Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τον πίνακα αποτελεσμάτων για τις γυναίκες στην ψηφιακή εποχή για το 2020, με φτωχά αποτελέσματα συνολικά αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομισιόν:
«Οι γυναίκες έχουν πρωτοστατήσει σε καινοτομίες όπως οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι και ο προγραμματισμός, που ήταν καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, έχουν μικρότερες πιθανότητες σε σύγκριση με τους άνδρες να διαθέτουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και να εργάζονται στον τομέα αυτό. Μόνο στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες παρατηρείται μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, από 10,5% το 2015 σε 7,7% το 2019.
Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε σχετικά:
«Η συμβολή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων, στην ΕΕ μόνο το 18% των ειδικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών είναι γυναίκες. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη Άντα Λάβλεϊς θα έχει της ευκαιρίες που της αξίζουν».
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε:
«Θέλουμε η ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης να ενδυναμώσει τους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου. Για να ηγηθεί της ψηφιακής μετάβασης, η βιομηχανία μας πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό των δεξιοτήτων της Ευρώπης και να προαγάγει το ταλέντο των γυναικών. Θα προετοιμάσουμε το έδαφος για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών σε όλη την ΕΕ με το προσεχές πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και τουλάχιστον το 20 % του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προορίζεται για τις ψηφιακές τεχνολογίες».
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες φιλοξενούν κάποιες από τις πλέον δραστήριες γυναίκες της ψηφιακής οικονομίας. Ωστόσο, οι γυναίκες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συμμετέχουν στην ψηφιακή οικονομία μέσω της απασχόλησής τους, της χρήσης του διαδικτύου ή των δεξιοτήτων τους.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων και μέσω του πενταετούς σχεδίου δράσης που παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων είναι ένα εργαλείο για τη μέτρηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία. Αποτελεί τμήμα του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) και αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών μελών στη χρήση του διαδικτύου, στις δεξιότητες των χρηστών του διαδικτύου, καθώς και στις ειδικές δεξιότητες και στην απασχόληση, βάσει 12 δεικτών».