Σημαντικό όγκο εργασιών στον κλάδο ζωής και ειδικότερα στα επενδυτικά προϊόντα αναζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς πιστεύουν ότι το κλίμα θα είναι ευνοϊκό το 2021 για ένα τέτοιο εγχείρημα.
«Οι καταθέσεις των ιδιωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Μάρτιος έως Δεκέμβριος 2020) σημείωσαν αύξηση της τάξεως των επτά δισ. ευρώ και αυτές λιμνάζουν στις τράπεζες έναντι μηδενικών επιτοκίων» υποστηρίζει γνωστός παράγοντας του κλάδου και έχει δίκιο, αφού τα προσφερόμενα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις των συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν υπερβαίνουν πλέον το 0,1% ακόμη και για μεγάλα ποσά.
«Μεγαλύτερο όφελος πλέον προκύπτει για τον πελάτη από τα κουπόνια αγορών που προσφέρονται ως κίνητρο στις καταθέσεις, παρά από τους τόκους. Αν ένα ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ τοκίζεται με 0,09%, ο αποταμιευτής καρπώνεται μόλις 76,5 ευρώ το χρόνο μετά την αφαίρεση των φόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το 30% των καταθέσεων των νοικοκυριών βρίσκεται πλέον σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, καθώς πολλοί αποταμιευτές επιλέγουν το μηδενικό επιτόκιο, προκειμένου να έχουν τα χρήματά τους όποτε τα χρειαστούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ένα δεύτερο στοιχείο που δρα καταλυτικά στις κινήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών αποτελεί η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος που έχει παρατηρηθεί κατά τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν πολλά ξένα και ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια -είτε μετοχικά, είτε ομολογιακά- που έχουν να επιδείξουν καλές επιδόσεις κατά τα τελευταία χρόνια και αυτό μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες ορισμένων πελατών για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες πλέον δεν προσφέρουν προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και έναντι αυτού προβάλλουν επιχειρήματα ότι σε μακροπρόθεσμο διάστημα οι μετοχές και τα ομόλογα υπεραποδίδουν, ή ότι μέσα από μια διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου ο κίνδυνος περιορίζεται δραστικά. Επιπλέον επιχειρήματα που ακούγονται είναι η έλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα, ή η πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι πως οι τράπεζες δεν έχουν καμιά αντίρρηση αυτή την περίοδο να δουν τις καταθέσεις τους να μειώνονται. Όπως το Euro2day.gr έχει τονίσει πολλές φορές, οι ίδιες οι τράπεζες προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους να μετατρέψουν τμήμα των καταθέσεών τους σε αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα, καθώς έτσι όχι μόνο γλυτώνουν από διπλό κόστος (επιτόκιο στον πελάτη και επιβάρυνση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά παράλληλα καρπώνονται και έσοδα από προμήθειες από τη στιγμή που οι πελάτες τους αποκτήσουν προϊόντα των θυγατρικών-συνεργαζόμενων ασφαλιστικών εταιρειών (bancassurance).
Δεν είναι όμως μόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργάζονται με τράπεζες, οι οποίες θα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους μέσα στο 2021 στα επενδυτικών προϊόντα. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι πολύ ισχυρός Όμιλος στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας «ειδικών στις επενδύσεις» προκειμένου να κατευθύνει ακόμη καλύτερα το εκτεταμένο δίκτυό του στη διάθεση επενδυτικών προϊόντων του κλάδου ζωής.
Το 2020 έκλεισε με την παραγωγή του κλάδου ζωής να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2019, ωστόσο εκτιμάται ότι:
- Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υποαπόδοση των τραπεζών λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα εξ’ αιτίας της δυσκολότερης πρόσβασης των πελατών στα καταστήματα και
- Η εικόνα άρχισε να βελτιώνεται από το Νοέμβριο και μετά, λόγω της τόνωσης του γενικότερου επενδυτικού κλίματος. Άλλωστε, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η παραγωγή του κλάδου ζωής από το -11,3% του πρώτου δεκαμήνου του 2020, έκλεισε στα τέλη ενδεκαμήνου στο -9,7%, γεγονός που οδηγεί σε έναν ισχυρό Νοέμβριο.