Πού ποντάρει για πρόσθετο growth ο όμιλος Quest

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα το τέταρτο τρίμηνο στους επιμέρους τομείς που δραστηριοποιείται η Quest. Σε ποιους χώρους εξετάζει το σενάριο εξαγορών.

Πού ποντάρει για πρόσθετο growth ο όμιλος Quest

Την αισιοδοξία της για συνέχιση των ανοδικών επιδόσεων του ομίλου Quest και κατά τα επόμενα χρόνια εξέφρασε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της Quest Holdings αναφέρθηκε:

  • Στη βελτίωση που παρατηρείται κατά το τελευταίο φετινό τέταρτο της χρονιάς, μετά το σχετικά χαλαρότερο τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου επηρεάστηκε αρνητικά από έκτακτους παράγοντες όπως οι επιπτώσεις στην καταναλωτική ψυχολογία από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, καθώς η διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό για μια σειρά εβδομάδων (επηρεάστηκε η ACS). Σύμφωνα με τον CEO του Ομίλουυ Απόστολο Γεωργαντζή, η κατανάλωση έχει ανακάμψει από τον Οκτώβριο και μετά, ενώ σε ό,τι αφορά την Black Friday οι πωλήσεις χονδρικής εξελίχθηκαν αρκετά ικανοποιητικά. Τέλος, μετά την όποια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σημειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο στον κλάδο του λογισμικού (λόγω εποχικότητας), η δραστηριότητα συνεχίζει τη δυναμική της άνοδο.
  • Στις έντονα ανοδικές προοπτικές των επόμενων ετών στο κλάδο του λογισμικού, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά περίπου προέρχονται από το εξωτερικό. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει εγγραφεί στο εννεάμηνο κύκλος εργασιών μόλις δύο εκατ. ευρώ, όταν οι υπογεγραμμένες συμβάσεις προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να αυξηθούν περαιτέρω.
  • Στον εμπορικό κλάδο, το 2024 οι επιδόσεις της Xiaomi στη Ρουμανία (βελτιώνονται μήνα με τον μήνα) και της εταιρείας Έπαφος (φετινή εξαγορά) θα ενισχύσουν τα αποτελέσματα του ομίλου σε δωδεκάμηνη βάση, σε αντίθεση με τη φετινή χρονιά. Η διοίκηση προσβλέπει στη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας με νέα brand names (π.χ. κλάδο των ηλεκτρονικών συσκευών, εμπορικά σήματα της ΓΕΔ πέραν της Toyotomi, κ.λπ.), όσο και στην ανοδική προοπτική των κλιματιστικών (τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αντικατασταθούν εκατομμύρια μονάδες, ενώ επίσης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η δραστηριότητα της Toyotomi και στη Ρουμανία, χώρα όπου ήδη δραστηριοποιείται ο Όμιλος μέσω της Xiaomi).
  • Στο γεγονός ότι η επένδυση του νέου κέντρου διανομής της ACS βρίσκεται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης (απομένει κυρίως η εγκατάσταση κάποιων αυτοματισμών). Η ζήτηση στον κλάδο αναμένεται να αυξηθεί δραστικά σε βάθος χρόνου, λόγω της αναμενόμενης μεγαλύτερης διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα και το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της ACS θα ανεβαίνει όσο μεγαλώνει ο κύκλος εργασιών της (οικονομίες κλίμακας).
  • Στον ενεργειακό κλάδο, η ανάπτυξη αναμένεται μέσω νέων εξαγορών.

«Πού κοιτάμε για εξαγορές»

Πέραν από την οργανική ανάπτυξη, ο όμιλος Quest θα επιδιώξει να προχωρήσει και σε εξαγορές, με τον CEO του ομίλου να σημειώνει πως «στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε εξαγορές είτε σε τομείς που θα μας κάνουν πιο δυνατούς, είτε σε πεδία που θα μας ενισχύσουν το λειτουργικό περιθώριο κέρδους και θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή μας διαδικασία».

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Οι φετινές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ των 20 και των 25 εκατ. ευρώ (13 εκατ. στο εννεάμηνο), ποσό που θα είναι χαμηλότερο του αρχικού στόχου (30 εκατ. ευρώ), λόγω της καθυστέρησης σε κάποιες εξαγορές στον χώρο της ενέργειας.
  • Το κεφάλαιο κίνησης στο τέλος της φετινής χρονιάς θα κινηθεί χαμηλότερα από αυτό της 30ής Σεπτεμβρίου αλλά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό. Το υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια έχουν επηρεάσει ανοδικά το κόστος χρηματοδότησης. Η διοίκηση εκτιμά ότι στους επόμενους έξι με εννέα μήνες τα επιτόκια είτε θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, είτε δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά από αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v