Μετά την έξοδο της Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp από την κοινοπραξία που συμμετείχε με τον Όμιλο Κοπελούζου για την εξαγορά του 20% της «Αριάδνης» του ΑΔΜΗΕ, αποχωρούν από τον διαγωνισμό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ιταλική TERNA.
Οι παραπάνω εταιρείες μαζί με την κινεζική εταιρεία State Grid, η οποία κατέχει 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, είχαν περάσει στη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 20% μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ (Αριάδνη), που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που ώθησε τις συγκεκριμένες εταιρείες στην «έξοδο» και στη μη κατάθεση προσφορών είναι η πρόβλεψη στον διαγωνισμό ο εν δυνάμει επενδυτής να διατηρεί τον ρόλο του «παθητικού μετόχου», να μην έχει δηλαδή δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται πως τη θέση της Macquarie πήρε το γαλλικό fund Meridiam Europe IV A SAS, μια εταιρεία που μετρά περίπου 25 χρόνια ζωής, με την οικονομική υποστήριξη της Gredit Agricole. Στην Ελλάδα, συμμετείχε στον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, αλλά και στον διαγωνισμό για τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού με την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΑΒΑΞ Α.Ε.
Επομένως, μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή οικονομικών προσφορών (21 Ιουνίου) στον διαγωνισμό παραμένουν το κοινοπρακτικό σχήμα των Meridiam - Φαέθων και η κινεζική εταιρεία State Grid. Να σημειωθεί πως σε αυτό το στάδιο έχει δοθεί στους υποψήφιους πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR).