Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εταιρείες παίρνουν προτεραιότητα για τραπεζικό δάνειο

Οι τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση. Η σημασία της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Η ισχυρή ρευστότητα του συστήματος, τα προγράμματα στήριξης και ο φόβος για νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Ποιες εταιρείες παίρνουν προτεραιότητα για τραπεζικό δάνειο

Λίγους μήνες μετά το lockdown η χρηματοδότηση της οικονομίας βρίσκεται στο προσκήνιο, όχι μόνο για τους «άμεσα πληγέντες», αλλά για σειρά υγιών επιχειρήσεων. Ο τραπεζικός τομέας, έχοντας πλέον ισχυρή ρευστότητα, ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, χρηματοδοτώντας, όμως, όσο το δυνατόν με περισσότερη ασφάλεια, επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Μία πρώτη παράμετρος που εξετάζεται είναι ποιες επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες είναι ανοιχτές στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, οι υποδομές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μία δεύτερη παράμετρος αφορά τις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της νέας εποχής, με έμφαση στην εξωστρέφεια, τη καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι τράπεζες έχουν εμπλακεί ενεργά στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα, προετοιμάζονται για να δράσουν και στο πλαίσιο των έργων που θα δρομολογηθούν από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, αλλά και των ήδη διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στο μεταξύ, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ανώτατος τραπεζικός παράγοντας στο Euro2day.gr, «η υιοθέτηση διεθνώς μέτρων χαλάρωσης απαιτήσεων και δεικτών δίνει ιδιαίτερα ωφέλιμο χρόνο στις ελληνικές τράπεζες, για περαιτέρω βελτίωση των ισολογισμών τους έτσι ώστε με καθαρούς ισολογισμούς, ισχυρή ενδογενή δυνατότητα παραγωγής κερδοφορίας και απόλυτη ψηφιακή προσαρμογή στην νέα εποχή, να μπορέσουν να αποτελέσουν επενδυτικό στόχο τα επόμενα έτη, αλλά και να στηρίξουν αποτελεσματικά την οικονομία».

«Αλλωστε», όπως προσθέτει, «η βιώσιμη ανάπτυξη και οι υπεύθυνες επενδύσεις θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση τριών ταυτόχρονων προκλήσεων: πανδημία – οικονομική κρίση – κλιματική αλλαγή. Υπό αυτό το πρίσμα, η στιγμή αυτή αποτελεί ευκαιρία για την πραγματοποίηση ουσιαστικών βιώσιμων επενδύσεων που θα στοχεύουν σε μια οικονομία που πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για το μέλλον και αξιοποιεί όλες τις παγκόσμιες τάσεις».

Οι προκλήσεις που έφερε στις τράπεζες η πανδημία

Η Ελλάδα, βγαίνοντας από μια δεκαετή κρίση χρέους και μνημονίων, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πανδημία που πυροδότησε μια οικονομική κρίση με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς: «σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού βρήκε τις ελληνικές τράπεζες ικανές να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, να υποστηρίξουν τους πελάτες τους και να αποτελέσουν το βασικό πυλώνα στη συνολική προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και λιγότερα επώδυνα το πρώτο κύμα των επιπτώσεων της πανδημίας».

Είναι προφανές ότι, όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και οι τράπεζες είχαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες προκλήσεις που δημιούργησαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την πανδημία και το lockdown, με τις σημαντικότερες να είναι αφενός η διασφάλιση της υγείας του προσωπικού (κάτι που σχεδόν καθιέρωσε την τηλε-εργασία) και αφετέρου, η υποστήριξη των πελατών τους, με την υιοθέτηση της τεχνολογίας.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες κινητοποιήθηκαν για την στήριξη των επιχειρήσεων με σειρά ενεργειών (πιστοδοτήσεις, μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας, αναστολές δόσεων, συμβουλευτικές υπηρεσίες). Μένει τώρα να ξεδιπλώσουν τα δικά τους σχέδια για τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων και κλάδων που προαναφέρθηκαν, με προσοχή και σύνεση για να μην δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια, αλλά και με αμεσότητα, γιατί ο χρόνος, όπως θυμίζουν οι πελάτες επιχειρηματίες, είναι... χρήμα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v