Την αγορά της Κύπρου φέρεται να βάζει εκ νέου στο μικροσκόπιό της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας του ομίλου στο νησί, με προσεκτικές, όμως, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο επιτελείο της Eθνικής Τράπεζας, με δεδομένο ότι το πλάνο των δεσμεύσεων έναντι της DG Comp βαίνει προς ολοκλήρωση, εξετάζουν μια σειρά από εναλλακτικές επέκτασης των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου, με την κυπριακή αγορά να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Εξάλλου, η Εθνική δεν προχώρησε εντέλει στην πώληση της θυγατρικής της στο νησί και διαθέτει την απαραίτητη «μαγιά» στην περίπτωση που αποφασιστεί η αυτόνομη ανάπτυξη των εργασιών. Το σήμα επανακαθορισμού της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η τράπεζα όσον αφορά την επέκταση στις αγορές της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας εδόθη από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Παύλο Μυλωνά προ μηνός, όταν δήλωσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, «έχουμε ανοικτά τα μάτια σε ό,τι αφορά το εξωτερικό».
Το placement
Στο μεσοδιάστημα και σε βάθος των επόμενων μηνών, στη στρατηγική του ομίλου εντάσσεται, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και αφού ολοκληρωθεί η αλλαγή της θεσμικής λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η μείωση του ποσοστού που ελέγχει το δημόσιο (σ.σ. μέσω του ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η βασική στόχευση προβλέπει τον περιορισμό του εν λόγω ποσοστού κατά περίπου 20% μέσω placement. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Ταμείο κατέχει το 40% των μετοχών της Eθνικής Τράπεζας, το υψηλότερο στον κλάδο.
Η απόφαση μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας και ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική βούληση της σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζών από τον στενό κορσέ του δημοσίου, ο οποίος εφαρμόσθηκε στο πλαίσιο των «τραπεζικών μνημονίων».
Το day by day
Με δεδομένο ότι η τράπεζα μετά την τιτλοποίηση του Frontier ύψους 6 δισ. ευρώ, τη δρομολογούμενη νέα τιτλοποίηση του 1,4 δισ. ευρώ αλλά και με οργανικές κινήσεις ολοκληρώνει το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) -στόχος ο δείκτης να περιορισθεί στο 6% το 2022, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ-, το βάρος εφεξής αναμένεται να ριχθεί στην αύξηση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και δευτερευόντως νοικοκυριών.
Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι από το 2022 έως και το 2024 θα αυξήσει τις χορηγήσεις της κατά 15 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στοίχημα, βέβαια, συνεχίζει να αποτελεί για τον όμιλο της Εθνικής ο ψηφιακός μετασχηματισμός, στην κατεύθυνση του οποίου έχουν γίνει βήματα, ωστόσο απαιτούνται ακόμη περισσότερα, ώστε να ξεπεραστεί η βαριά φιλοσοφία της παλαιότερης σε λειτουργία τράπεζας της χώρας.