Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη μελέτη ΙΟΒΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το ίδρυμα ρίχνει φως σε έναν κλάδο που ήδη διαχειρίζεται 1,75 δισ. ευρώ και παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Τα οφέλη για τους εργαζόμενους και οι παράπλευρες ωφέλειες για ΑΕΠ, επενδύσεις και απασχόληση από την ανάπτυξή του.

Κρίσιμη μελέτη ΙΟΒΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η δημοσίευση της μελέτης του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στην Ελλάδα, σκοπός της οποίας είναι όχι μόνο να καταγράψει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, αλλά κυρίως να περιγράψει τις προκλήσεις και τις προοπτικές μιας δραστηριότητας που ήδη διαχειρίζεται 1,75 δισ. ευρώ (στοιχεία 30/6/2021), προς όφελος των εργαζομένων.

Με τον αριθμό των ΤΕΑ να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς από χρόνο σε χρόνο, δημιουργείται όχι μόνο ένα νέο συμπληρωματικό πεδίο στον χώρο της ασφάλισης, αλλά παράλληλα και ένα πολύ μεγάλο χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον χώρο του εγχώριου asset management.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, επαγγελματικές ενώσεις και σύλλογοι εργαζομένων εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων ΤΕΑ, με τα οφέλη των εργαζομένων να είναι τριών ειδών και να προέρχονται:

  • Από τις εισφορές των εργοδοτών τους (με στόχο τη διατηρησιμότητα των εργαζομένων και την παροχή κινήτρων παραγωγικότητας).
  • Από την πλήρη φορολογική απαλλαγή των δικών τους εισφορών στα ΤΕΑ.
  • Από τις ετήσιες μέσες αποδόσεις που επιτυγχάνονται μέσα από τη διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων.

Σκοπός της μελέτης είναι να εξετάσει, αναλύσει και καταγράψει τη διαδρομή (από το 2002), τις προοπτικές και τις προκλήσεις του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει επισκόπηση:

  • του ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας και διεθνώς, στη βάση καλών διεθνών πρακτικών.
  • των βασικών μεγεθών των  ελληνικών ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης σε σύγκριση και με άλλες χώρες.
  • των προκλήσεων που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου.
  • των μεσομακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης του θεσμού και των βέλτιστων πρακτικών άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.
  • των προτάσεων των ερευνητών του ΙΟΒΕ για μέτρα πολιτικής και πρωτοβουλίες, με στόχο την ισχυροποίηση του αρχαιότερου ιστορικά πυλώνα ασφάλισης.

Τέλος, αποτυπώνεται ο σημαντικός αντίκτυπος που θα έχει μακροπρόθεσμα η ενδυνάμωση της επαγγελματικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία σε όρους ΑΕΠ, επενδύσεων και ανάπτυξης και τα πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του δεύτερου Πυλώνα συμπληρωματικής ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v