Μια ακόμη πρωτιά, ως προς το νόμο Χαρδούβελη για τις οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, διεκδικεί η Attica Bank καθώς είναι η πρώτη τράπεζα που θα βγει (σ.σ. από 1/1/2025) από το καθεστώς του νόμου, εφόσον οι μέτοχοι παράσχουν την σχετική έγκριση.
Στην ατζέντα της τακτικής γενικής συνέλευσης της 16ης Ιουλίου ξεχωρίζει η παροχή έγκρισης των μετόχων, ώστε να εξέλθει η τράπεζα από το ειδικό πλαίσιο του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013 (σ.σ. νόμος Χαρδούβελη).
Πρόκειται για το πλαίσιο, χάρη στο οποίο συστημικές και μη τράπεζες μετέτρεψαν μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (σ.σ. τη ζημιά από το PSI και τη ζημιά από την εξυγίανση των ισολογισμών από NPEs) σε οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits –DTCs) έναντι του Δημοσίου.
Η Attica Βank αποτέλεσε την πρώτη και μοναδική τράπεζα, που έκανε χρήση των διατάξεων του άρθρου 27Α, καθώς κατά τις χρήσεις 2020, 2021 και 2022 εμφάνισε ζημιές και επομένως δεν μπορούσε να συμψηφισθεί DTC με φόρο εισοδήματος. Ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης το Δημόσιο κάλυψε αυξήσεις κεφαλαίου, καταβάλλοντας, συνολικά, ποσό πέριξ των 240 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, αντικατέστησε άυλο κεφάλαιο με ρευστό αξίας 240 εκατ. ευρώ.
Έτσι, η Attica Βank δεν διαθέτει πλέον εγγυημένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου. Η περσινή τακτική γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και στις 8 Νοεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας κίνησε τη διαδικασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Απένταξης υποβλήθηκε στις 19 Ιανουαρίου και στις 8 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ ενέκρινε τη λήξη ένταξης. Εφόσον εγκρίνουν οι μέτοχοι, από 1/1/2025 η Attica θα είναι εκτός του νόμου Χαρδούβελη.
Στα υπόλοιπα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται η αναθεωρημένη πολιτική αποδοχών, η οποία επικαιροποιεί το πλαίσιο καταβολής μεταβλητών αποδοχών σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ και προσθέτει, μεταξύ άλλων, αναγκαίες προβλέψεις για την αποτροπή σύγκρουσης συμφερόντων.