Στόχος της ΔΕΗ για το 2021 είναι να επαναληφθούν οι επιδόσεις του 2020 σε επίπεδο επαναλαμβανόμενου EBITDA, σταθεροποιώντας τη λειτουργική κερδοφορία της και δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης (φωτό), μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.
To EBITDA ήρθε για να μείνει, τόνισε ο ίδιος. «Ήδη έχει φθάσει στο 80% του στόχου που έχουμε θέσει στο στρατηγικό σχέδιο και αναμένεται και επιπλέον αύξηση».
«Οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο υποστηρίζουν τη νέα στρατηγική της ΔEΗ», επισήμανε ο κ. Στάσσης.
«Το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού έχει ήδη γίνει και μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του υπόλοιπου σχεδίου, με περιορισμένο κίνδυνο. Έχουμε εξασφαλίσει ένα σημαντικό υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και έχουμε ισχυρή πεποίθηση για αύξηση της ισχύος μας σε ΑΠΕ».
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη σημαντική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για τη βιώσιμη μελλοντική κερδοφορία της ΔEΗ, τόνισε ο ίδιος. Κύριοι μοχλοί για την επίτευξη αυτού του στόχου θεωρούνται, αφενός, τα ενδοομιλικά PPAs και αφετέρου, η στρατηγική μείωση του μεριδίου αγοράς, με έμφαση-διατήρηση πελατών υψηλής αξίας.
Ο όμιλος της ΔEΗ διαθέτει pipeline για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 7 GW, από τα οποία στόχος είναι να μετατραπούν σε εγκατεστημένη ισχύ το 1,5 GW έως το 2023, με εξασφαλισμένα ήδη το 1 GW.
Η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να μειώσει τις επενδύσεις της στη συμβατική παραγωγή και να εστιάσει σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, καθώς και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, ως το 2023 θα αποσυρθούν οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες. Στα τέλη του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα Πτολεμαΐδα V που θα λειτουργήσει αρχικά ως λιγνιτική και θα μετατραπεί σε φυσικού αερίου πριν από το 2025, με αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ, πάνω από 1000 MW.
Η ΔΕΗ δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2020, καθώς τα αποτελέσματα στις τελευταίες χρήσεις υπολείπονται των ζημιών προηγούμενων χρήσεων και συγκεκριμένα του 2019. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε θετικές ταμειακές ροές και να μειώνουμε το δανεισμό μας», είπε ο κ. Στάσσης. Έχουμε βάλει ως στόχο ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA να μειωθεί σε 3,5 φορές έως το 2023 κι όταν σταθεροποιηθεί θα επανεξετάσουμε την απόδοση μερίσματος.
Στην αρχή της γενικής συνέλευσης απηύθυνε χαιρετισμό ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος εξήρε τα αποτελέσματα της ΔΕΗ. «Πρόκειται για ολοκληρωτικό μετασχηματισμό που συντελέστηκε μέσα σε δύο χρόνια», είπε. Ταυτόχρονα, η μετατροπή της σε πράσινη επιχείρηση με μέριμνα για τα κριτήρια ESG είναι εξίσου εντυπωσιακό με την οικονομική της εξυγίανση, πρόσθεσε.
Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, αντανακλώνται στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ που ξεπερνά σήμερα το 2,1 δισ. ευρώ από 268 εκατ. ευρώ το 2018, δεκαπλασιάζοντας ουσιαστικά την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και όλων των μετόχων.
Αφού επισήμανε ότι η ΔΕΗ προσφέρει συνέργειες και knowhow για το Υπερταμείο, ευχαρίστησε όλη τη διοικητική ομάδα της ΔΕΗ και ιδιαίτερα τον κ. Στάσση, «ο οποίος είναι σίγουρα ο καλύτερος μας μάνατζερ αυτή τη στιγμή».