Pfizer στη Θεσσαλονίκη: Η προσφορά της σε αριθμούς

Πεντακόσιοι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας το 2023, συμβολή 486 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ, συνεργασία με Πανεπιστήμια, «ταλέντα» και startups σε νέα ιατρικά και τεχνολογικά πρότζεκτ.

Pfizer στη Θεσσαλονίκη: Η προσφορά της σε αριθμούς

Σε 450, έναντι 420 σήμερα, θα ανέρχονται στο τέλος του 2022 οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και θα αυξηθούν σε 500 το 2023, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του κέντρου Nico Gariboldi στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Από την πλευρά τους, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και start uppers, μιλώντας για τη συνεργασία τους με το CDI, έκαναν λόγο για ένα «ταξίδι» γεμάτο ενθουσιασμό, δηλώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ένωση με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε απτά αποτελέσματα, ωφέλιμα για την κοινωνία. 

Υπογραμμίζοντας ότι κάθε μία θέση εργασίας στο CDI θα αποδίδει 2,3 θέσεις στην ελληνική οικονομία, ο κ. Gariboldi επισήμανε ότι, βάσει έρευνας που έχει διενεργηθεί από το ΙΟΒΕ, μέχρι το 2030 αυτές θα φτάνουν σε 8.100 θέσεις εργασίας, ενώ η συμβολή του κέντρου θα είναι της τάξης των 486 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ήτοι 169 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές. Η οικονομική ωφέλεια από τη λειτουργία του για την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει υπολογιστεί σε 447 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας στην ερώτηση «γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για την εγκατάσταση του κέντρου», σημείωσε ότι είναι λόγω των ταλέντων που βρήκε η εταιρεία στον τομέα της πληροφορικής, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, της ύπαρξης αξιόλογων πανεπιστημίων, της ζώνης ώρας της πόλης, που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της παγκόσμιας συνεργασίας και παραγωγικότητας, και του γεγονότος ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που καταγράφεται για «μια θέση εργασίας στο CDI στη Θεσσαλονίκη», ο επικεφαλής του ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 20.000 αιτήσεις, ενώ μιλώντας για το εργατικό δυναμικό, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, τόνισε ότι το 35% είναι γυναίκες, έναντι μέσου όρου 15% στις ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, τόνισε ότι το 87% των εργαζομένων στο CDI στη Θεσσαλονίκη είναι από τον τομέα του stem, το 75% διαθέτουν μεταπτυχιακά και το 15% ήρθαν στην πόλη από το εξωτερικό για να εργαστούν στο κέντρο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες. Συμπλήρωσε ότι σήμερα το CDI «τρέχει» περίπου 250 προγράμματα.

Η Pfizer συνολικά, με στοιχεία του 2021, διαθέτει 125 εταιρείες σε όλο τον κόσμο και 39 μονάδες παρασκευής, απασχολεί 79.000 άτομα, έκανε επενδύσεις 11 δισ. ευρώ στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης και 1,4 δισ. ασθενείς. «Ένα στα έξι άτομα παγκοσμίως έχουν πάρει εμβόλια ή και φάρμακα της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας ότι το CDI ασχολείται με το τοπικό οικοσύστημα για την ανάπτυξη επεκτάσιμων καινοτομιών, ο κ. Gariboldi εξήρε τον ψηφιακό κόσμο, λέγοντας ότι μέσω αυτού η Pfizer φιλοδοξεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς, να παραδίδει τα φάρμακα ταχύτερα εκεί που χρειάζονται και να τροφοδοτήσει την αγορά με επαναστατικές θεραπείες του μέλλοντος. «Ο ψηφιακός κόσμος στηρίζει τον φαρμακευτικό κόσμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι για την Pfizer η συνεργασία με τις start ups είναι πολύ σημαντική, «προκειμένου να επισπεύσουμε την καινοτομία και να είμαστε πιο ευέλικτοι προς όφελος του πληθυσμού».

Συνεργασίες με ερευνητικές ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις

Ως «κλειδί» του αύριο χαρακτήρισαν τη συνεργασία τους με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη πανεπιστημιακοί, ερευνητές και start uppers που ένωσαν τις δυνάμεις τους με το CDI, λέγοντας ότι μπορεί η Pfizer να είναι ένας κολοσσός, αλλά λειτουργεί με ρυθμούς start up, ήτοι την χαρακτηρίζει και ευελιξία.

Το γεγονός ότι το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες προκύπτει και από τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του με ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικές ομάδες και startups, επ' ωφελία και των δύο.

Μετά από αξιολόγηση 100 ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα επιλέχθηκε η συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ smart assistant ένωσε τις δυνάμεις της με το CDI για την ανάπτυξη μιας έξυπνης εφαρμογής, του «ευφυούς πράκτορα», που θα απαντά σε ερωτήματα των γιατρών και των ασθενών σχετικά με φάρμακα της Pfizer. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γιάννη Κομπατσιάρη, τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής, που αφορά μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα, δίνοντας την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ συνεργάζεται με τo CDI της Pfizer στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών, των υπερυπολογιστών του μέλλοντος που θα δουλεύουν με κβαντικούς αλγορίθμους. «Το κέρδος είναι ότι μαθαίνουν και τα δύο μέρη, βελτιωνόμαστε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, εξασκούνται μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτητές και ερευνητές, και η βιομηχανία έρχεται πιο κοντά σε μας. Είναι μια συνεργασία κλειδί για το αύριο, φεύγουμε από τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και πάμε σε κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Πληροφορικής στο ΑΠΘ Νίκος Κονοφάος.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου Πατρών επιχειρεί να αναπτύξει μια εφαρμογή που αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς ως διαγνωστικό εργαλείο, για ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού, μεταξύ άλλων. Με τη χρήση έξυπνων κινητών, αλλά και συσκευών που υποστηρίζουν το Internet of Things, η λύση που σχεδιάζεται προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με τρόπο απομακρυσμένο, μη παρεμβατικό, ακριβή και με χαμηλό κόστος. Αυτά ανέφερε ο διευθυντής του IoT Lab του Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Νικολετσέας, υπογραμμίζοντας ότι η ώσμωση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς εμπνέεται από τις ανάγκες της κοινωνίας και προσπαθεί να τις υπηρετήσει.

«Άνοιγμα» στην startup κοινότητα μέσω διαγωνισμού, αλλά και την υλοποίηση εντός προγράμματος επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων «τρέχει» το CDI. Στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης Elevate Greece και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, νικήτρια ήταν η εταιρεία Medoid AI από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με πελάτες σε όλο τον κόσμο. Για το πρόγραμμα επιτάχυνσης εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 40 start ups και τελικά επιλέχθηκαν πέντε εταιρείες που δέχθηκαν συμβουλευτική (mentoring coaching) από στελέχη του CDI, με στόχο να εξελίξουν τις προτάσεις τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v