσάρων από τις μεγαλύτερες ενεργειακές ελληνικές εταιρείες.
Στο σενάριο που συνενωθούν μελλοντικά τα δύο πάρκα στο Θρακικό Πέλαγος και δημιουργηθεί ένα μεγάλο, της τάξης των 700 MW, κάθε ένας από τους επενδυτές, TΕΡΝΑ Ενεργειακή, More, ΔEΗ, θα μπορούσε να έχει από 200 MW στο κοινό έργο.
Σημειωτέον ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μητρική της Τέρνα Ενεργειακή), διαθέτει call option συμμετοχής στα μελλοντικά έργα της θυγατρικής της, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που πρόσφατα πουλήθηκε στη Masdar. Αυτό αφορά φυσικά και στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Σε αυτήν πάντως τη φάση και μέχρι να υπάρξουν νεότερες εξελίξεις, η σύμπραξη περιορίζεται στο θαλάσσιο πάρκο της Αλεξανδρούπολης και αφορά τη συνεργασία Motor Oil - ΤΕΡΝΑ, η οποία ούτως ή άλλως αναπτύσσεται και σε άλλα επίπεδα.
Τα δύο πιλοτικά έργα στην Αλεξανδρούπολη θα είναι τα πρώτα που θα γίνουν στην Ελλάδα, με την αγορά των offshore να αναμένεται να ανοίξει για τα καλά μετά το 2030.
Το νέο αναθεωρημένο roadmap, που καταρτίζει την περίοδο αυτή το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, 5-6 περιοχές, λιγότερες απ' ό,τι το προηγούμενο πλάνο.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα εστιάζει στη Σητεία απέναντι από τον Αθερινόλακκο («Κρήτη 1»), στους Αγ. Αποστόλους νοτιοανατολικά της Εύβοιας, στον Πατραϊκό, στη Ρόδο και στη Γυάρο.
Αν δεν αλλάξει κάτι, οι πέντε αυτές περιοχές, πιθανώς μαζί με μία ακόμη, αλλά και τα δύο πιλοτικά στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης (ισχύος 701 MW), θα αποτελέσουν τα έργα της πρώτης φάσης του προγράμματος.
Και μια σειρά άλλων περιοχών, όπως τα οικόπεδα «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β» (Ελούντα) και το Ιόνιο, μετατίθενται για το απώτερο μέλλον, πιθανώς από το 2035 και μετά.