Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζάμπα: Βγήκε από το ΧΑ και... χρύσωσε τους μετόχους

Η εταιρεία βγήκε από το χρηματιστήριο το 2013 αλλά έκτοτε έχει προχωρήσει σε σημαντικές χρηματικές διανομές. Γιατί οι μέτοχοι ελπίζουν σε μια ακόμα μεγάλη δόση.

Ζάμπα: Βγήκε από το ΧΑ και... χρύσωσε τους μετόχους

Οι παλιοί επενδυτές θα θυμούνται την εταιρεία Ζάμπα που κατείχε σημαντική ακίνητη περιουσία και δραστηριοποιείτο στον χώρο της εμπορίας κλιματιστικών και λοιπών ηλεκτρικών συσκευών.

Η εταιρεία είχε διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Αθήνας το 2013 -προκαλώντας τότε τη δυσφορία των επενδυτών μειοψηφίας- με το αιτιολογικό της πολύ χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας (κύκλος εργασιών κάτω των δύο εκατ. ευρώ).

Βέβαια, το γεγονός που ενόχλησε τότε τη μειοψηφία ήταν ότι -στην πράξη- χρειαζόταν μια απλή δήλωση ότι η εταιρεία θα προσπαθούσε μελλοντικά να ανεβάσει τον κύκλο εργασιών της για να αποφευχθεί η διαγραφή από το ΧΑ, πλην όμως η διοίκηση δεν προχώρησε ποτέ σε αυτή τη δήλωση.

Η ουσία είναι ότι όταν αποχώρησε η Ζάμπα από το ΧΑ είχε μια χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 8 εκατ. ευρώ (1.002.000 μετοχές) και οι μέτοχοι μειοψηφίας διατήρησαν τους τίτλους τους, χωρίς ωστόσο αυτοί να είναι διαπραγματεύσιμοι στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Όποια όμως απόδοση δεν είχαν δει οι μέτοχοι της Ζάμπα μέχρι το 2013, τη γεύτηκαν από τη στιγμή που η εταιρεία αποχώρησε από το ΧΑ. Πρώτα απ’ όλα ακολούθησαν γενναίες πολιτικές χρηματικές διανομών, όπως για παράδειγμα αυτή του 2016 (δόθηκε 1,5 εκατ. ευρώ) και εκείνη του έτους 2020 (2,2 εκατ. ευρώ).

Η ουσία είναι ότι από την 15η Ιουλίου του 2020 η εταιρεία έχει τεθεί υπό εκκαθάριση και σήμερα ουσιαστικά έχει καταφέρει να ρευστοποιήσει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας της, συμπεριλαμβανομένων και των ακινήτων που κατείχε.

Ειδικότερα, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της χρήσης 2021-2022, η Ζάμπα εμφάνισε:

  • Καμιά ουσιαστικά επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 8,04 εκατ. ευρώ.
  • Ταμείο 8,243 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 286 χιλ. ευρώ.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα αργήσει πολύ η λύση της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία θα συνοδευτεί από μια νέα, μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους.

Η ουσία είναι πως οι μέτοχοι (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) της Ζάμπα θα έχουν εισπράξει συνολικά πολύ μεγαλύτερο ποσό μετρητών σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία της τότε εισηγμένης το 2013, αποδεικνύοντας τελικά πως οι φόβοι που είχαν εκφράσει εκείνη τη χρονική περίοδο αποδείχτηκαν αβάσιμοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v