Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mena Maritime Accelerator: Εκδήλωση διασύνδεσης λιμένων με startups

Στόχος του Mena Maritime Accelerator είναι η επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μέσα από την υποστήριξη start-ups που θα παρέχουν καινοτόμες λύσεις για μετάβασή στην Κλιματική Ουδετερότητα.

Mena Maritime Accelerator: Εκδήλωση διασύνδεσης λιμένων με startups

Στις 19 και 20 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση διασύνδεσης (Matchmaking Event) μεταξύ Οργανισμών Λιμένων, δημοτικών λιμενικών ταμείων, διαχειριστών μαρίνων και ναυτιλιακών εταιρειών από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ισπανία με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν χώρες της Ευρώπης και Ασίας στο πλαίσιο του προγράμματος MENA Maritime Accelerator. Στόχος του προγράμματος είναι η επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μέσα από την υποστήριξη start-ups που θα παρέχουν καινοτόμες λύσεις για τη μετάβασή της στην Κλιματική Ουδετερότητα και Ανθεκτικότητα. Ιδρυτικά Μέλη του επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων, MENA Maritime Accelerator, είναι το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και οι φορείς Chrysalis LEAP, Cyprus Energy Agency, Cyprus University of Technology και Cleantech Bulgaria.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η εκδήλωση διασύνδεσης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, στον Πειραιά και στόχος της ήταν η διασύνδεση εταιρειών της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν τον Μάιο του 2023 με στόχο την προώθηση καινοτόμων πιλοτικών εφαρμογών. Στο Matchmaking Event εκτός από τις ναυτιλιακές εταιρείες και λιμενικές αρχές από την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ισπανία, έδωσαν δυναμικό παρόν πλήθος Οργανισμών Λιμένων από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι εταίρος στο MENA Maritime Accelerator, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η προώθηση της πράσινης καινοτομίας και κλιματικής τεχνολογίας είναι στρατηγική στόχευση του ΤΑΙΠΕΔ και των θυγατρικών του.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας; Πρόεδρος European Association of Environmental Resource Economists, Διευθύντρια Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚ ΑΘΗΝΑ, Πρόεδρος SDSN Global Climate Hub, Συμπρόεδρος SDSN Europe) και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ενώ ο Δρ. Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) παρουσίασε τον επιταχυντή και τους εταίρους του έργου και έδωσε το λόγο στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι παρουσίασαν τις λύσεις/προκλήσεις επιδιώκοντας να αναδείξουν ευκαιρίες συνεργασίας. Το απόγευμα, ο Καθηγητής Χαρίλαος Ψαραύτης (Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας, Διοίκησης και Οικονομίας, Λειτουργιών και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Πολυτεχνείο της Δανίας) και ο Μιχάλης Δρίτσας (Διευθυντής Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για την Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία, Επικεφαλής Ομάδας "Elevate Greece") έδωσαν τις κεντρικές ομιλίες.

Η δεύτερη μέρα εστίασε στην εκπαίδευση των νεοφυών επιχειρήσεων. Ο Δρ. Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης και ο κ. Στέλιος Προκοπίου (Συνιδρυτής, Διευθυντής, Chrysalis LEAP) εισήγαγαν τις start-ups στον τρόπο δοκιμής των υποθέσεων τους και στις βασικές οικονομικές έννοιες που πρέπει να γνωρίζουν. Η μέρα ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το έργο ARSINOE H2020, το ΤΑΙΠΕΔ, και το δίκτυο συνεργατών MENA Maritime Accelerator. Η διαδικασία διασύνδεσης θα ενισχυθεί με νεοφυείς επιχειρήσεις σχετικές με τη ναυτιλία και τα λιμάνια που θα προέρθουν από το BRIGAID Connect Association, του οποίου η καθ. Φοίβη Κουντούρη είναι ιδρυτικό μέλος, έναν ερευνητικό κόμβο που μετατρέπει τις καινοτόμες ιδέες σε πραγματικές λύσεις σχετικές με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v