Το θετικό κλίμα που συντηρεί η υψηλή, διεθνώς, ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας τα επόμενα χρόνια, επιδιώκει να αξιοποιήσει η Alpha, ανακοινώνοντας στις 27 Μαΐου, μαζί με τα αποτελέσματα α' τριμήνου, το νέο της στρατηγικό πλάνο για την τριετία 2021-23.
Βασικοί άξονες του σχεδίου αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) του ομίλου, ώστε το NPE ratio να υποχωρήσει χαμηλότερα του 10% στο τέλος του έτους, με ταυτόχρονη ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της κερδοφορίας.
Ψήγματα της παραπάνω στρατηγικής αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης στο μήνυμα προς τους εργαζόμενους, με αφορμή την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας Alpha Bank. Στο μήνυμα ο CEO του ομίλου επιβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθούν οι κινήσεις εξυγίανσης του ισολογισμού και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενίσχυσης του επιπέδου κερδοφορίας της τράπεζας.
Η Alpha παρουσίασε, τον περασμένο Μάρτιο, στους επενδυτές ένα συντηρητικό πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο προέβλεπε την τιτλοποίηση δανείων μεικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ (project Cosmos) καθώς και τις πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων αθροιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ (καταναλωτικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο με κυπριακά στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,4 δισ. ευρώ).
Το επικαιροποιημένο πλάνο τριετίας (2021-23) που υπέβαλε, όμως, η τράπεζα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ενέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερο φιλόδοξους στόχους, με αφετηρία τη φετινή χρονιά.
Ειδικότερα, αναμένεται να διευρυνθεί η περίμετρος της τιτλοποίησης Cosmos και να προστεθούν πωλήσεις ρυθμισμένων κυρίως δανείων. Αν, φέτος, τιτλοποιηθούν/πωληθούν δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας της τάξης των 6,4 με 6,5 δισ. ευρώ, τα NPEs του ομίλου θα υποχωρήσουν στο τέλος της χρονιάς στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ και το NPE ratio στα επίπεδα του 9%.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα πήρε εμπροσθοβαρώς μέρος της εκτιμώμενης επίπτωσης στα κεφάλαιά της από τις κινήσεις μείωσης του αποθέματος «κόκκινων» δανείων κατά 3,3 δισ. ευρώ, που είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο.
Η πρόσθετη επιβάρυνση στα κεφάλαια από την αύξηση των προς τιτλοποίηση και πώληση δανείων επιδιώκεται να αντισταθμισθεί από πρωτοβουλίες ενίσχυσης της κερδοφορίας, τις οποίες περιλαμβάνει το νέο στρατηγικό πλάνο, με στόχο την επίτευξη RoE της τάξης του 10% εντός της τριετίας.
Το πλάνο αναμένεται να περιλαμβάνει σύναψη συνεργασίας με ξένο όμιλο πληρωμών στον τομέα αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών μέσω POS. Η Alpha προτίθεται να διατηρήσει και να αναπτύξει περαιτέρω τον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος οδηγείται σε ταχεία συγκέντρωση και στην εγχώρια αγορά. Παράπλευρα οφέλη θα υπάρξουν από την πώληση δραστηριοτήτων τρίτων και την ενεργοποίηση συμφωνίας earn out που διαθέτει η τράπεζα.
Αναδιάταξη δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και αξιοποίηση ακινήτων
Όσον αφορά στις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου, οι οποίες προ μερικών μηνών πέρασαν κάτω από μια κοινή εταιρεία συμμετοχών, ο όμιλος σχεδιάζει κινήσεις αναδιάταξης με ενίσχυση της θέσης του στην αγορά της Ρουμανίας.
Στη Ρουμανία ο όμιλος μέσω της Alpha Bank Romania κατέχει αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς ( 4,5%), ενώ η χώρα εμφανίζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Η Alpha Bank Romania έκλεισε τη χρήση 2020 με κέρδη 17,3 εκατ. ευρώ. Απασχολούσε στο τέλος της περασμένης χρονιάς 2006 άτομα.
Τέλος, το νέο στρατηγικό πλάνο αναμένεται να περιλαμβάνει κινήσεις ανάδειξης του χαρτοφυλακίου ιδιοχρησιμοποιούμενων και ανακτηθέντων ακινήτων του ομίλου.