Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπουτσάνης: «Ρήτρα προσαρμογής» στα συμβόλαια για μείωση κόστους

Μετακυλίει το κόστος ενέργειας (μόνο) σε βιομηχανικούς πελάτες. Βλέπει βελτίωση περιθωρίων κέρδους το 2023. Στροφή στα επώνυμα προϊόντα. Οι νέες επενδύσεις.

Παπουτσάνης: «Ρήτρα προσαρμογής» στα συμβόλαια για μείωση κόστους

Με «ρήτρα προσαρμογής» τιμολογεί τα νέα συμβόλαια η Παπουτσάνης, μετακυλίοντας το ενεργειακό κόστος σε βιομηχανικούς και ξενοδοχειακούς πελάτες, προσβλέποντας έτσι σε βελτίωση EBITDA και μικτού περιθωρίου κέρδους το 2023 συγκριτικά με το 2022, που μετακύλισε μόνο εν μέρει τις ανατιμήσεις πρώτων υλών.

Με μια σειρά από παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, επέκταση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων και επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της Παπουτσάνης προβλέπει εξοικονόμηση κόστους το 2023 κατά 1,3 εκατ. ευρώ. Με την έμφαση δε που δίνει στα δικά της προϊόντα, προβλέπει, με ορίζοντα το 2025, βελτίωση του EBITDA στην περιοχή του 18% και των προ φόρων κερδών πάνω από 10%.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί επίκεντρο και στις επενδύσεις 3-4 εκατ. ευρώ που δρομολογεί για το 2023, στο πλαίσιο της νέας τριετούς χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από την EBRD μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Με εξαίρεση το 10%-15% που θα κατευθυνθεί σε έρευνα, δρομολογούνται επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους, παρεμβάσεις που θα έχουν αποτύπωμα και στα περιθώρια κέρδους.

Όπως είπε χθες στο πλαίσιο παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) ο Μενέλαος Τασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος (με 23,7%), η Παπουτσάνης εξασφάλισε αναπροσαρμογές σε όλα τα συμβόλαια με βιομηχανικούς πελάτες που ανανεώθηκαν για το α' τρίμηνο, προσθέτοντας ένα ποσοστό αύξησης επί της συνολικής τιμής πώλησης για να καλύψει το αυξημένο ενεργειακό κόστος. «Τo πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουμε συμφωνήσει ήδη για πάνω από το 50% των πωλήσεών μας αυξήσεις λόγω του κόστους ενέργειας», πρόσθεσε.

Η εταιρεία απέφυγε πέρυσι να μετακυλίσει το κόστος ενέργειας (που έφτασε το 1,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο) για να μη διακινδυνέψει τη δυναμική του όγκου πωλήσεων. Μετέφερε στις τιμές μέρος των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες (7,9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο), κυρίως σε παραγωγές τρίτων και σαπωνόμαζας. Εξάλλου, ειδικά στις πολυεθνικές, η απότομη μεταβολή στο κόστος των γραμμών παραγωγής ενέχει κίνδυνο περικοπών στις συμφωνίες.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο λιανικής, παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις από τον ανταγωνισμό, ειδικά στο στερεό σαπούνι, η εταιρεία απορρόφησε μέρος των αυξήσεων στις πρώτες ύλες για να μη χάσει καταναλωτές. Μεσοσταθμικά η αύξηση που πέρασε στις τιμές ήταν 6,5-7% το 2022, σε μια αγορά με ανατιμήσεις 15-20% ενώ στο πλάνο του 2023 δεν έχει προβλέψει αυξήσεις τιμών.

Καθώς το 2022 δεν καλύφθηκε πλήρως το επιπλέον κόστος πρώτων υλών και επιπλέον η εταιρεία απορρόφησε τα υψηλά κόστη ενέργειας και μεταφορών, η κερδοφορία πιέστηκε, με ενδεικτική στο 9μηνο τη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε 26,1% από 34,1% στο αντίστοιχο διάστημα του 2021 και τη μείωση του EBITDA κατά 2%, σε 6,5 από 6,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση προτίθεται να διατηρήσει τη μερισματική πολιτική των τελευταίων ετών. Έχει αυξήσει από το 2018 έως το 2022 τη μερισματική απόδοση με μορφή επιστροφής κεφαλαίου και στόχος είναι και για το 2023 να διατηρήσει την ίδια απόδοση για τους μετόχους όπως το 2022, κάτι που εξετάζει σε συνάρτηση με το γενικότερο περιβάλλον και τις χρηματοροές.

