Τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου fund, ύψους 32 εκατ. ευρώ, η Marathon Venture Capital ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη λειτουργίας του δεύτερου, με την εταιρεία να αντλεί 40 εκατ. ευρώ από θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως το European Investment Fund (EIF) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και ιδιώτες επενδυτές. Στόχος είναι να πραγματοποιήσει με τα νέα κεφάλαια επενδύσεις σε 15-18 επιχειρήσεις τεχνολογίας που έχουν Ελληνες ιδρυτές και διαθέτουν παρουσία στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το εάν η έδρα τους βρίσκεται στο εξωτερικό.
Ο εταίρος της Marathon Γιώργος Τζιραλής υποστήριξε κατά τη σημερινή παρουσίαση πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αξιόλογη δυναμική στις εταιρείες τεχνολογίας με Ελληνες ιδρυτές, με τις επενδύσεις το 2018 και το 2019 να αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ ετησίως.
Μπορεί η πλειοψηφία των κεφαλαίων να κατευθύνθηκε σε εταιρείες Ελλήνων που εδρεύουν στο εξωτερικό, αλλά σχεδόν όλες έχουν παρουσία ή σχεδιάζουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, πρόσθεσε. Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 53 επενδύσεις σε startups Ελλήνων του εξωτερικού και 51 σε εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το 2019 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 35 και 67 επενδύσεις. Το 2018 υπήρξαν οκτώ exits (αποεπενδύσεις εταιρειών private equity) και το 2019 δεκαπέντε exits.
To 2018, είπε ο κ. Τζιραλής, οι τεχνολογικές startups με Ελληνες ιδρυτές απασχολούσαν 5.550 εργαζόμενους, αριθμός που αυξήθηκε σε 7.320 το 2019.
Στη Marathon υποστηρίζουν πως με το πρώτο της fund, η εταιρεία «επένδυσε σε δέκα ελληνικές startups, με εξαιρετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Οι εταιρείες αυτές δημιουργούν ίσως τα καλύτερα προϊόντα λογισμικού στο αντικείμενό τους στον κόσμο, έχουν πελάτες δεκάδες επιχειρήσεις που ανήκουν στη λίστα Fortune 500 και προσελκύουν κεφάλαια από τους κορυφαίους επενδυτές διεθνώς, από το Ισραήλ έως τη Silicon Valley».
Δύο χρόνια κατά μέσο όρο μετά την αρχική της επένδυση σε κάθε εταιρεία, «η πλειονότητα των εταιρειών της Marathon έχουν σήμερα ολοκληρώσει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησής τους, αντλώντας κεφάλαια τετραπλάσια των συνολικών επενδύσεων της Marathon. Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της Marathon σήμερα εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σημαντικά τα επόμενα χρόνια».
Την ίδια στιγμή, «η ελληνική startup βιομηχανία αναπτύσσεται ταχύτατα σε κάθε κατεύθυνση. Τα συνολικά κεφάλαια που επενδύονται στην ευρύτερη αγορά προσεγγίζουν πλέον το 1 δις ευρώ ετησίως, σημαντικές εξαγορές λαμβάνουν χώρα με αυξανόμενη συχνότητα, και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συσσωρεύουν καθημερινά πρακτική εμπειρία, τροφοδοτώντας τον κύκλο ανάπτυξης».
Στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το πρώτο fund της Marathon περιλαμβάνονται εταιρείες με ισχυρή διεθνή παρουσία όπως η Netdata, η HacktheBox, η Lensees.io, η Causaly, η Augmenta, κ.α. Η Netdata, για παράδειγμα, έχει πλέον αντλήσει από ισχυρούς ξένους επενδυτές συνολικά κεφάλαια άνω των 26 εκατ. ευρώ, ενώ η Lenses.io πρόσθετα κεφάλαια 7,4 εκατ. ευρώ από την επενδυτική εταιρεία 83North, η Hackthebox περί τα 3,5 εκατ. ευρώ, κ.ο.κ. «Οι περισσότερες εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας παρουσιάζουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης εσόδων κοντά στο 300% και είναι βιώσιμες», είπε ο Γ. Τζιραλής.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επενδυτική στρατηγική της Marathon παραμένει η ίδια. Το fund «πρόκειται να ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας τυπικά ποσά ύψους 1-1,5 εκατομμυρίου ευρώ για συμμετοχή 15-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, η Marathon πρόκειται να επενδύει σημαντικά ποσά ξανά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία».
Η Marathon απευθύνεται τυπικά σε ιδρυτές με λειτουργικό προϊόν λογισμικού και αρχικούς πελάτες.
Ο κ. Τζιραλής είπε πως «από το 2007 μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε σε αποστολή. Ξεκινήσαμε δημιουργώντας startups οι ίδιοι, αλλά και τη startup κοινότητα, τα πρώτα funds, επίσης τα πρώτα επιτυχημένα exits. Σήμερα η startup κοινότητα έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει και έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Την ίδια στιγμή, η αποστολή μας παραμένει η ίδια -να βοηθήσουμε Έλληνες ιδρυτές να δημιουργήσουν εταιρείες τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης».
Ο εταίρος της Marathon Πάνος Παπαδόπουλος πρόσθεσε: «Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε τη Marathon Venture Capital και τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα επιτεύγματα των εταιρειών μας, και περήφανοι που δουλεύουμε με τον καθένα από τους ιδρυτές ξεχωριστά. Για εμάς, οι Έλληνες ιδρυτές είναι κάτι περισσότερο από συνεργάτες. Αν αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θέλουμε να σας μιλήσουμε».