Αύριο ξεκινά και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή για το επταετούς διάρκειας εταιρικό ομόλογο, ύψους έως 250 εκατ. ευρώ, που εκδίδει η ElvalHalcor με επιτόκιο που θα κυμανθεί μεταξύ του 2,4% και του 2,9%.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική έκδοση, η οποία διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων και μάλιστα με τίτλους ενός ομίλου, οι μετοχές του οποίου διαπραγματεύονται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.
Πέραν όμως των προαναφερθέντων βασικών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου ομολόγου, υπάρχει και μια σειρά άλλων στοιχείων, που καλό είναι να γνωρίζουν οι επενδυτές, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους, όπως:
Πρώτον, η εταιρεία από το τρίτο έως και το πέμπτο έτος έχει το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του ομολόγου στο «101» (δηλαδή προς 1.010 ευρώ τον τίτλο των 1.000 ευρώ), ενώ κατά το έκτο και το έβδομο έτος του ομολόγου μπορεί να το επαναγοράσει στο «100» (προς 1.000 ευρώ το τεμάχιο).
Δεύτερον, για πρώτη φορά σε έκδοση εταιρικού ομολόγου που τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ΧΑ, οι ομολογιούχοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν πίσω (put option) τα χρήματά τους από την εταιρεία, σε περίπτωση που δεν τηρείται για δύο συνεχόμενα εξάμηνα ένας τουλάχιστον από τους τρεις παρακάτω δείκτες: Καθαρός δανεισμός προς προσαρμοσμένο EBITDA χαμηλότερο του 6,5 (στις 30/6/2021 βρισκόταν στο 4), σύνολο υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια χαμηλότερο του 1,9 και προσαρμοσμένο EBITDA προς καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μεγαλύτερο του 3,5).
Τρίτον, από τα 250 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν, τα 30 εκατ. θα διατεθούν για την αγορά ακινήτου στα Οινόφυτα (θα λειτουργήσει ως πρόσθετο αποθηκευτικό κέντρο), ενώ τα 154 εκατ. για εξόφληση υπάρχοντος τραπεζικού δανεισμού, μέσης επιβάρυνσης που υπερβαίνει το 3%. Άρα, για τα 154 αυτά εκατ. ευρώ όχι μόνο προκύπτει άμεσα κάποια περιορισμένη ελάφρυνση χρηματοοικονομικών εξόδων (από 2,5% έως 2,9% το επιτόκιο του ομολόγου) αλλά επιπλέον η εισηγμένη «κλειδώνει» το χαμηλό αυτό επιτόκιο για επτά χρόνια και αποφεύγει αυξημένα κόστη χρηματοδότησης, σε περίπτωση που το Euribor περάσει κάποια στιγμή σε θετικό πρόσημο.
Τέταρτον, η ElvalHalcor επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα διαπιστώνοντας την πολύ σημαντική διεθνή ζήτηση για τα προϊόντα της. Ειδικότερα, στα προϊόντα αλουμινίου αναμένεται φέτος να απορροφηθεί σχεδόν πλήρως από την αγορά η πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα που δημιουργήθηκε πέρυσι (έφτασε στις 360 χιλ. τόνους). Παράλληλα, παρατηρείται ενδιαφέρον από τους πελάτες προκειμένου να απορροφήσουν την επιπλέον παραγωγή που θα προκύψει από το 2022, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα (παραγωγική δυναμικότητα πάνω από 520 χιλ. τόνους). Σε ό,τι αφορά τον τομέα του χαλκού, αισιοδοξία υπάρχει για αύξηση μεριδίων στα προϊόντα έλασης, καθώς υπάρχει μη αξιοποιούμενη παραγωγική δυναμικότητα στη μονάδα της Βουλγαρίας.
Πέμπτον, ο επηρεασμός των αποτελεσμάτων της ElvalHalcor από τις διακυμάνσεις των τιμών των μετάλλων είναι μόνο λογιστικός (αποτίμηση αποθεμάτων) και όχι λειτουργικός. Σε ό,τι αφορά το αυξημένο κόστος ενέργειας (αντιστοιχεί γύρω στο 14% του συνολικού κόστους μεταποίησης) μέχρι σήμερα μεταφέρεται -ενίοτε με κάποιες μικρές καθυστερήσεις- στους πελάτες, καθώς η διεθνής ζήτηση παραμένει πολύ ισχυρή.