Στο νέο έτος μεταφέρονται χρονικά οι ουσιαστικές εξελίξεις στην MLS, καθώς το όποιο ενδεχόμενο ενδιαφέρον εξαγοράς της εταιρείας και αν υπάρχει, προϋποθέτει τρία τουλάχιστον γεγονότα, προκειμένου να υλοποιηθεί στην πράξη:
Πρώτον, την έκδοση των οικονομικών καταστάσεων του 2019. Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της ΜLS, η σύνταξη των αποτελεσμάτων αναμενόταν έως την 30ή Οκτωβρίου και μετά θα απαιτούνταν επιπλέον τέσσερις εβδομάδες για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού ελέγχου. Όμως, παρά το γεγονός ότι το προαναφερόμενο χρονοδιάγραμμα έχει παρέλθει εδώ και αρκετές ημέρες, ούτε έχουν εκδοθεί λογιστικές καταστάσεις ούτε και κάποιος μπορεί να δηλώσει με σιγουριά το αν αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Δεύτερον, το αναμενόμενο εδώ και μήνες Business Plan που εκπονεί η Deloitte, το οποίο φέρεται μεν να βρίσκεται «στην τελική του ευθεία», αλλά στην πράξη βαδίζει παράλληλα με τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις του 2019, καθώς τα στοιχεία του ενός τροφοδοτούν το άλλο και αντιστρόφως. Και τρίτον, η διενέργεια due diligence από τον υποψήφιο αγοραστή, το οποίο ακόμη και αν είχε ήδη ξεκινήσει, θα διαρκούσε μερικές εβδομάδες.
«Θεωρώ πως αν όλα αυτά δεν ολοκληρωθούν, δεν μπορεί να υπάρξει deal, ακόμη και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η ΜLS βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις», δηλώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Ακούγονται διάφορα, όπως π.χ. για ένα fund με επενδυτές από την Ελβετία και την Κύπρο, στόχος του οποίου είναι να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών, μέσα από την κάλυψη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι υπεύθυνοι του fund αποβλέπουν στον χώρο του artificial intelligence και μεταξύ άλλων πιστεύουν στις προοπτικές της πλατφόρμας MAIC, την οποία θα επιθυμούσαν να αναπτύξουν, να επαναλανσάρουν και να προωθήσουν. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη, καθώς άλλο πράγμα η όποια εκδήλωση ενδιαφέροντος και άλλο η ολοκλήρωση της συναλλαγής».
Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τρέχουσες οικονομικές επιδόσεις της ΜLS είναι αναιμικές και πως το πρόβλημα της ρευστότητας είναι οξύ και εντεινόμενο με την πάροδο του χρόνου. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη και να ενισχυθεί κεφαλαιακά η MLS από το νέο αγοραστή, θα οδηγηθούμε πιθανότατα σε κούρεμα των υποχρεώσεών της, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τράπεζες και για τους ομολογιούχους.
Από την άλλη πλευρά, κύκλοι προσκείμενοι στην ΜLS, μιλώντας στο Euro2day.gr, κρατούν αποστάσεις από μια τέτοια άποψη: «Στόχος της εταιρείας παραμένει η ρύθμιση-μετακύλιση των υποχρεώσεών της και όχι το κούρεμά τους μέσα από την προσφυγή στις διατάξεις κάποιου σχετικού νομικού άρθρου. Τα χρέη προς τις τράπεζες δεν είναι μεγάλα και θα μπορούσαν να ρυθμιστούν, ενώ σε ό,τι αφορά τους ομολογιούχους θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το σενάριο της χρονικής μετακύλισης. Σ’ αυτό το πλαίσιοα ελπίζουμε ότι θα κατευθυνθούν τα πράγματα, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει νέος επενδυτής που θα βάλει φρέσκο χρήμα στην εταιρεία».
ΥΓ: Η προσφυγή της Lefwich (εταιρεία συμφερόντων γνωστού Έλληνα επιχειρηματία) εναντίον του βασικού μετόχου και προέδρου της ΜLS εκδικάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου (η απόφαση αναμένεται σε λίγους μήνες), πλην όμως δεν αφορά την εταιρεία αλλά τον κ. Καματάκη προσωπικά.
Η υπόθεση αφορούσε συναλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών της 7ης Δεκεμβρίου 2018, όταν ο κ. Γ. Καματάκης πουλούσε στη Leftwich το 2,9% των μετοχών της ΜLS, δηλαδή 360.000 τεμάχια προς 4,33 ευρώ ανά τίτλο. Μεταξύ των δύο πλευρών είχε υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο η Leftwich θα απαιτούσε το ποσό της συναλλαγής σε περίπτωση που αποκρυπτόταν κάποιο σημαντικό στοιχείο για την εταιρεία, ικανό να επηρεάσει τη μετοχή.