Οι νέες κινήσεις της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Cluster φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, επέκταση στην αποθήκευση ενέργειας. Φως για τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση από την Κομισιόν. Ανοίγει δρόμος για αποζημίωση σχετικά με την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Οι νέες κινήσεις της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μετατοπίζει το μείγμα παραγωγής στις ΑΠΕ και ο όμιλος της ΔΕΗ, αλλάζοντας το μοντέλο ανάπτυξής του, καθώς αποφάσισε να περιορίσει σημαντικά τις επενδύσεις του στη συμβατική παραγωγή.

Αυτή τη στιγμή κατασκευάζει, μέσω της θυγατρικής ΔEΗ Ανανεώσιμες, από το cluster φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα, τα 200 MW, ενώ για τα υπόλοιπα 30 MW αναμένεται η ηλεκτροδότησή τους. Για την κατασκευή των 200 MW έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση με τη μορφή project finance, που προβλέπει δανεισμό για το 80% του απαιτούμενου κεφαλαίου.

Σύντομα αναμένεται να αναδειχθεί και ο ανάδοχος για την κατασκευή φ/β πάρκου 50 MW στη Μεγαλόπολη. Η έναρξη κατασκευής του έργου τοποθετείται στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα, έχουν εξασφαλιστεί άδειες για φ/β πάρκα ισχύος 2 GW, που θα αναπτυχθούν σε περιοχές ορυχείων. Ο διαγωνισμός για τα πρώτα 65 MW φωτοβολταϊκών πάρκων, στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, ενώ γίνεται προετοιμασία και για νέες διαγωνιστικές διαδικασίες, που θα αφορούν σε αιολικά πάρκα 70 MW στη Βόρεια Ελλάδα και φωτοβολταϊκά 500 MW στη Δυτική Μακεδονία.

Υπό ωρίμανση είναι άλλα 400 MW φωτοβολταϊκών πάρκων για να φτάσουν στο στάδιο της κατασκευής.
Εντός του έτους αναμένεται, εξάλλου, η έγκριση αδειών για φ/β 634 MW, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πλωτά φωτοβολταϊκά.

Στόχος του ομίλου της ΔEΗ είναι έως το 2023 να έχει αποκτήσει εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 1,5 GW, με το 1 GW να είναι εξασφαλισμένο και σε ώριμο αδειοδοτικό στάδιο. Σήμερα το pipeline του ομίλου της ΔEΗ σε έργα ΑΠΕ ξεπερνά τα 7 GW.

Παράλληλα, ο όμιλος της ΔEΗ σχεδιάζει να επεκταθεί και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, έχοντας υποβάλει αιτήσεις για χωρητικότητα 1 GW, με δυνατότητα αποθήκευσης συνολικής ενέργειας έως και 3 GW.

Ο όμιλος της ΔEΗ επιδιώκει να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ και μέσω συνεργασιών. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, έκανε γνωστό ότι η κοινή εταιρεία μεταξύ ΔEΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables θα δημιουργηθεί στους επόμενους μήνες, για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 2 GW.

Απολιγνιτοποίηση και αποζημίωση

Η ΔEΗ έχει δεσμευθεί ως το 2023 να έχουν αποσυρθεί και οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της, στο πλαίσιο του σχεδίου για την πλήρη απολιγνιτοποίησή της. Ουσιαστικά, αυτό θα επιτευχθεί ως το 2025, καθώς η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V, που θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2022, αρχικά θα λειτουργήσει ως λιγνιτική. Στη συνέχεια και πριν από το 2025 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη στη χθεσινή γενική συνέλευση, αλλά και του κ. Στάσση, φαίνεται ότι δημιουργείται το έδαφος για αποζημίωση της ΔΕH για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της.

Ο κ. Δημητριάδης είπε συγκεκριμένα ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση από την Κομισιόν «ανοίγουν τον δρόμο για αποζημίωση της ΔEΗ για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της».

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό και ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ελληνική πολιτεία. «Είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι κάτι καλό θα βγει μέχρι τέλη του έτους», είπε ο ίδιος.

Το 2020 μειώθηκε κατά 50% η λιγνιτική παραγωγή της ΔEΗ, συγκριτικά με το 2019, περιορίζοντας κάτω από 30% τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της Επιχείρησης. Η ΔEΗ έχει εκτιμήσει ότι το κόστος της απολιγνιτοποίησης ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη κάνει πρόβλεψη για να κατανεμηθεί στα επόμενα 10-15 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v