Alpha Bank: Κλείδωσε στο 1 ευρώ η τιμή στην ΑΜΚ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται η αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank. Ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ η ζήτηση στο ξένο βιβλίο, σε ικανοποιητικά επίπεδα και στο ελληνικό. Πρόσθετη αξία 1,5 δισ. βλέπουν οι αναλυτές ως το 2024.

Alpha Bank: Κλείδωσε στο 1 ευρώ η τιμή στην ΑΜΚ

Στο 1 ευρώ κλείδωσε η τιμή της μετοχής για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, που αντιστοιχεί σε 0,43 φορές την ενσώματη καθαρή θέση της τράπεζας, μετά την ΑΜΚ και την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στο ξένο βιβλίο, όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr η ζήτηση έφθασε το 1,45 δισ. Ευρώ ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η ζήτηση και στο ελληνικό βιβλίο. 

Οπως επιβεβαιώνουν πηγές της τράπεζας, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών και κατόπιν εισήγησης των Γενικών Συντονιστών και Διαχειριστών του Βιβλίου Προσφορών (Goldman Sachs Europe SE και J.P. Morgan AG), η τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών αναμένεται σε (1) ένα ευρώ / Νέα Μετοχή. Η έγκριση της τιμής διάθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αναμένεται απόψε στις 20:00 το βράδυ.

H τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, με οριακό discount από την τιμή στην αγορά, και το πολύ υψηλό ενδιαφέρον των υφιστάμενων μετόχων αλλά και νέων επενδυτών υπογραμμίζει την ορθότητα της στρατηγικής της Τράπεζας αλλά και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές κερδοφορίας της Alpha Bank, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι. 

Η διαπραγμάτευση των νέων μετόχων στο ΧΑ αναμένεται να ξεκινήσει περί την 13η Ιουλίου.

Πού θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια

Το ύψος της ΑΜΚ δεν θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα θα ανέλθουν σε 757,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, στο σύνολό τους, για να καλύψει η Alpha Services & Holdings ισόποση αύξηση κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της Alpha Bank.

Τα νέα κεφάλαια των 757,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την Αlpha Bank για ανάλωση κεφαλαίων, που προκαλεί η πιστωτική επέκταση, ύψους 10 δισ. ευρώ, που σχεδιάζει για την τετραετία 2021-24 σε Ελλάδα (8 δισ. ευρώ) και Ρουμανία, ενώ θα παράσχουν την αναγκαία ευελιξία για δέσμευση χρηματοδότησης σε έργα υψηλής αξίας.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Alpha υπόσχεται απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 15% με 20% από τις νέες χορηγήσεις, που θα χρηματοδοτήσουν τα «φρέσκα» κεφάλαια. Επί του συνόλου των εργασιών -παλαιών και νέων- η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTVE) διαμορφώνεται περίπου στα επίπεδα που υπόσχονται και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Ειδικότερα, το πλάνο της Alpha προβλέπει RoTVE της τάξης του 7% το 2022, 9% το 2023 και 10% το 2024.

Μέρος της παραπάνω απόδοσης του 2024 (3%) θα έρθει από την προαναφερόμενη πιστωτική επέκταση, ένα άλλο (4%) από τη μείωση των NPEs και τη συρρίκνωση των προβλέψεων (80 μ.β. το 2022 - 60 μ.β. το 2024) και τα υπόλοιπα από την υποσχόμενη αύξηση των προμηθειών (1%), τη μείωση του κόστους (1%) και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της θυγατρικής στη Ρουμανία (1%).

Πρόσθετη αξία 1,5 δισ. βλέπουν οι αναλυτές ως το 2024

Πρόκειται, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, για αποδόσεις, που συνιστούν «μαγνήτη» για τους υφιστάμενους μετόχους, αλλά και μακροπρόθεσμου ορίζοντα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ξανακοιτάζουν τη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, προσδοκάται ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα επιλέξουν να τοποθετηθούν πάνω από το 1 ευρώ ανά μετοχή, προκειμένου να μην απωλέσουν την αξία, την οποία υπόσχεται η τράπεζα.

Αν δεν εφαρμοστεί το business plan της τετραετίας 2021-24, που εδράζεται στην ΑΜΚ, η τράπεζα θα μείωνε μεν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με ίδια μέσα, θα υποσχόταν, όμως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα χαμηλότερη απόδοση (RoTVE).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μέτοχος θα προσδοκούσε, στον ίδιο ορίζοντα, σε μια δυνητική αποτίμηση της τάξης των 0,58x τα ίδια ενσώματα κεφάλαια. Μετά την ΑΜΚ μπορεί να προσδοκά σε αποτίμηση που σε ορίζοντα τετραετίας θα φθάσει ή και θα υπερβεί τις 0,80x. Η ΑΜΚ, δηλαδή, δημιουργεί 1,5 δισ. αξία για τους μετόχους, με κόστος 0,8 δισ. ευρώ.

Το p/tbv 0,41 με 0,44x διαμορφώνεται στα ίδια περίπου επίπεδα που διαπραγματεύονται Εθνική και Πειραιώς, ενώ η Eurobank, ως «πιονέρος» της μείωσης των NPEs, διαπραγματεύεται με p/tbv υψηλότερο του 0,55x.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v