Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κίνηση Σκλαβενίτη που ανέβασε τη μέση απόδειξη στο online σούπερ μάρκετ

Εσπασαν το φράγμα των 300 εκατομμυρίων ευρώ οι πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ οδηγούμενες από τον πληθωρισμό και την αύξηση κατά 7% των παραγγελιών. Το μοντέλο της αλυσίδας που ανέβασε την μέση απόδειξη.

Η κίνηση Σκλαβενίτη που ανέβασε τη μέση απόδειξη στο online σούπερ μάρκετ

Όταν τον περασμένο Ιούλιο, η αλυσίδα Σκλαβενίτης, αποφάσισε να αυξήσει τις χρεώσεις στις παραδόσεις για τις αγορές από το online κατάστημά της πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν εκτιμήσει ότι αυτή η τιμολογιακή πολιτική θα γύριζε μπούμερανγκ και θα μείωνε τις πωλήσεις της σε αυτό κομμάτι της αγοράς.

Αυτό όμως δεν συνέβη. Αντιθέτως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των χρεώσεων όχι μόνο δεν έφερε μείωση των πωλήσεων, αντιθέτως οδήγησε προς τα πάνω το μέσο όρο των παραγγελιών στο σύνολο της αγοράς. 

Αποτέλεσμα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μετά την απόφαση της Σκλαβενίτης να αυξήσει το ελάχιστο όριο αξίας παραγγελίας για δωρεάν παράδοση της από 30 σε 100 ευρώ, οι καταναλωτές άρχισαν σταδιακά να αυξάνουν τον μέσο όρο παραγγελίας τους ώστε να αποφύγουν την επιπλέον χρέωση μεταφορικών. Έτσι αυξήθηκε η μέση αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού όλης της αγοράς από τα 77 ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιούνιο στα 89 ευρώ τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για αύξηση 15,58%. 

Η αύξηση της μέσης παραγγελίας στο ηλεκτρονικό καλάθι του συνόλου της αγοράς σε συνδυασμό με την αύξηση και του αριθμού των παραγγελιών κατά 7%, αλλά και της μέσης αξίας των προϊόντων κατά 8% οδήγησε τις συνολικές πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ, την περασμένη χρονιά, στα 306 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 15% έναντι του 2022, όπως προκύπτει από το ετήσιο report της Convert Group. Στον τζίρο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως οι: eFood Market & Wolt Market. 

Όσον φορά τον πληθωρισμό, η Convert Group, συνέκρινε πάνω από 38.000 κωδικούς προϊόντων που πωλούνταν το 2022 και 2023 και εντόπισε ότι στο 14% αυτών αυξήθηκαν οι τιμές πώλησεων πάνω από 20% το 2023. Από πλευράς κατηγοριών οι υψηλότερες ανατιμήσεις του 2023 σημειώθηκαν στα απορρυπαντικά ρούχων με 19%, στη ζάχαρη με 18%, στα αναψυκτικά με 17%. Όμως υπήρχαν και κατηγορίες προϊόντων που σημειώθηκαν υποτιμήσεις το 2023 όπως αυτή της βουτύρου και μαργαρίνης με 8%, φροντίδας βρεφικού δέρματος με 7%.

Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση κατά 1 μονάδα στο ποσοστό της δαπάνης που πηγαίνει σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που ανήλθε στο 15% του συνόλου των online αγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2023.

Σε ότι αφορά την ημέρα και τις ώρες που επιλέγουν οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους από τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, η Δευτέρα παραμένει η πιο δημοφιλής ημέρα για τα οnline ψώνια του νοικοκυριού, αφού το 16,5% των συνολικών παραγγελιών γίνονται την συγκεκριμένη ημέρα ενώ πάνω από το ⅓ των συνολικών online παραγγελιών γίνονται μεταξύ 9 το βράδυ και 9 το πρωί, δηλαδή τις ώρες που τα φυσικά καταστήματα των super market είναι κλειστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v