Στην απόρριψη της προσφυγής της ΔΕΗ, η οποία ζητούσε να γίνει δεκτή η προσφορά που σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν εκπρόθεσμη, προχώρησε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Η απόφαση για την προσφυγή που εκδικάστηκε στις 26 Νοεμβρίου βγήκε χθες και όπως επισημαίνεται από την ΑΕΠΠ, δεν παρατηρήθηκε τεχνική βλάβη του ΕΣΗΔΗΣ κατά την καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών στον εν λόγω διαγωνισμό.
Η ΔΕH στην προσφυγή της ισχυρίστηκε ότι ενώ είχε αναρτήσει στο ΕΣΗΔΗΣ τους τρεις πρώτους φακέλους, η προσφορά της θεωρείται έγκυρη και ότι η συμπλήρωση ενός πεδίου της παραπομπής την καθυστέρησε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη λάβει την επιβεβαίωση κατάθεσης προσφοράς.
Έτσι, όπως ανέφερε η ΑΕΠΠ, «δεν προέβη εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκληρωμένη και ορθή ανάρτηση της προσφοράς της στο ΕΣΗΔΗΣ».
Στην απόφαση επίσης αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός της ΔEΗ ότι η συμμετοχή μόνο δύο ενδιαφερομένων δημιουργεί θέμα στον οργανισμό είναι αβάσιμος. Στο πλαίσιο αυτό επικαλείται το άρθρο 13 της Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots (περιοχές) ανά ανάδοχο.
Το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας - Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), φαίνεται προς το παρόν να ξεμπλοκάρει, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της ΔEΗ.
Για το θέμα είχαν κάνει παρέμβαση στην ΑΕΠΠ τόσο το υπουργείο όσο και ο ΟΤΕ που διεκδικεί το έργο, ως φορέας που κατέθεσε εγκαίρως προσφορά για το έργο και έχει έννομο συμφέρον.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021-2027 είχε εκτιμήσει ότι η σύμβαση για το μεγάλο ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2022 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τριετής φάση κατασκευής.
Με δεδομένο ότι το έργο έχει τρία χρόνια υλοποίηση, αναγκαστικά θα καταστεί έργο-γέφυρα. Με άλλα λόγια, δεν θα προλάβει να αξιοποιήσει τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2014-2021 και θα τραβήξει κεφάλαια από το επόμενο 2021-2027.