Οι στρατηγικοί στόχοι

Εν τω μεταξύ, η εξαγορά της σαπωνοποιίας Αρκάδι ενισχύει τη θέση της ιστορικής βιομηχανίας στην Ελλάδα ενώ ευνοεί τόσο τους στρατηγικούς στόχους της στην τοπική αγορά όσο και τις βλέψεις της για περαιτέρω ανάπτυξη στο εξωτερικό. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων στην κατηγορία προϊόντων για τη φροντίδα του σπιτιού, με όχημα το σήμα Αρκάδι και σε δεύτερο χρόνο η παραγωγή για τρίτους. Στοχεύει μετά το 2023-24 σε μερίδιο τουλάχιστον 5% στην κατηγορία.

Σημειώνεται ότι μετά τις επενδύσεις της τελευταίας τριετίας, ύψους 25 εκατ. ευρώ αλλά και την εμπορική διείσδυση στην αγορά η Παπουτσάνης έχει καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στερεών σαπουνιών στην Ευρώπη. Χτίζει συνεργατικές σχέσεις με τους πελάτες της χάρη στην ευελιξία που της παρέχει το τεχνολογικά άρτιο και καθετοποιημένο εργοστάσιό της στη Ριτσώνα, που λειτουργεί περίπου στο 40-50% της δυναμικότητάς του σήμερα. Απασχολεί 110 ανθρώπους, εξυπηρετεί πάνω από 2.000 πελάτες και παράγει 220 εκατ. τεμάχια προϊόντων ετησίως με γραμμές παραγωγής για στερεό σαπούνι και συνθετικό, γέμισμα μεγάλων συσκευασιών, πλαστικούς περιέκτες και πώματα.

Οι νέες επενδύσεις έχουν ενισχύσει και τους ανθρώπινους πόρους της Παπουτσάνης, που αριθμούσε 100 εργαζόμενους πριν από μια δεκαετία και πλέον απασχολεί 200 ανθρώπους.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες και οι κατηγορίες αιχμής

Η διοίκηση της Παουτσάνης δηλώνει πρόθυμη για την αξιοποίηση ευκαιριών στο μέλλον, από την προώθηση απευθείας πωλήσεων στους καταναλωτές μέχρι την επέκταση της παραγωγής στο εξωτερικό και νέες εξαγορές εάν προκύψει η κατάλληλη ευκαιρία, κάτι που ωστόσο αποκλείει για το προσεχές διάστημα. Διερευνά επενδυτικές κινήσεις που θα υποστηρίξουν τη στρατηγική διεύρυνσης του αποτυπώματός της σε τομείς που έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και στους οποίους ελέγχει τα κόστη, δηλαδή στα επώνυμα προϊόντα Παπουτσάνης και τα ξενοδοχειακά, με στόχο μερίδιο στη δραστηριότητα 50% από 30% σήμερα.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης σε προϊόντα για τρίτους (μερίδιο 43% στο τζίρο) και εξειδικευμένες σαπωνόμαζες. Έχοντας τριπλασιάσει τα έξοδα επικοινωνίας στις δικές της μάρκες πέτυχε τα τελευταία δύο χρόνια αύξηση μεριδίου αγοράς κατά 5,1 μονάδες σε αξία στα προϊόντα καθαρισμού χεριών, κατά 10 μονάδες στο αντισηπτικό και αναδείχθηκε στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο παίκτη της κατηγορίας αφρόλουτρου, με ρυθμό ανάπτυξης 61%.

Εν κατακλείδι, ο Μ. Τασόπουλος δηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία και προετοιμάζεται το 2023 για άλλη μια χρονιά με σασπένς, όπως λέει ο ίδιος, δεδομένου ότι παρά τα θετικά μηνύματα από τον τουρισμό και την αποκλιμάκωση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αναδύει προκλήσεις και η αβεβαιότητα κυριαρχεί στο διεθνές περιβάλλον. Ωστόσο, η Παπουτσάνης, τα τελευταία 10 χρόνια, υπό το νέο μετοχικό σχήμα (με τους κ.κ. Μ. Τασόπουλο και Γ. Γκάτζαρο στο τιμόνι, οι οποίο ελέγχουν σήμερα 48,2%) έχει αντεπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες, ξεκινώντας από το turnaround μέσα στην κρίση και τη σταθερή ανάπτυξη κατά την οικονομική κρίση, στην πανδημία και πλέον εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

«Έχουμε ισχυρή σχέση με τους πελάτες μας, διασπορά δραστηριοτήτων και εργοστάσιο που μας δίνει κοστολογικό πλεονέκτημα», τόνισε ο κ. Τασόπουλος, αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v