Υπερκαλύφθηκε σε χρόνο-εξπρές η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Προσφορές άνω του 1,35 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί ήδη στο βιβλίο προσφορών. Οι οικονομικοί στόχοι της επιχείρησης, οι επενδύσεις που προγραμματίζονται και οι σχεδιασμοί για τα τιμολόγια. Αποσύρονται τα λιγνιτικά έως το 2023.

Υπερκαλύφθηκε σε χρόνο-εξπρές η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, με τις προσφορές να ανέρχονται στο 1,35 δισ. ευρώ, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Οι προσφορές έχουν υποβληθεί στο υψηλότερο σημείο του εύρους διακύμανσης της τιμής διάθεσης, δηλαδή στα 9 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι στόχος της ΔEΗ είναι να αντλήσει 1,35 δισ. ευρώ από τη διαδικασία της ΑΜΚ. 

Το βιβλίο αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.  

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Επαναλαμβανόμενο EBITDA 1,3 δισ. ευρώ το 2024, έναντι 885,8 εκατ. ευρώ του 2020 και 1,7 δισ. ευρώ το 2026 επιδιώκει να παρουσιάσει η ΔEΗ, με βάση το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξής της, το οποίο έχει στόχο να οδηγήσει στον «πράσινο» μετασχηματισμό της.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην 5ετία 2022-2026 θα επενδυθούν συνολικά 9,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ άμεσα στην επόμενη 3ετία. Από τα 6 δισ. ευρώ, το 50% και πλέον προορίζονται για έργα ΑΠΕ (3,2 δισ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την επέκταση με ανάλογα έργα στις γειτονικές αγορές, ώστε έως το 2024 η ΔEΗ να διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 7,2 GW.

Κεφάλαια 1 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ για συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα προμηθειών της Επιχείρησης, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, την επέκταση στις τηλεπικοινωνίες και τη δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αναδεικνύεται «αιχμή του δόρατος» για τον μετασχηματισμό της ΔEΗ, με ταυτόχρονη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της έως το 2023. Μεταξύ των ετών 2022 και 2026 σκοπεύει να διαθέσει 5,1 δισ. ευρώ για νέα έργα ΑΠΕ, με στόχο στο κλείσιμο της 5ετίας να έχει 9,5 GW. Σε αυτό το πλαίσιο, η παραγωγή λιγνίτη από 2,25 GW που είναι σήμερα, στόχος είναι να μειωθεί σε 610 MW έως το 2024 και να μηδενισθεί το 2025, με τη μετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα V από λιγνιτική σε φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δύο χώρες έχουν συμπεριληφθεί στο ραντάρ της Επιχείρησης. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπου η ΔEΗ σκοπεύει να διεισδύσει και με μονάδες παραγωγής και στον τομέα της προμήθειας.

Ο τομέας των ΑΠΕ προβλέπεται να παρουσιάσει ανάπτυξη σε ετήσια βάση κατά 8% και 15% αντίστοιχα στις δύο αυτές χώρες έως το 2030. Επιπλέον, έως το 2030 η Ρουμανία θα αυξήσει το δυναμικό της σε ΑΠΕ κατά 6 GW και η Βουλγαρία κατά 3 GW. Η διοίκηση της ΔEΗ εκτιμά ότι η διεθνής επέκταση αναδεικνύεται σε πρόκληση για τη διασύνδεση των δικτύων των τριών χωρών, με τεχνικά άρτιες υποδομές διανομής.

Για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, η ΔEΗ σκοπεύει να επενδύσει στην 5ετία 680 εκατ. ευρώ, με στόχο έως το 2023 να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ενός εκατομμυρίου πελατών, έσοδα περί τα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα τιμολόγια

Φέτος, η ΔEΗ άλλαξε από τις 5 Αυγούστου τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά της, που ήταν συνδεδεμένη με την εξέλιξη των τιμών ρύπων CO2, και υιοθέτησε Ρήτρα προσαρμοσμένη στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.

Όπως σημειώνεται στο Ενημερωτικό Δελτίο, η κερδοφορία και η ρευστότητα της εταιρείας εξαρτάται σημαντικά από τη δυνατότητά της να μετακυλίσει στους τελικούς καταναλωτές τα παραγωγικά κόστη της συν ένα margin, την είσπραξη απαιτήσεων από τους πελάτες της και την ελαχιστοποίηση των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η μετακύλιση είναι συνάρτηση του ανταγωνισμού και των γενικότερων οικονομικών συνθηκών.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΔEΗ στοχεύει στην εξισορρόπηση της διατήρησης των πελατών της, στους τομείς προτεραιότητας που έχει θέσει, έναντι της πιθανότητας βελτίωσης της κερδοφορίας από την αύξηση των τιμολογίων. Αυτό που λέει, με άλλα λόγια, η ΔEΗ είναι ότι θα επιλέξει μια πολιτική που θα την προστατεύει από τη «διαρροή» των υγιών πελατών της προς τον ανταγωνισμό, ακόμη κι εις βάρος της κερδοφορίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v