Πειραιώς: Νέα δάνεια 5,5 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2021

Σε επτά κρίσιμους κλάδους επικεντρώνεται η Πειραιώς. Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαχείριση και διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι κινήσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό, τα οφέλη του Sunrise και οι νέοι τομείς δραστηριότητας. Οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πειραιώς: Νέα δάνεια 5,5 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2021

Στη μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επτά κρίσιμων κλάδων μπαίνει η Tράπεζα Πειραιώς, μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση και τη δρομολόγηση της εξυγίανσης του ισολογισμού της. Η τράπεζα αναλαμβάνει δύο στρατηγικού χαρακτήρα δεσμεύσεις, που αφορούν τις νέες εκταμιεύσεις δανείων αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικεί στη διαχείριση και διάθεση των πόρων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει εντός του 2021 σε νέες εκταμιεύσεις 5,5 δισ. ευρώ σε τομείς ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας όπως: ενέργεια, υποδομές, εμπόριο, μεταποίηση, βιομηχανία, μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι η διοίκησή της «έχει δεσμευτεί στρατηγικά να συμβάλει αποτελεσματικά στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, σε μια σύγχρονη, παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, με βάση τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες και τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Προσθέτουν δε ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η Tράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, έχει αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να αναλάβει και είναι απόλυτα προετοιμασμένη να κινητοποιήσει όλους τους πόρους και τις δυνατότητές της, αλλά και να διασφαλίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και τη συγχρηματοδότηση των νέων επενδύσεων.

Τα οφέλη του Sunrise

Απώτερος στόχος του στρατηγικού σχεδίου Sunrise (κεφαλαιακή ενίσχυση και μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων) είναι η Τράπεζα Πειραιώς να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στον βασικό της ρόλο, που είναι η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και η μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τομείς που θα απορροφήσουν σχεδόν το 60% των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι η Tράπεζα Πειραιώς τοποθετήθηκε εγκαίρως στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης. Συνδιαμόρφωσε, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής στο πλαίσιο του UNEP FI των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες εφαρμόζει. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εντάξει στη λειτουργία της κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance), με στόχο την καλύτερη συνεργασία με τους πελάτες και τους επενδυτές, ώστε να κατευθύνονται σε μακροχρόνιες και βιώσιμες επενδύσεις και να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Επίσης προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες με κριτήρια ESG για την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι σε θέση να προσελκύσουν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Αιχμή του δόρατος στον μετασχηματισμό της τράπεζας αποτελεί η ψηφιοποίησή της, η οποία υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού και θα οδηγήσει σε νέα προϊόντα, κυρίως νέες δυνατότητες πρόσβασης, χρήσης και αξιοποίησης υπηρεσιών από τον πελάτη, που θα «λύσουν τα χέρια» σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η Tράπεζα Πειραιώς, τα προηγούμενα χρόνια, έχει μειώσει 30% το λειτουργικό της κόστος σε περιοχές επικάλυψης και έχει ως στόχο περαιτέρω μείωση 20% τα επόμενα τρία έτη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι:

  • ο τριπλασιασμός των πωλήσεων μέσω ψηφιακών καναλιών,
  • η μείωση των εργασιών ταμειακής διαχείρισης στα σημεία πώλησης και
  • η παροχή άνω του 50% του χρόνου των στελεχών σε συμβουλευτικές εργασίες προς τον πελάτη.

Οι νέοι τομείς

Νέοι τομείς δραστηριότητας που αναμένεται να πλαισιώσουν τις παραδοσιακές εργασίες εμπορικής τραπεζικής και στους οποίους η τράπεζα θα δώσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ιδιαίτερη βαρύτητα είναι:

  • asset management/διαχείριση περιουσίας,
  • ασφάλειες,
  • πληρωμές,
  • κοινές πλατφόρμες εξυπηρέτησης,
  • advisory σε θέματα real estate.

Προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη

Η ταχεία πρόοδος στον εμβολιασμό του πληθυσμού σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» πολλών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και τις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας για την υποστήριξη όσων έχουν πληγεί, διαμορφώνουν, σύμφωνα με την Tράπεζα Πειραιώς, τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν σύντομα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την επάνοδο στην κανονικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Εκτιμά ότι για φέτος και μεσοπρόθεσμα είναι εφικτή η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 4%. Ειδικότερα για το 2021 εκτιμά ότι το ποσοστό είναι επιτεύξιμο, αν τα έσοδα από τον τουρισμό κινηθούν στα επίπεδα του 50% σε σχέση με το 2019, κάτι που κρίνεται δυνατό με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η κατανάλωση, στην οποία εκτιμά ότι θα διοχετευθεί σημαντικό μέρος από την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε στις περιόδους των lockdowns. Επιπλέον, για τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα τροφοδοτηθεί από το ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο έργων και ενεργειών όπως αυτές περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v