Τη σύναψη νέων αποκλειστικών συνεργασιών σε τομείς όπως το real estate, οι μικροπιστώσεις και ενδεχομένως το wealth management συζητά η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής Μυλωνά, που προβλέπει τον μετασχηματισμό της σε «πλατφόρμα συνεργασιών».
Μιλώντας σε επενδυτές, στο πλαίσιο του road show EXAE, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στη βρετανική πρωτεύουσα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Π. Μυλωνάς έδωσε έμφαση στη σύναψη συνεργασιών με εταιρείες που είτε παρέχουν πιο εξελιγμένες τεχνολογικά υπηρεσίες (π.χ. κοινοπραξία με EVO Payments σε NBG Pay) είτε συμπληρωματικές εργασίες (Epsilon Net). Ανέφερε, δε, ως πιθανούς τομείς σύμπηξης νέων συνεργασιών αυτούς του real estate, των μικροπιστώσεων (microfinance) και του wealth management.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για σύναψη συνεργασίας δευτερογενούς χρηματοδότησης είναι πιο προχωρημένες. Στον αντίποδα, για τον τομέα του wealth management, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς σε αυτή τη φάση η τράπεζα εστιάζει στην οργανική της ανάπτυξη, μέσω συνεργειών και επικέντρωσης στη βελτίωση των επιδόσεων.
Ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Euro2day.gr περί πρόθεσης υποβολής αιτήματος στον SSM για επαναγορά μέρους του εναπομείναντος ποσοστού (σ.σ. 18,3%), που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική. Προσδιόρισε, μάλιστα, το ποσοστό που θέλει η ΕΤΕ να επαναγοράσει (και να ακυρώσει) στο 5%.
Στην περίπτωση που ο SSM επιτρέψει την επαναγορά, η προσφορά θα κατατεθεί στο ΤΧΣ κατά το δεύτερο εξάμηνο 2024, καθώς τον προσεχή Μάιο ολοκληρώνεται για το Ταμείο η εξάμηνη περίοδος απαγόρευσης διάθεσης/πώλησης μετοχών Εθνικής(lock-up period).
Τέλος, αναλύοντας την απόφαση της τράπεζας να αγοράσει σειρά ακινήτων που μίσθωνε/μισθώνει από τις Prodea, Dromeus και Παπαλέκα, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι με βάση το IFRS 16, από την αγορά επιτυγχάνεται εξοικονόμηση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ήτοι, yield πάνω από 7,5%.