Επιστολή με την οποία ζητά από τη διοίκηση της Attica Bank να καταθέσει πλάνο κεφαλαιακών ενεργειών (capital plan), χωρίς να συνοδεύεται από συμφωνία μετόχων και έγγραφες δεσμεύσεις, απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι εκκινείται από μηδενική βάση η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσει το τυχόν κεφαλαιακό έλλειμμα της περιόδου 2022-23, αφού λάβει από τη διοίκηση της τράπεζας capital plan και η κάλυψή του θα διενεργηθεί σε συνεργασία με υφιστάμενους μετόχους (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington) ή/και με νέους επενδυτές. Ταυτόχρονα, θα συνεχιστούν οι ενέργειες αναδιάταξης της τράπεζας, με στόχο τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Το capital plan θα ενέχει σίγουρα την επίπτωση από την τελευταία φάση προσαρμογής στις επιταγές του IFRS 9 καθώς και την κάλυψη του τυχόν ελλείμματος, που προκαλούν οι ζημιές τρέχουσας χρήσης. Αν, εν τω μεταξύ, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σχήμα Ellington - ΤΜΕΔΕ καταφέρουν να φθάσουν σε συμφωνία, το capital plan θα τροποποιηθεί.
Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συζητούν, χωρίς πλέον το term sheet, που είχαν υπογράψει προ σχεδόν έτους, να έχει κάποια βαρύτητα για τον επόπτη, όσον αφορά στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Μετά την άκαρπη παρέλευση της τελευταίας παράτασης και την απόφαση της ΤτΕ να εκκινήσει τη διαδικασία από μηδενική βάση, ενημέρωσαν ότι θα επιδιώξουν να επιτύχουν συμφωνία εντός 48ωρου. Ενημέρωση που, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι δεσμευτική.
Μέχρι χθες, πάντως, δεν είχαν φθάσει σε συμφωνία. Βασικό «αγκάθι» παραμένει η διάρθρωση των ποσοστών, μετά τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης. ΤΧΣ και σχήμα Ellington - ΤΜΕΔΕ έχουν συμφωνήσει (παρά τις κατά καιρούς παλινωδίες) να οδεύσουν στον Ηρακλή δύο τιτλοποιήσεις (Omega, Astir 1), με την τράπεζα να σχηματίζει πρόσθετες προβλέψεις 491 εκατ. ευρώ.
Έχουν επίσης συμφωνήσει στο ύψος της συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης (621 εκατ. ευρώ), η οποία, πέραν της ζημιάς από τις δύο τιτλοποιήσεις, περιλαμβάνει το κόστος μετασχηματισμού καθώς και κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την επιδιωκόμενη πιστωτική επέκταση.
Διαφωνούν, όμως, στα ποσοστά που θα κατέχουν, μετά την τμηματική καταβολή των 621 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ θέλει να κατέχει το 40% της Attica, για να εδράζεται, βάσει του business plan, δυνατότητα αποεπένδυσης με οριακό κέρδος και το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington να κατέχει το 52%. Η Ellington επιδιώκει να έχει τουλάχιστον μαζί με το ΤΜΕΔΕ το 60% της Αttica Bank και το ΤΧΣ να φθάσει (σ.σ. η τελευταία βελτιωμένη προσφορά) στο 36,25%.
Η δε νέα πρόταση, που φέρεται να κατέθεσε, εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου, η Ellington δεν συνετέλεσε στην επίτευξη προόδου καθώς έθετε όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί.
Με το παραπάνω σενάριο, η Attica θα έχει μηδενικό απόθεμα NPEs, δεν θα διαθέτει δίκτυο προκειμένου να μετεξελιχθεί σε challenger bank και θα έχει επίσης σημαντικά μειωμένο κόστος προσωπικού. Το ύψος, όμως, των κεφαλαίων που θα κληθεί να βάλει το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, δεν «ενθουσιάζει» την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να ευνοεί ένα σχέδιο σταδιακής μείωσης του NPE ratio, προκειμένου να περιορισθεί η εμπροσθοβαρής ανάληψη ζημιάς.
Πρόβλημα με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων
Εν τω μεταξύ η λήψη των προκαταρκτικών αξιολογήσεων από την DBRS για τις τιτλοποιήσεις Omega, Astir I και ΙΙ οδηγεί τον ορκωτό ελεγκτή να ζητά επιστολές δέσμευσης μετόχων προκειμένου να επισκοπήσει τις οικονομικές καταστάσεις Α' εξαμήνου, χωρίς ισχυρούς «αστερίσκους», όσον αφορά στο going concern.
Πρόκειται για μια διαδικασία που θέτει νέο ασφυκτικό πλαίσιο (σ.σ. ως την 30ή Σεπτεμβρίου), οπότε οι εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας θα είναι καθοριστικές.